LG G3 este cel mai bun telefon pe care l-am folosit vreodata!

Alaltaieri mi-am inlocuit Xperia-ul Z1, care m-a servit cu credinta mai bine de jumatate de an, cu un…LG G3! In acest material voi vorbi doar despre experienta „incipienta” de utilizare si jur ca nu voi folosi aici nici macar un cuvant gen „Hertzi, RAM, Gigabaiti” si altele de acest fel! Pentru cei interesati, toate aceste detalii se gasesc aici, in testul hiper-amanuntit realizat de colegul Mihai, cu benchmarkuri, specificatii tehnice, poze, comparatii etc, chiar la momentul lansarii in Romania.
Am spus mereu ca experienta de utilizare in viata reala este total diferita de testare, fie ea si de lunga durata. Atunci cand iti iei un telefon nou, si este al tau, este ca si cum te-ai instala intr-o casa noua, a ta, pentru care nu mai platesti chirie, unde iti aduci lucrurile intime, si pe care o personalizezi dupa gusturile tale. Pe de alta parte, avantajele incontestabile ale testelor de „anduranta” pe care le facem la Zon@ sunt obiectivitatea si impingerea device-ului la limita, teste in care rezultatele vorbesc. Dar aici voi vorbi despre alt gen de relatie cu dispozitivul, aceea personala, de utilizator obisnuit. Am avut dintotdeauna doua telefoane, un iPhone si…ceva pe Android (plaja mult mai larga mi-a oferit intotdeauna posibilitatea alegerii). Atat pentru a-mi pastra obiectivitatea cat si pentru a beneficia de ce-i mai bun „in both worlds”. Pana acum nici un dispozitiv Android nu a reusit sa devina „primul” telefon, din motive legate in primul rand de…sistemul de operare si aplicatii. Inainte sa-mi sara toata comunitatea in cap, vreau sa precizez ca nu doresc sa starnesc nici un fel de polemica, si nici macar nu este acesta subiectul materialului de fata. Motivele pentru aceasta afirmatie sunt explicate in excelentul articol „iOS sau Android” al colegului Andrei Nanu, pe care il gasiti aici, motive pe care le impartasesc in totalitate.
Si acum sa trecem la „cestiune” de la exterior spre interior: ma impac bine cu acest terminal din punct de vedere al „contactului fizic”. Desi are un display mare (5.5 inch) se simte un pic mai „lat” si mai putin „lung” decat toate celelalte telefoane de top pe care le-am folosit si testat recent: Xperia Z1, Z2, Galaxy S5 sau HTC One M8. Senzatia de confort poate fi data si de spatele curb, de materialul (plastic) fin la atingere si de greutatea neasteptat(!!!) de mica! M-am obisnuit putin mai greu (cateva ore si incercari esuate de a-l porni si controla de pe laterale) cu pozitionarea butonului de On-Off pe spate, dar in scurt timp mi s-a parut destul de intuitiva.
Ce-am facut cu el in astea doua zile? Nu mare lucru. Am citit doua e-books (Un yankeu la curtea regelui Arthur si Odiseea spatiala 2001), am stat pe net rasfoind stirile, am facut cateva poze si filmuletze cu fetele mele. Asa, lejer, de vara (de aceea repet, nu este un test de incredere!). Dar toate acestea m-au pus in contact cu ecranul senzational al acestui terminal! Este absolut fabulos, si este pentru prima oara cand ma gandesc serios sa renunt la…tableta! Experienta de „e-reading” a fost de senzatie (mai putin aplicatiile din Android-am incercat vreo 5-6- destinate acestei activitati, destul de slabe, cu tot felul de glitch-uri si care-ti cereau tot felul de „amanunte” personale)! Rezolutia uriasa a display-ului si dimensiunea sa „suficienta” au facut cititul pe acest dispozitiv o placere! Este reconfortant sa stii ca poti lua cu tine in parc sau intr-o calatorie un singur dispozitiv care sa-ti stocheze cartile, muzica, stirile etc. Este de asemenea destul de responsiv si precis incat sa poti scrie in conditii decente pe el: am corectat articole de pe site (nu m-am incumentat insa sa scriu ceva de genul prezentului material :), am dat mailuri „babane”, mi-am luat notite etc. Nici UI-ul implementat de LG nu este rau: intuitiv si responsiv, nu l-am simtit ca pe o „incarcatura” suplimentara (si nici nu am mormait, ca de obicei „Ah, ce-as fi vrut sa am un Android stock pe telefonul asta!”). Animatiile implementate sunt fluide si elegante, asa ca nu am motive serioase a ma plange de interfata.
Celelalte facilitati care ma intereseaza in mod deosebit, adica fotografierea si filmarea (4K in cazul acestui dispozitiv) nu au fost exploatate la maxim in aceste doua zile dar urmeaza, mai ales ca eu, personal, nu obisnuiesc sa car dupa mine nici un aparat de fotografiat, cat de mic, in nici o vacanta oricat de exotica ar fi ea! (Sunt satul de ele din timpul anului – iertati-mi franchetea – si in plus nu vreau sa-mi petrec si vacantele tot cu vizorul la ochi, ci prefer mai degraba sa ma bucur de experienta). Am demonstrat cu cateva luni in urma ce se poate face cu un iPhone 4s „in vacanta” intr-un clip realizat in Italia cu acest device, clip pe care il gasiti aici. Promit sa revin cat de curand cu un astfel de film, realizat de aceasta data in 4K cu G3-ul. La o prima impresie insa, camera s-a descurcat rezonabil, fara insa a fi impinsa la limite, ci utilizata mai degraba in conditii normale.
Reclamatii? Da, bateria! O problema a tuturor smartphone-urilor high-end, mai ales cand le folosesti in ritmul in care o fac eu! Nu este vorba despre dificultatea sau intensitatea task-urilor, ci despre utilizarea continua (compulsiva 🙂 in convorbiri, browsing, citit etc. Partea buna la acest model este insa ca bateria e…detasabila! Iti mai poti cumpara una de rezerva si ti-ai rezolvat problema.
Una peste alta, este categoric cel mai bun telefon pe care l-am folosit pana acum (cu accent pe „folosit” 🙂 si are mari sanse sa devina „primul” telefon, detronandu-mi iPhone 5s-ul din aceasta pozitie. Desi…poate ca e prematur dupa doar doua zile de utilizare sa fac aceasta afirmatie. Mai ales ca se prefigureaza iPhone 6…care va avea de infruntat o competitie acerba. Oricum, LG G3 este…”a hell of a phone!”
Pana la urma care este aplicatia de citit care te-a multumit?
Salut.pai..am note 2 de nou…si nu sunt bogat sa l schimb asa repede mai ales ca e superb..baterie slaba..de ce as lua lg g3??? Stiu tableta gratis..altceva??
Mai am si lumia 520..doar de vorbit..belea la semnal in comparatie cu ipon..
ce carte cititi acolo in prima poza? cumva cea mentionata in articolul asta „Odiseea spatiala 2001”?
Salut, nu e corect linkul catre video-ul filmat cu iphone 4s in Italia.