MORE

Istoria placilor video – Sega BlackBelt si aparitia SLI. Part 4

In episodul trecut din „Istoria placilor video” am incheiat cu aparitia lui Nvidia Riva 128, astazi vom continua cu aceasta, dupa care vom trece la aparitia SLI si altele. Dupa succesul Nvidia obtinut gratie modelului Riva 128, acestia au fost nevoiti sa colaboreze cu TSM si ST Micro pentru a produce chipurile Riva 128ZX si pentru a face fata numarului mare de comenzi. Pana la sfarsitul lui 1997, nVidia detinea 24% din piata datorita lui Riva 128 si 128ZX.

Asadar s-au clasat pe locul doi, pe primul loc fiind 3Dfx, care urma sa colaboreze cu Sega pentru a produce chipurile video pentru urmatoarea consola, dar Sega nu a mai respectat contractul, iar 3Dfx i-au dat in judecata si au cerut 155 milioane de dolari despagubiri. 3Dfx au castigat in instanta, dar suma a fost stabilita la 10.5 milioane de dolari. Consola respectiva se numea Sega BlackBelt.

plutoblackbelt

In anul 1997, 3Dfx a colaborat cu SGI si Gemini Technology pentru a creea tehnologia SLI, folosia si in ziua de azi de catre… Nvidia! Aceasta tehnologie permitea folosirea a doua sau mai multe placi video in acelasi timp. Acestea erau conectate cu un cablu, si odata conectate performantele in jocuri crestea, fiecare placa preluand o parte din sarcina in timpul randarii. Prin SLI era crescuta si rezolutia maxima suportata, de la 800 x 600 pixeli la 1024 x 768 pixeli. 3Dfx Obsidian Pro era compus din doua placi video, practic un fel de dualGPU, in care doua placi grafice identice erau „suprapuse”. Aceasta combinatie avea un pret de 2500$ in anul 1997, in conditiile in care o singura placa costa separat 1895$.

quantum3d_obsidian2_sbi_f

In vara lui 1997, 3Dfx a lansat inca o placa video, Voodoo Rush, care avea capaciatea de a randa 2D si 3D, dar din pacate aceasta nu a reusit sa performeze asa cum ar trebuit, si a a fost pozitionata ca un model „mai slab” al seriei Voodoo. Placa respectiva era compusa dintr-un chip SST-1 care suporta Glide API pentru jocuri, si un chip Alliance care suporta randarea 2D. Combinarea acestora pe o singura placa a dus la artefacte, si la limitarea rezolutiei la 512×384 pixeli.

Odata cu cresterea performantelor placilor video, a crescut si pretul, dar Matrox, ATI, Nvidia si 3Dfx au luat in acelasi timp cu asalt si piata de placi grafice sub 200$, unde batalia era aproape inexistenta. Matrox a lansat o placa video numita Mystique pentru un pret de 150$, dar care nu suporta OpenGL, asadar era oarecum inutila in acea perioada, iar S3 au lansat un model din seria ViRGE care avea un pret de pornire de 120$, dar care urca pana la 200$ in functie de cantitatea memoriei vRAM, (placa suporta randare hardware a DVD-urilor, si avea ca si conectivitate TV-Out si S-Video). Pentru un pret de 99$ in acea perioada putei sa cumperi un Cirrus Logic Laguna 3D, Trident 9750/9850 sau un SiS 6326, si evident ca la acesti bani nu primeai altceva decat o placa de calitate foarte proasta si incapabila sa ofera o experienta decenta in jocurile 3D. Acestea erau mai degraba pentru sistemele office.

Inainde de a parasi industria palcilor video, Cirrus Logic a lansat un model de 50$ care oferea culori pe 16 biti. Trident a lansat modelul 3DImage 9750 pe slot AGP 1x, si inca un model numit 9850 care era pe slot AGP 2x. SiS au lansat modelul 6326 la un pret de 50$, dar aceasta placa era de calitate buna, spre deosebire de restul competitorilor din aceasta categorie de pret, iar in anul 1998 s-a vandut in 7 milioane de exemplare. Cred ca ar putea fi considerata una dintre primele placi grafice cu adevarat affordable pentru o masa larga de utilizatori. Atat pentru acum. See you next time!

Articole asemanatoare

Back to top button