Tech&IT

O nouă lege ar putea forța producătorii de smartphone-uri să actualizeze timp de 5 ani software-ul acestora

Comisia Europeană a propus o lege care ar forța producătorii de smartphone-uri să furnizeze minim trei ani de actualizări pentru sistemul de operare și cinci ani de actualizări de securitate pentru dispozitivele vândute în Uniunea Europeană.

Probabil cei de la Samsung vor sărbători cu șampanie momentul când noua lege va intra în vigoare la nivelul UE. De ce? Pentru că Samsung oferă deja aceste facilități pentru smartphone-urile lor, ba chiar depășesc acest standard minim, oferind patru ani de actualizări pentru sistemul de operare. Legea propusă îi va forța și pe ceilalți producători să atingă un nivel similar de asistență, ceea ce poate fi o problemă destul de mare pentru unii dintre ei, datorită costurilor suplimentare necesare dezvoltării și adaptării sistemelor software.

Această propunere de lege este încă o veste potențial bună pentru utilizatori, după ce acum puțin timp a fost propusă o lege care să oblige producătorii să ofere piese de schimb pentru telefoanele produse și vândute în Uniunea Europeană. Sigur, ambele sunt încă în stadiul de propuneri legislative, dar faptul că ele există dovedește interesul Comisiei Europene pentru protecția consumatorilor. Ne putem aștepta ca ele să intre în vigoare în aproximativ un an, presupunând că există suport politic pentru asta.

Sigur, asta ar putea scădea din avantajul pe care Samsung îl are la nivel de perioadă de actualizări. Însă dacă și când producătorii ar ajunge la nivelul de actualizări solicitat, probabil că Samsung va face ceea ce îi stă în obicei, mulțumită bugetelor generoase alocate: va crește și mai mult perioada de suport și va folosi acest lucru în materialele de marketing.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button