
Odată cu lansarea procesoarelor Intel Core 12th Gen Alder Lake am făcut cunoștință și cu primele module de memorie DDR5. La momentul recenziei inițiale am folosit un set pe care l-am primit împreună cu kit-ul de testare, dar astăzi vreau să vorbim despre un kit cu iluminare RGB. Așadar avem în față noile memorii Kingston FURY Beast RGB. O să vreau să vorbim despre aspecte generale, vedem cât de rapide sunt în teste și comentăm puțin și despre iluminare; până la urmă ce e ăla sistem de gaming in 2022 fără luminițe?
Ce noutăți aduce memoria DDR5?
Dar până să începem să vorbim despre modulele pe care le-am primit de la Kingston, vreau să vorbim mai în detaliu despre ce schimbări aduce noul standard de memorie DDR5. Iar fizic, au apărut câteva schimbări interesante. În primul rând, fiecare modul include un regulator de voltaj care scade consumul de la 1.2v în cazul DDR4, la 1.1v în cazul DDR5. Nu pare deloc mult în scenariul unui întreg sistem, dar la nivel de modul este o schimbare importantă.
Pe lângă asta, memoria DDR5 va include și un sistem ECC (Error Correction Code) la nivelul modulelor care va ajuta la prevenția erorilor pe chip-urile de memorie. Pe partea de schimbări logice, avem viteze de transfer aproximativ duble față de DDR4, dar odată cu viteza a crescut și latența care este destul de intuitiv, cam dublă.
În momentul de față, îmbunătățiri masive nu prea vom vedea, mai ales că nu-s multe aplicații moderne care să știe să profite la maximum de performanțamemoriei RAM. Cu toate astea, primii care vor observa o diferență destul de mare vor fi gamerii care folosesc placa video integrată în procesor. Aceste chip-uri grafice folosesc memoria RAM pe post de memorie video, astfel viteza mult mai mare și lățimea de bandă superioară își vor face simțită prezența puternic în scenariul ăsta. Dar în același timp, cu costul memoriei fiind încă mare, nu cred că cineva care nu are buget de placă video dedicată ar face saltul la memorie DDR5 și platforma care să o suporte.
Kingston lovește din nou, cu FURY Beast RGB!
În ultimii ani a devenit o obișnuință să vedeți pe la noi pe platformă module de memorie de la Kingston. În cazul trecerii la DDR5, nu a fost nicio diferență, iar ce a început cu un kit simplu, fără iluminare, tot de la același producător a devenit în timp setup-ul actual. Iar astăzi vreau să vorbim despre Kingston FURY Beast RGB. Am primit un kit format din două module a câte 16GB bucata, cu viteză de transfer de 5.600MT/s (mega-transferuri pe secundă) și latențe CL40.
Specificații | Kingston FURY Beast RGB |
Frecvență | 5600MHz |
Capacitate | 32GB (16 x 2) |
Latență CAS | 40-40-40-80 |
Voltaj | 1.25v |
Iluminare RGB | Da |
Profil de performanță | XMP 3.0 |
La o privire rapidă, diferența dintre DDR4 și DDR5 este vizibilă atunci când comparăm vitezele. În momentul de față, un kit bun de memorie DDR4 are specificații 3.600MT/s CL16, astfel logica ne-ar indica faptul că alternativa DDR5 ar trebui să aibă 7.200MT/s CL32. Doar că ținând cont de specificațiile pe care le-am văzut până acum, nu cred că vom vedea memorie atât de rapidă prea curând… dacă nu va fi rezervată entuziaștilor și atunci când va fi disponibilă la scară largă.
Până atunci am luat kit-ul de Kingston FURY Beast RGB, l-am montat pe o placă de bază ROG Maximus Z690 și ca să completez setup-ul am folosit un procesor Intel Core i9-12900KF. Iar aici o să vreau să fac o mică paranteză în care să vă povestesc câte ceva și despre platforma în sine. Deși este the latest and greatest de la Intel, nu aș putea recomanda trecerea la o astfel de configurație chiar acum. De ce? Pentru că Intel se pregătește deja să lanseze procesoarele Rocket Lake alături de o platformă cu totul nouă, undeva spre finalul anului acesta. Aceeași perioada în care și AMD urmează să lanseze prima platformă cu suport exclusiv pentru noul standard de RAM.
Și dacă tot am început cu recenziile pentru module DDR5, voi stabili și metodologia de testare cu ocazia asta. Iar pentru testele memoriei voi folosi AIDA64, ori mai de grabă testul de RAM integrat în softul mai sus amintit. Iar în cazul acestor memorii avem parte de niște valori destul de bune. Iar ca și termen de comparație am folosit un rezultat obținut de un utilizator al forumului TechPowerUp pe un set de memorii DDR4 cu tuning făcut atent și frecvențe mult peste ce rulează un utilizator normal. Cu toate astea, balanța este înclinată spre DDR5, fie modulele mele și-n stare „de fabrică” fără de tuning sau setări extra.
După ce-am văzut ce pot face din punct de vedere al numerelor, este timpul să vorbim și despre impactul pe care-l vor avea modulele Kingston FURY Beast RGB în departamentul de aspect. Modulele sunt încastrate în heatsink-uri din aluminiu care sunt brăzdate de câte un strip RGB de la un capăt la celălalt. Iluminarea poate fi controlată prin intermediul softului FURY CTRL, care are în librăria sa o mulțime de efecte și culori. Poți regla și intensitatea iluminării, deci vei putea potrivi așa cum dorești memoriile într-un sistem.
Și o chestie care mi-a plăcut la FURY CTRL a fost faptul că îți arată specificații ale modulelor, alături de temperatura și voltajele la care operează. Asta este o adiție foarte bună și faptul că poți vedea și setările profilurilor XMP 3.0 este un mic bonus. Nu am văzut un soft de la alt producător care să facă asta, deci kudos Kingston!
Merită să facem trecerea la DDR5?
Toate bune și frumoase; setul de memorii Kingston FURY Beast RGB arată bine, este performant, aduce câteva îmbunătățiri fie ele și mici, dar are și o mare problemă. Și culmea, că problema asta nu ține de kit-ul în sine, ori de producător, ci este mai de grabă o problemă de context. Iar în momentul de față memoria DDR5 nu este doar rară, ci și scumpă, iar platformele care se pot bucura de aceasta sunt… una. Iar momentul nu este deloc oportun, mai ales că Intel 12th Gen se cam apropie de finalul vieții sale, destul de scurte de altfel.
Cred că cea mai bună perioadă în care o să merite să facem saltul către memoria DDR5 este fix înainte de lansarea noilor platforme de la AMD și Intel. Atunci vei avea și pe ce să folosești noile module, probabil vor fi și mai accesibile și ocolești și aglomerația care se va forma atunci când o mulțime de oameni vor fi doritori de upgrade și vor încerca să facă saltul la noile platforme. Iar pentru cei care-și fac de pe-acum lista de cumpărături, să nu uitați să puneți și un set de Kingston FURY Beast RGB acolo că-s și bune și frumoase!