Tech&ITȘtiriTECH

LG la CES 2023: televizoare noi, monitoare de gaming, laptopuri și un stand care îți taie răsuflarea

Gata, declar oficial! Standul LG de la CES 2023 a fost cel mai arătos stand din toată expoziția. Nu avea nimeni cum să se bată cu un astfel de design: imaginează-ți 260 de televizoare de 55 țoli, curbate, conectate pentru a afișa împreună o imagine. Asta pe lângă oglinzi, jocuri de lumini, o secțiune în stilul arcade gaming, camere separate pentru fiecare gamă… Ce mai, era ca la bâlci în zona LG din expoziție, nu mai aveai pe unde să treci. Ce am văzut și mi-a plăcut la ei la stand? Uite, cam astea:

Dacă vorbim de LG, vorbim de OLED

Show-ul vizual continua în interiorul standului, când reușeai, într-un final, să intri. Cum treceai de peretele de lumini, erai întâmpinat de prima noutate importantă de la LG: Signature OLED M, primul televizor OLED 4K wireless de 120 Hz, cu o diagonală de 97 țoli. Televizorul, care beneficiază de tehnologia pe care cei de la LG o denumesc Zero Connect, vine cu o cutie separată care trimite semnal video și audio wireless către ecranul de 97 de țoli al televizorului. Cutia Zero Connect poate fi amplasată aproape oriunde în cameră, respectând câteva reguli (de genul să fie sub nivelul receptorului wireless al televizorului).

Toate dispozitivele HDMI utilizate în mod obișnuit, cum ar fi decodoarele de cablu/satelit și consolele de jocuri, se conectează la acest Zero Connect Box, iar soundbar-urile compatibile se pot conecta wireless. Pe lângă faptul că le oferă utilizatorilor mai multă libertate în amenajarea spațiului, M3 și cutia Zero Connect ne ajută pe noi, ăștia cu cable-phobia, să eliberăm din firăraie. Singurul fir cu care se conectează la TV rămâne, evident, cel de curent. Din păcate, nu avem încă specificații detaliate pentru acest model, dar la cum arăta, nu mă aștept să aibă specificații mai slabe decât orice alt OLED premium de la LG.

O altă noutate foarte cool este LG OLED T, cu T de la transparent! Sigur, te poți întreba la ce naiba ar avea ar avea cineva nevoie de un TV OLED transparent, că doar TV-ul e făcut să te uiți LA el, nu PRIN el. Și la asta am nu mai puțin de trei răspunsuri: unu la mână, televizorul este un concept care nu este adresat producției comerciale (încă?), deci nu acoperă vreo nevoie, doi la mână, cu imaginile potrivite și poziționat unde trebuie, OLED T se transformă într-o operă de artă și trei la mână (și cel mai cool), dacă vrei să te uiți la un film la el, televizorul incorporează un panou negru care se poate ridica în spatele ecranului (dar integrat în el). Transparency solved!

E, uite, nebunii din astea îmi place să văd la expoziții: inovații de dragul inovației, exerciții de design și demonstrații de tehnologii care, la un moment dat, se pot dovedi extrem de utile în anumite segmente de piață. Și dacă ai o sută de mii de coco pentru un televizor, nu cred că poți alege un televizor mai impresionant decât LG Signature OLED R, prezent și el la standul LG de la Las Vegas.

Acest televizor ar fi putut fi catalogat lejer acum 25 de ani drept vrăjitorie: ecranul rulabil (derulabil?) este găzduit într-o comodă cu mult mai mică decât dimensiunea ecranului, fiind invizibil până la momentul când ai nevoie de el. La apăsarea unui buton, ecranul iese din comodă, transformându-se dintr-o rolă într-un ecran plat. Vrăjitorie, pe bune! Sigur, televizorul a mai fost prezentat si la alte expoziții de când a fost lansat și este deja disponibil comercial, dar nu mă pot sătura să mă uit la el cum se extinde și cum se rulează în comoda aia mică de sub el.

Ca specificații, vorbim de un ecran OLED 4K de 65 inch și rată de refresh 120 Hz, de procesare a imaginii și sunetului folosind cele mai noi tehnologii LG (α9 AI Processor, AI Picture Pro, AI Picture Scaling, AI Sound Pro, Dolby Vision, HDR10, HLG etc.) și de o conectivitate excelentă: 4 HDMI cu ARC, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac. Ethernet, 3 porturi USB și multe altele. Televizorul beneficiază și de un sistem audio 4.2 de 100W, compatibil Dolby Atmos, integrat în comoda de care vorbeam.

Bun, acum că am prezentat OZN-urile, să revenim un pic și cu picioarele pe pământ, și asta înseamnă să vă vorbesc despre televizoarele 8K OLED. Da, știu, nici astea nu sunt exact din era asta, dar măcar sunt de pe planeta noastră. Modelul prezent la CES 2023 era LG Signature OLED 8K, un televizor cu diagonala de 88 inch și vreo 33 de milioane de pixeli. În rest, tot așa: 120 Hz, Dolby everything, conectivitate excelentă și un design al standului foarte mișto. Specificațiile complete le găsiți pe pagina producătorului, la fel și prețul: dăcât 25 de mii de dolari. Rezonabil, în comparație cu OLED R.

