Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Jeff Bezos a renunțat la poziția de șef al Amazon

Data de 5 iulie 1994 va rămâne în istorie ca ziua în care un anume Jeff Bezos lansa un nou site: Amazon. Platforma de comerț online a evoluat masiv și sub conducerea americanului a ajuns una dintre cele mai valoroase companii din lume. Iar la 27 de ani de la înființare, Bezos renunta la poziția de CEO pentru a investi timp și bani în alte domenii.

În mai bine de un sfert de secol, Jeff Bezos a dus Amazon pe culmi la care doar el visa. Nu a luat mereu cele mai bune decizii, însă modul său de conducere a asigurat succesul companiei și mulți dintre cei care i-au fost alături în această călătorie au numai cuvinte de laudă la adresa miliardarului american.

Amazon – O scurtă recapitulare

Amazon a pornit drept o platformă prin intermediul căreia puteai cumpăra cărți online. Jeff Bezos a venit cu această idee după ce a citit despre cum internetul va exploda în anii ce urmau să vină. Așadar, în 1994 a renunțat la o poziție bună din cadrul unei companii de pe Wall Street pentru a-și urma visul, iar cu 250.000 de dolari împrumutați de la părinții săi, a pornit afacerea din garajul casei pe care o închiriase în Bellevue, Washington.

La început, compania s-a numit Cadabra, însă după o dispută legată de numele care putea fi ușor confundat cu „cadaver” s-a ajuns la Amazon. Împrumutat de la râul cu același nume, Jeff Bezos și-a dorit să creeze cea mai mare companie de vânzări de cărți online. Dar pe măsură ce a evoluat, de la cărți a început și comercializarea de compact disc-uri, software pentru calculatoare și într-un final, Amazon a devenit un magazin „pentru orice„.

A fost nevoie de câțiva ani pentru a scoate profit, iar primul 0.01$ pe plus a fost înregistrat în 2001. Iar de atunci și până astăzi, afacerea a crescut rapid și a ajuns în top 3 cele mai profitabile companii din lume. Iar toată această evoluție l-a făcut pe Jeff Bezos cel mai bogat om din lume, poziție pe care o deține și în acest moment și în care este în competiție directă cu Elon Musk.

Jeff Bezos Blue Origin

Ce va face Jeff Bezos mai departe?

După ce a condus Amazon timp de 27 de ani, este timpul ca Jeff Bezos să meargă mai departe și să își urmărească alte interese. Acesta va rămâne acționar principal în companie și va ocupa o poziție mai mică, astfel având timp și bani de investit în cealaltă mare pasiune a sa: călătoriile în spațiu. Și probabil știți deja că urmează să plece în spațiu cu ajutorul companiei aerospațiale pe care o deține, Blue Origin. Miliardarul vrea să dovedească că turismul în spațiu poate deveni parte din viitorul nostru.

O altă industrie în care vrea să se implice este cea de film. Amazon a cumpărat studiourile MGM după ce acestea au întâmpinat dificultăți financiare destul de grave, iar cu platforma Prime Video ar putea distribui mult mai ușor filmele produse. Alături de industria cinematografică, Jeff Bezos este implicat și în câteva acțiuni filantropice (Bezos Day One Fund și Bezos Earth Fund) care se concentrează pe ajutorarea persoanelor într-o situație precară și pe lupta împotriva crizei climatice.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button