MORE

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – ultraportabilul hibrid de business cu ecran OLED

Lenovo ThinkPad X1 Yoga este un hibrid 2-in-1 destinat profesionistilor, iar ca si fratele sau mai mare, ThinkPad P40 Yoga, testat in amanunt intr-un review anterior, este vorba de o masinarie de calcul de 14 inch destinata muncii creative, precum design, grafica, sau alte intrebuintari ce utilizeaza digitizer-ul.

Diferenta majora fata de fratele mentionat mai devreme, sta in faptul ca acela incepea de la 1.8 kilograme – iar X1 Yoga are o greutate de doar 1.27kg, extrem de apropiata de cea a modelului ThinkPad X1 Carbon.

Restul specificatiilor tehnice sunt asemanatoare, cu doua exceptii majore – X1 Yoga nu include un cip video nVidia Quadro dedicat – dar ofera optiuni cu un ecran OLED.

Acestea fiind spuse, haide sa ne uitam la ce se ofera. In privinta specificatiilor, modelul de test este dotat cu un procesor Intel Skylake i5 cu doua nuclee din gama ultra-low-voltage, 8 GB de memorie LPDDR3, un SSD de 256GB si ecranul OLED cu rezolutie 1920×1080 si este disponibil pe piata in jurul unei sume de circa 1400$.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 03

Configuratia de top include un procesor i7, 16GB de memorie, un SSD de 512GB si un panou OLED cu rezolutie 1440p.

Design-ul noului X1 Yoga arata asemanator cu mai orice alt ThinkPad modern – mai putin grosimea. Cu o grosime de doar 1.67cm, este cam cat un deget.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 05

Ramele ecranului sunt acceptabil de subtiri – am ramas putin traumatizati de display-ul InfinityEdge de pe XPS 15, dar aceea este o exceptie. Comparativ cu restul pietei, X1 Yoga foloseste eficient spatiul.

Desi carcasa poate la prima impresie sa para facuta din plastic, de fapt sasiul este construit dintr-un aliaj de magneziu, iar carcasa ecranului este produsa din fibra de carbon. Lenovo se lauda cu certificare conform standardului MIL-STD 810G de durabilitate pentru folosirea in medii guvernamentale si militare, asadar acest hibrid subtirel va trebui sa reziste la lovituri, cazaturi, praf si temperaturi extreme.

In plus tastatura este rezistenta la lichide, si ar trebui sa functioneze in continuare chiar si daca un birocrat isi varsa din greseala cafeaua pe ea.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 07

Cat despre rezistenta efectiva – sasiul e destul de rigid, desi exista prezenta un pic de flex lateral la presiune ridicata. Imbinarea componentelor este excelenta, fara goluri intre piese – se transmite o experienta de produs „dintr-o bucata”.

Marginile carcasei sunt „aproape” patrate, sanfrenate usor cat sa nu se simta ascutite la mana. Capacul este inconjurat de o margine cauciucata cu scopul de a proteja ecranul in caz de cazaturi.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 11

 

Din pacate, natura designului nu prea permite interventie sau upgrade. Procesorul este lipit, memoriile la fel. Este totusi posibil ca prin desfacerea a noua suruburi de tipi Philips sa dobanditi accesul la slotul M.2, unde se poate echipa un SSD mai mare.

La capitolul conectica, subtirimea lui X1 Yoga previne includerea unor porturi mai vechi precum VGA, sau chiar si Ethernet. Daca doriti asemenea porturi Lenovo va pune la dispozitie dock-ul OneLink+ sau gama de accesorii ThinkPad Stack.

Un alt punct dezamagitor este conectarea laterala a dock-ului – preferam dock-urile traditionale ale liniei ThinkPad T. Lipseste si conectorul modern USB Type-C.

Pe partea stanga se ofera conectorul de curent (care in acest caz nu dubleaza si ca mufa USB), conectorul OneLink+, un mini-DisplayPort si USB 3.0.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 06

Pe partea dreapta se afla slotul pentru Stylus, butonul de putere, un buton pentru volum, un combo-jack pentru casti si microfon, doua porturi USB 3.0, HDMI si slotul pentru incuietoarea Kensington. Atat butonul de curent cat si cel de volum sunt suficient de rigide cat sa nu poata fi actionate din greseala.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 10

Ne-am plans un pic de lipsa unor porturi, dar avem de-a face cu o oferta solida de porturi chiar si asa, mai ales in aceasta greutate si dimensiune – trei porturi USB, doua iesiri video moderne, plus conectorul pentru dock sunt mai mult decat binevenite.

In spate – ca si la Yoga P40, se afla sloturile pentru un card microSD si un SIM.

Ecranul reprezinta piesa de rezistenta a acestui laptop. Pe langa optiunea de selectie a doua rezolutii, 1080p si 1440p, acesta ofera si doua tipuri de panou – varianta initiala a X1 Yoga a fost oferita cu un panou IPS de prima clasa – dar modelul actual vine dotat cu un panou de tip OLED, care pe langa avantaje enorme la viata bateriei in momentul utilizarii unei teme de sistem care sa faca uz de culoarea negru, ar trebui sa ofere si o fidelitate grafica excelenta.

Deci prin ce se remarca ThinkPad X1 Yoga? O s-o zicem sincer – este tot ce am fi vrut sa fie X1 Carbon cand ne-a venit in redactie.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button