ReviewsTech&IT

iRobot Roomba Combo j7+, un real ajutor la curățenie (review)

În vremurile nebune pe care le trăim, făcutul de curat prin casă reprezintă o povară din ce în ce mai mare. Muncim mai mult, suntem mai agitați iar puținul timp liber pe care îl avem preferăm să îl petrecem cu familia, pe Netflix sau făcând orice altceva în afară de curățenie.

Și fix pentru asta au fost inventate aspiratoarele robot. Cât timp tu mai ai puțin și adormi pe canapea, robotul își începe aventura prin sufragerie, evitând obstacole și aspirând tot ce-i stă în cale. Mă rog, aproape tot, dar vom vorbi despre asta ceva mai târziu.

Modelul pe care o să vi-l prezint astăzi este unul de-a dreptul interesant. iRobot Roomba Combo j7+ este bijuteria de pe coroana producătorului, reprezentând cel mai avansat și cel mai deștept astfel de aspirator robot făcut de ei vreodată.

irobot roomba combo j7+

Am făcut niște teste foarte interesante cu roboțelul ăsta prin birou, iar rezultatele pot spune că sunt pe măsura renumelui acestui brand. Fie că vorbim de capacitatea lui de curățare în sine, fie că discutăm despre cât de multe funcții speciale are și ce știe să facă. L-am pus față în față cu tot felul de firimituri, mizerie și obstacole care mai de care mai inventive, iar iRobot Roomba Combo j7+ a trecut cu brio de ele.

Design și construcția iRobot Roomba Combo j7+

Am să încep și cu primul lucru care m-a impresionat la iRobot Roomba Combo j7+ încă de când l-am scos din cutie și anume design-ul și construcția. Este clar din capul locului ca avem de-a face cu un robot premium, arătos și construit din materiale de foarte bună calitate. Bine, așa și vrei să fie, ținând cont că robotul, împreună cu baza unde se încarcă și unde aruncă toată murdăria, va fi o piesă ornamentală în sufrageria ta.

Cei de la iRobot au ales să meargă pe un design modern, și s-au folosit mult de negru pentru a face din acest Roomba Combo j7+ o plăcere să te uiți la el. Cele mai multe modele de roboți sunt făcute dintr-un plastic ieftin și lucios de culoare albă, care arată nelalocul lui în aproape orice casă l-ai băga. În cazul lui iRobot Roomba Combo j7+, deși nu poate fi ascuns ușor din cauza mărimii lui generoase, nici nu ai vrea să faci asta la cât de bine arată.

Baza arată chiar ceva mai bine decât robotul în sine. Și ea este neagră, iar striațiile pe care le prezintă de jur împrejurul rezervorului de praf sunt arătoase și aș îndrăzni să zic chiar elegante. O bucată mică de piele de culoare maro folosită pentru a scoate capacul rezervorului întregește look-ul premium și se simte foarte bine la atingere.

Materialele din care iRobot Roomba Combo j7+ este făcut sunt, cum menționam mai sus, de bună calitate. Partea superioară a robotului în sine este făcută din metal, iar plasticul de pe margini și din partea inferioară este solid și se simte bine la atingere, în timp ce baza este făcută în întregime dintr-un plastic mat și robust. Nu prea am ce zice de rău la capitolul ăsta, se vede clar că echipa care a dezvoltat iRobot Roomba Combo j7+ și-au făcut temele și au pus cap la cap un aspirator robot demn de un loc în casa ta, cel puțin când vorbim despre partea estetică.

Robotul are un buton măricel și rotund în partea de sus care are rolul de a începe sau de a înceta programul de curățare, iar acel buton este înconjurat de un led prin care device-ul îți transmite diferite informații precum nivelul de încărcare, cât de plin este sacul din interior și diferite erori.

Pe partea inferioară a „farfuriei” regăsim o perie cu trei capete, al cărei rol este să arunce murdăria în zona de aspirare, o roată omnidirecțională mică, două roți mari de cauciuc cu o suspensie generoasă, gândite să îi permită robotului să escaladeze tot felul de praguri și covoare, iar în mijlocul celor două roți găsim două perii masive din cauciuc. Tot ansamblul este completat de mai mulți senzori pentru obstacole și o fantă pentru detectarea suprafeței, iar despre toate vom vorbi, pe larg, mai târziu.

iRobot Roomba Combo j7+: utilizare și funcții

Și aici începem să vorbim despre lucrurile care contează cu adevărat atunci când îți cumperi un robot aspirator: cum curăță și ce știe să facă. Pai să le luăm pe rând zic, și vreau să încep cu configurarea inițială. Totul s-a desfășurat foarte ușor, cu ajutorul aplicației iRobot, disponibilă pe iOS și Android, dar nu și pe AppGallery, ceea ce este un minus notabil, dacă ești posesor de telefon HUAWEI.