Nu că ar vrea cineva să facă asta, dar a trebuit să mă apropii la jumătate de metru de TV ca să reușesc să văd pixelii. Pentru un televizor de 88 inch, e mare lucru. Și ce mai contează că nu există încă conținut 8K? Procesorul α9 se ocupă de upscaling-ul de la 4K la 8K, iar rezultatele sunt excelente. Sistemul de operare este WebOS, cu acces la Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, Apple TV, Hulu, Youtube TV, Spotify etc. Telecomanda este tradiționala deja Magic Remote Control.

Următorul pe listă este LG OLED Flex, pe care l-am testat și noi anul trecut. Flex era poziționat în zona de gaming a standului (pentru că evident, aveau și o astfel de zonă arcade în standul gigantic de la CES). Nici el nu mai este o noutate, dar nu poți să nu fii încântat de concept – ecran plat pentru conținut multimedia și muncă, ecran curbat pentru jocuri, ambele moduri fiind disponibile apăsând un buton.

Mai multe poți afla în review-ul dedicat, dar pe scurt, vorbim de un panou 4K 120Hz și de o calitate a imaginii comparabilă cu cele mai bune televizoare OLED LG (care, arguably, sunt cele mai bune de pe piață).

Noi monitoare OLED de gaming

Dar destul despre televizoare! Ok, nu mergem prea departe, pentru că tot la secțiunea destinată gaming-ului am văzut și niște monitoare curbate UltraGear OLED care se laudă cu cel mai mare refresh rate pentru OLED-uri: 240Hz. Mai exact, am văzut un monitor de 45 inch extrem de curbat (800R), cu un raport de aspect 21:9 și o rezoluție de 3440 x 1440. Și să nu uităm rata de refresh: 240 Hz. Pe un OLED, valoarea asta este nemaiîntâlnită. Timpul de răspuns al monitorului este de 0,03 ms! Și specificațiile wow nu se opresc aici: avem o acoperire de 98,5% a spectrului DCI-P3, contrast de 1.500.000:1 și o luminozitate maximă de 1000 de niți.

În ceea ce privește gaming-ul, monitorul este compatibil G-Sync și validat AMD FreeSync Premium. Și are și RGB, care se știe că este indispensabil gaming-ului. Așezat la acest monitor, am fost imersat în jocul de pe ecran mai mult ca pe orice alt monitor la care am stat până acum. E posibil să stai să cauți interfața prin colțuri, la cât de mare e, dar sentimentul de imersiune face toți banii. Câți? Monitorul este disponibil pentru precomandă la 1700 USD.

Al doilea monitor, care mi-a făcut de fapt cu ochiul mai mult decât namila asta, este modelul Ultragear OLED plat de 27 de inch (27GR95QE-B), care se laudă cu aceleași specificații: 240 Hz, 0,03 ms timp de răspuns, dar la o rezoluție de 2560 x 1440, deci într-un format „tradițional”. Calitatea panoului este aceeași: acoperire DCI-P3 de 98,5% și compatibilitate HDR10. Și acesta este disponibil pentru precomandă în State la doar 1000 USD. Livrările cică vor începe pe 23 ianuarie, deci n-o să mai avem nici noi mult de așteptat. De-ar ajunge și la noi la prețul ăsta…

LG Gram se înnoiește și primește încă două modele cu personalități aparte

La secțiunea de laptopuri, am remarcat o sumedenie de Gram-uri, mai multe decât știam eu, așa că m-am dus să investighez. Am făcut o listă cu nu mai puțin de șase modele diferite. Astfel, noul line-up actualizează versiunile de 14-17 inch cu procesoare Raptor Lake (13th Gen Intel), dar are și două modele complet noi: LG Gram Ultraslim și LG Gram Style. Și voi începe, evident, cu modelul Ultraslim.

Modelul ăsta arată de parcă e fake, pe bune. Are un centimetru grosime când e închis, cântărește un pic sub un kg și când am pus prima oară mâna pe el, mi s-a părut a fi un mock-up din ăla pe care îl găsești în magazinele IKEA. Să ne înțelegem: laptopul arată și se simte foarte bine, materialele sunt premium, dar grosimea și greutatea sunt ireale, iar șasiul nu flexează deloc. Și vorbim de un laptop de 15,6 inch!

Ca specificații, avem tot procesoare din familia Raptor Lake, cuplate cu până la 32 GB RAM și până la 2TB stocare. Să nu vă aud cu „ce placă video are?” la dimensiunile astea! Ecranul este, evident, tot un OLED, deci superb. Vorbim însă de o rezoluție Full HD, rată de refresh de 60Hz și de un format de 16:9, într-o eră când toate laptopurile se îndreaptă către formatul 16:10 și rate de refresh de 120Hz.

