Review Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016
Linia ThinkPad X1 Carbon de la Lenovo a ajuns la a 4-a generatie, modelul anului 2016 primind atentie sporita din partea Lenovo in abordarea design-ului.
Generatia anterioara deja se remarca pe piata ca fiind printre cele mai subtiri si usoare laptop-uri cu o diagonala a ecranului de 14 inch. Ei bine, fata de anul precedent, lenovo au mai taiat inca 200 de grame din greutatea sistemului, ajungand la o greutate totala de 1.2Kg. Si se simte.
Linia ThinkPad Carbon X1 reprezinta la momentul actual una dintre cele mai mobile si atragatoare optiuni de ultrabook-uri pentru segmentul de business. A patra generatie a seriei aduce procesoare Intel din generatia Skylake, un SSD pe interfata SATA sau PCIe, si un ecran de 14″ cu optiuni de rezolutie 1920×1080 sau 2560×1440. Depinzand de configuratia aleasa, aveti si optiunea unui modem UMTS/LTE.
Una din schimbarile notabile este trecerea la memorii de tip LPDDR3, prezente pana nu de mult in telefoane mobile.
Folosirea acestei tehnologii a fost una din necesitatile ce au permis probabil inginerilor Lenovo sa continue cu miniaturizarea acestei linii de produse. Depinzand de configuratia aleasa, ThinkPad X1 Carbon contine de la 4GB pana la 16GB de memorie LPDDR3.
LPDDR3 este o tehnologie fundamental diferita de DDR3 din punct de vedere al consumului de putere, dar si al latentelor, timpilor de trezire din starea de standby si mai ales a dimensiunii – cipurile sunt lipite pe placa de baza, asa ca potentiali cumparatori ai unui X1 Carbon ar trebui sa fie avizati ca la acest laptop nu se mai face nici un upgrade, asadar este important sa se aleaga modelul cu intelepciune. Este pacat ca Lenovo nu au integrat direct memorii cu tehnologie LPDDR4, care ar fi imbunatatit specificatiile pe toate fronturile si ar fi oferit si posibile optiuni cu suport ECC, dar lansarea acestei tehnologii a fost un pic prea recenta – ne asteptam sa o vedem in schimb, in generatia actualizata a anului viitor.
Specificatiile tehnice ale lui X1 Carbon depind foarte mult de configuratia aleasa.
Acesta este unul din sacrificiile facute in numele portabilitatii. Procesorul si memoriile sunt lipite de placa de baza, ceea ce inseamna ca odata aleasa o configuratie, cam aia ramane, cel putin atata timp cat nu aveti acces la piesele de service si un atelier de specialitate.
Configuratiile oferite variaza de la tara la tara (si preturile la fel), configuratiile oferite in SUA fiind diferite de cele din UK, spre exemplu. Va puteti insa astepta ca cea mai ieftina configuratie (precum cea din modelul prezentat in review-ul de azi) sa vina cu 4GB de memorie, un ecran IPS 1080P, SSD de 192GB pe interfata SATA, un procesor Intel Core i5-6200U si sa nu ofere un modul WWAN. Iar daca ne raportam la preturile acestei configuratii in acele tari europene unde generatia actuala a fost deja lansata, precum Germania sau Regatul Unit, atunci ne putem astepta ca pretul acestei configuratii sa inceapa de undeva de la 7000 RON in sus.
La polul opus, configuratia de top include un procesor Core i7-6600U, 16GB de memorie LPDDR3, un SSD PCIe de 512GB, un ecran IPS cu rezolutie 2560×1440 precum cel din Lenovo ThinkPad P40 Yoga si un modul WWAN cu suport LTE. Folosind aceleasi preturi ca barem de comparatie, modelul de top va fi oferit probabil in jurul sumei de 11500-12000 RON.
La capitolul baterie, Lenovo ThinkPad X1 Carbon vine cu o oferta faina.
Lenovo pretind ca aceasta este capabila de a oferi pana la 11 ore de „suc”. Noi nu i-am prea crezut pe ochi frumosi, si am deschis doua ferestre de Chrome cu vreo 7 taburi fiecare, am dat intensitatea luminoasa la 25%, am activat Battery Mode si – cu Wi-Fi pornit – ne-am pus pe treaba.
Am scris texte, verificat mail-uri, citit articole, vizionat videoclipuri si o multitudine de mici nimicuri si am documentat viata bateriei in conditii reale de utilizare.
Atata timp cat utilizarea sistemului nu este in mod special intensa, viata bateriei se incadreaza in intervalul 7-8 ore. O durata mai ridicata de utilizare se poate obtine prin dezactivarea radio-urilor precum Bluetooth, Wi-Fi sau LTE.
ThinkPad X1 Carbon ofera si o tehnologie denumita RapidCharge, care promite sa incarce bateria de la 0 la 80% in doar o ora – cel putin atata timp cat nu se foloseste laptop-ul in acelasi timp. Daca insa utilizati laptop-ul in acest interval, incarcarea va fi incetinita, depinzand mult de felul de activitate desfasurata.
Deci in concluzie, ce parere avem despre ThinkPad X1 Carbon?
E ridicol de usor! E rezistent, construit la standarde militare. E stilat si distins. Si e si scump. Doar ce va asteptati?
Ne place? Foarte mult.