iRobot Roomba Combo j7+ vine gata asamblat din cutie, ceea ce e un lucru bun. Nu mai trebuie să stai să urmezi un manual stufos ca să îl pui cap la cap înainte să îl bagi la încărcat, IKEA style, pur și simplu scoți din cutie robotul și baza, pe cea din urmă o bagi în priză iar singurul material de care ai nevoie pentru a da drumul la treaba este o broșură subțire cu patru pași simpli de urmat care te învață cum trebuie să poziționezi robotul în bază ca să se încarce și de unde să descarci aplicația.

Și că tot am menționat de ea, broșura de instrucțiuni cu care vine iRobot Roomba Combo j7+ îți spune că baza trebuie să aibă suficient loc în laterale și deasupra, așa că zis și făcut. După ce i-am găsit un loc potrivit în studio, am pus robotul la încărcat. A scos un sunet ascuțit iar LED-ul din jurul butonului principal a început să pulseze un alb, semn că se încarcă. Las și un tabel de specificații aici:

Lățime 33,7 cm
înălțime 8,6 cm
Greutate 3,3 kg
Baterie 2210 mAh Litiu-ion
Autonomie 75 minute
Capacitate colector de uscare 313ml
Dimensiune rezervor 210ml

Mai multe detalii găsești pe pagina produsului.

Aplicația a văzut imediat robotul și din acel moment, configurarea a mers ca unsă. Am fost ajutat pe tot parcursul setup-ului de tot felul de prompt-uri care m-au ghidat prin proces iar la final, aplicația m-a pus să îi dau un nume aparatului. Zis și făcut, iar noul nostru robot numit „Terminator 9000” a început să scoată tot felul de sunete dubioase care mă anunțau că este gata de treabă.

L-am lăsat puțin la încărcat, timp în care m-am familiarizat cu aplicația în sine. În interiorul ei am găsit destul de multe opțiuni, iar toate au fost prezentate într-un mod simplu de înțeles. După ce iRobot Roomba Combo j7+ îți cartografiază toată casa, poți să îl înveți la ce ore să facă curat, în ce camere și ce mod să folosească. Pe lângă asta, ai opțiuni cum ar fi blocarea butonului principal de pe dispozitiv în caz că este apăsat de copii sau animale de companie și un meniu de unde poți să vizualizezi ultimele cicluri de funcționare, cu tot cu o hartă foarte detaliată care îți spune ce obstacole a întâlnit și tipurile de suprafețe peste care a trecut.

Și acum să trecem la acțiune. Am pornit primul ciclu de curățare cu un singur buton din aplicația iRobot iar dispozitivul a ieșit timid din bază și a început să se învârtă prin cameră. iRobot Roomba Combo j7+ este relativ silențios când este în funcțiune, deși nu este recomandat să-i dai drumul atunci când dorm copiii sau când ești într-un meeting pe Zoom. Imediat după ce a terminat primul drum, robotul s-a întors rapid în bază unde s-a golit singur și s-a pus la încărcat.

irobot roomba combo j7+

Una dintre funcțiile pe care le câștigi cumpărând un aspirator robot premium este prezența unui sistem de golire în bază. După fiecare ciclu de curățare, sacul robotului se golește automat într-un alt sac, mai mare, scutindu-te de efortul de a curăța robotul după fiecare ciclu. Poți să faci asta de 6 sau 7 ori până când o să fi nevoit să golești sacul mare, este o soluție foarte eficientă care mie-mi place.

Ce nu-mi place așa mult în schimb este zgomotul pe care această descărcare îl produce. Prima oară am crezut că mi-a decolat avionul de pe acoperiș de cât de tare s-a auzit, până și băieții din birou au sărit de pe scaune să mă întrebe ce s-a întâmplat. Partea bună e că tot acest zgomot infernal durează cel mult 10 secunde, dar tot este o bilă neagră pe care mă văd nevoit să o acord.

Înainte să vorbim despre cum curăță, trebuie să prefațez prin a spune că astfel de roboți sunt gândiți să întrețină curățenia, nu să facă lună din locuri îmbâcsite și murdare de mult timp. Cu alte cuvinte, dacă abia ți-ai renovat apartamentul, un robot ca ăsta nu este alegerea potrivită dacă vrei să scapi de molozul împrăștiat prin casă.