Formatul probabil a fost ales pentru ca laptopul să se încadreze în target-ul de greutate – LG Gram Ultraslim este cel mai ușor din gamă, la diferență de un gram de următorul laptop din serie – adică are 998g. Sunt tare curios cum se va comporta în teste acest laptop, în special în ceea ce privește temperaturile și autonomia (LG Gram Ultraslim are o baterie de 60Wh), dar până la momentul respectiv probabil că o să mai treacă vreo două-trei luni.

Revenind, al doilea model complet nou este LG Gram Style, care se prezintă ca versiunea premium a familiei – ca și cum LG Gram nu ar fi suficient de premium. Și cum să vă explic, laptopul este pur și simplu frumos. Are o culoare dinamică, în sensul că deși e alb, e o culoare care copiază culorile din jur, foarte cool. Un alt feature de efect este că nu are un trackpad definit clar, partea de sub tastatură fiind complet dreaptă. Trackpad-ul este însă acolo, încadrat de o lumină discretă atunci când laptopul e pornit și atingi zona, iar apăsările pe el au un feedback haptic excelent, similar celui pe care l-am întâlnit la HUAWEI Matebook Pro X. Cât de practic e în realitate un astfel de trackpad, rămâne de văzut când îl vom testa în detaliu.

LG Gram Style vine în două versiuni, de 14 țoli (cântărind sub un kg) și de 16 țoli, cu o greutate de 1,22 kg. Ambele au un ecran excelent, cu acoperire 100% DCI-P3, raport de contrast 100,000:1 și luminozitate tipică de 400niți. Cel de 14 are o rezoluție de 2880 x 1800 la 90Hz iar cel de 16 inch 3000 x 2000 la 120Hz. Dar hai, că v-am plictisit destul cu specificații, să trecem la altceva.

Electrocasnicele LG sunt demne de o expoziție

Sigur, nu puteam să nu vorbesc și despre electrocasnicele LG, care au mulți fani la noi aici. La CES 2023, LG a prezentat gama nouă LG Signature de electrocasnice, deci știți la ce să vă așteptați: dispozitive luxoase, cu tot felul de nebunii de feature-uri. Frigiderul LG MoodUp, de exemplu, a fost prezentat și la IFA, dar acum este gata de producția de serie. Parcă într-o cursă cu Samsung în domeniul „cel mai spectaculos frigider”, frigiderul MoodUp mizează tot pe conceptul de panouri colorate, doar că LG a mai pus un moț la frigiderul ăsta: panourile nu sunt interschimbabile, că nu au de ce să fie – ele își schimbă culoarea la apăsarea unui buton în aplicația dedicată de pe telefon.

Numeroase culori și teme sunt disponibile pentru a crea o atmosferă potrivită stării tale. Ba chiar poți să-ți transformi bucătăria în discotecă, pentru că, pe lângă boxele integrate cu conectare Bluetooth, poți seta panourile să pulseze în ritmul muzicii. În rest, multe funcții de design interesante, cum ar fi InstaView, o funcție care permite vizualizarea conținutului frigiderului fără a deschide ușa: doar ciocănind-ul, un panou negru devine transparent iar lumina în frigider se aprinde, ca să vezi rapid dacă mai ai berea aia. Sau mă rog, Moet-ul.

Livrările pentru frigider vor începe undeva în primăvară. Iar dacă MoodUp ți se pare prea RGB pentru gustul tău poți opta pentru LG Counter-Depth Max, un frigider care are cam toate funcțiile posibile – de la mai devreme-menționatul InstaView la dozator de apă și de gheață (4 tipuri de gheață!), o capacitate foarte mare și un aspect care nu dă impresia de desene animate.

Am mai văzut la CES 2023 și WashTower, o namilă care arată ca o mașină de spălat peste care ai pus un uscător de rufe, dar care de fapt e o singură unitate. Aparatul are înălțimea unui frigider mare și are avantajul că are comenzile pentru ambele electrocasnice integrate în mijloc, unde sunt ușor accesibile. LG WashTower are foarte mult sens când nu ai foarte mult spațiu, dar vrei neapărat o mașină de spălat și un uscător.

Bine, în secțiunea de electrocasnice era cam toată gama Signature: cuptoare, mașini de spălat vase, ba chiar și purificatoare de aer, dar mi-a fost greu să aleg unul din dispozitive pentru prezentare, pentru că toate arată super-elegant și sunt, evident, smart.

O să închei cu capitolul „nebunii”, unde avem un produs dedicat pasionaților de pantofi, sneakers sau orice încălțăminte: LG Styler ShoeCase (+ ShoeCare). Parte a gamei Styler, care mai conține și un dulap de haine cu dezinfectare cu aburi, ShoeCase este un dulap de pantofi care sterilizează cu lumină UV, parfumează și expune pantofii preferați pe un stand rotativ. Ia zi, Marinake, că tu ești pasionat de shoes, ți-ai cumpăra un dulap din ăsta?

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button