Asta fiind zis, de curățat, curăță foarte bine. L-am testat și noi, aici în studio, cu niște orez și confetti pe covor și s-a descurcat excelent cu ambele. Praful și murdăria care era deja acolo le-a aspirat cu brio, deși a trecut de câteva ori peste un smoc de păr pe care nu l-a luat decât după ce l-am descusut eu dintre firele covorului, dar pot să trec cu vederea peste asta ținând cont că în restul situațiilor s-a descurcat bine.

Pe partea de spălat, iRobot Roomba Combo j7+ are un as în mânecă față de ceilalți roboți de pe piață. În timp ce competitorii lui ridică piesa pe care stă mopul doar puțin sau deloc atunci când ajung pe covoare, j7+ este primul aspirator robot care ridică complet de pe jos mopul și îl ascunde în partea superioară a carcasei.

Și asta e o chestie foarte ingenioasă. În primul rând, deoarece ceilalți roboți tot udă covoarele atunci când trec peste ele, mai ales dacă vorbim despre un covor ceva mai stufos, iar acest iRobot Roomba Combo j7+ nu o face. Unde mai pui și faptul că a curățat lună parchetul de prin birou, iar mișcarea aceea de ridicare a mopului despre care am vorbit anterior a funcționat perfect și rapid.

Mai mult, spre deosebire de competiție, iRobot Roomba Combo j7+ aspiră covoare și spală pardoseli în același program de funcționare, grație acelui mop retractabil. Asta înseamnă că durata unui ciclu de curățare complet este mult mai mică față de alte modele, ceea ce îl face și mai practic.

Am aruncat niște confetti și orez pe covorul din studio ca să văd cât de bine se descurcă atât cu lucruri subțiri și ușoare cum ar fi hârtia, dar și cu obiecte ceva mai mici cum sunt boabele de orez, iar rezultatele sunt foarte bune. Norocul meu, altfel le curățam eu! iRobot Roomba Combo j7+ a reușit să aspire absolut tot și a lăsat covorul curat și fără praf. Când a detectat mai multe bucăți de confetti într-un loc, a insistat în zona aceea iar toată operațiunea nu a durat foarte mult.

irobot roomba combo j7+

Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că s-a blocat de-a dreptul când a dat de pragul de vreo 4 centimetri pe care îl avem în studio. Deși iRobot Roomba Combo j7+ are un senzor cu care să detecteze treptele, se pare că nu este suficient de precis încât să-și dea seama și când urmează o treaptă scundă sau o diferență de nivel de acest fel. Cum a ajuns la margine, a dat înainte și a realizat, instant, că a făcut o mare greșeală.

A reușit să se întoarcă pe loc cu greu, iar apoi, când a încercat să urce înapoi, nu a mai putut. După aproximativ două minute de chinuri, de încercări ba mai la stânga, ba mai la dreapta (nota 10 pentru efort), led-ul de sus a început să pulseze roșu și am primit pe telefon o notificare cum că robotul s-a blocat. L-am ridicat de acolo, l-am așezat pe podea și, după o încurajare pe buton, programul de curățare a continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

irobot roomba combo j7+

Și când vine vorba de spălat parchetul, iRobot Roomba Combo j7+ s-a descurcat excelent. Petele de pe pardoseală s-au dus imediat, iar robotul a știut când să lase pe podea și când să ridice mopul. De menționat este că poți folosi soluția inclusă în pachet sau poți să cumperi soluție specială de pardoseală direct de la iRobot, dar orice alt concentrat de menit pentru treaba asta va merge fără probleme.

Mai mult, poți să alegi cât de multă soluție să folosească cu ajutorul unui meniu din aplicație. Înainte să pornești un program nou, dacă selectezi să și dea cu mopul, îți vor fi prezentate trei moduri de lichid: Eco, Standard și Ultra. Pe lângă asta, mai poți să setezi și de câte ori vrei să treacă prin întreaga cameră (o dată sau de două ori).

În total, pentru studioul în care filmăm, care are o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați, iRobot Roomba Combo j7+ a terminat treaba în 27 de minute. Spațiul cel mai mare din cameră îl ocupă un covor și majoritatea timpului l-a petrecut în modul de aspirare, dar a și dat puțin cu mopul și se mișcă la fel de repede ca atunci când aspiră, deci durata programului nu ar trebui să fie influențată de modul de funcționare.

Bun, la capitolul ăsta se descurcă foarte bine, asta am stabilit. Dar, deși poate părea contraintuitiv, asta nu este tot ce contează la un asemenea aspirator robot. Până la urmă, degeaba curăță bine dacă se împotmolește de vreun cablu uitat pe jos din două în două minute sau nu cartografiază corect aria apartamentului sau casei tale lasă locuri goale pe unde nu trece.

Iar ăsta este alt punct forte al lui iRobot Roomba Combo j7+. Acest robot vine cu un sistem foarte avansat de detectare al obstacolelor, gândit să-l ajute să nu se mai lovească la viteză maximă de tot ce ai prin casă și să ocolească obiectele de pe podea în schimb. Trebuie să recunosc că, pentru primele câteva curățări, robotul s-a lovit destul de violent de plintele de la perete și de masa din studio, dar odată ce maparea camerei a fost finalizată, lucrurile s-au îmbunătățit drastic.

O funcție interesantă a iRobot Roomba Combo j7+ este că, după fiecare ciclu de curățare, aplicația te va pune să îi spui dacă diferite obiecte și obstacole pe care le-a găsit în drumul lui sunt acolo temporar sau vor fi o adiție permanentă în cameră. Dacă robotul detectează niște cabluri pe sub o masă, le face o poză folosind camera din față și, la finalul programului, te va pune să îi spui dacă acel obstacol va fi acolo doar temporar, caz în care va trece prin acel loc la următorul ciclu, sau permanent, iar în viitor aparatul va evita zona și își va modifica harta camerei în consecință, ceea ce este foarte ingenios.

După ce robotul a învățat casa, în aplicație poți pune anumite zone pe unde dispozitivul să nu treacă și pe unde să nu dea cu mopul. Mai tare e că poți să selectezi anumite zone dintr-o cameră care au un trafic mare, cum ar fi lângă ușa de la intrare sau drumul dintre canapea și bucătărie. Apoi, îl poți trimite să facă curat doar în acele locuri sau îl poți instrui să insiste mai mult în zonele acelea, la următorul ciclu de curățare.

Camera care este amplasată în partea din față a robotului, despre care am vorbit anterior, este și una dintre funcțiile cele mai interesante ale iRobot Roomba Combo j7+. Pe lângă rolul ei în cartografierea încăperii, robotul se ajută de cameră și pentru a evita obstacolele pe care le întâlnește în cale. Unele dintre obiectele pe care robotul le recunoaște sunt: căștile, jucăriile și bolurile animalelor de companie, rucsacuri, haine, adidași și lista este lungă. Această funcție face o treabă bună iar acest iRobot a evitat lucrurile pe care i le-am pus în drum așa cum trebuie.

Pe lângă asta, cu ajutorul funcției acestea, aparatul poate evita fără să lovească diferite obiecte aruncate sau uitate prin cameră. Am testat-o și noi și funcționează bine, cu singura mențiune că noaptea, dacă nu este o lumină aprinsă în încăpere, becul robotului nu este suficient și se mai lovește de câte ceva, dar pe timp de zi asta nu mai e o problemă.

O altă funcție se folosește de senzorul acela de detectare a suprafeței. Pe lângă faptul că robotul știe pe ce suprafață se află, el mai poate detecta și dacă un anume loc din cameră este deosebit de murdar. Cum am văzut și în teste, în acel moment, în loc să treacă o singură dată peste, el va face mai multe mișcări în față și în spate în acel loc, pentru a se asigura că murdăria este eliminată complet.

Desigur, iRobot Roomba Combo j7+ poate fi controlat și cu vocea, cu ajutorul asistenților virtuali. Fie că vorbim despre Google Assistant sau Siri, robotul poate începe sau termina un ciclu de curățare, iar dacă stai să te joci puțin prin aplicație, îi poți spune doar să dea cu mopul și să aspire într-o anumită cameră din casă sau doar să aspire doar covorul din sufragerie, totul cu ajutorul vocii.

CONCLUZIE

Și am ajuns și în momentul în care trebuie să spun și prețul: 6.200 de lei. Sigur, este un robot scump, cel mai scump din catalogul iRobot, dar asta și pentru că vine cu tehnologii de ultimă generație la capitolul de evitare a obstacolelor și curățare și cu o bază care poate depozita murdăria din mai multe cicluri de spălare.

Faptul că mopul se ridică complet de pe jos atunci când robotul nu mai are nevoie de el este un mare plus al lui. Așa cum am zis, asta asigură că mocheta sau covoarele nu se udă și nu se murdăresc cu praful și mizeria pe care mopul le-a colectat de pe parchet sau gresie și este ideal în casele cu multe covoare.

Pe lângă asta, s-a descurcat foarte bine când a venit vorba de curățat mizerie de pe covor și de pe parchet, iar meniurile aplicației sunt aranjate într-o ordine intuitivă și sunt simplu de înțeles. Ai foarte multe setări pe care poți să i le faci și poți să îi customizezi programul de curățare în funcție de orele, modurile de funcționare și camerele din casă în care vrei să se plimbe.

Să nu uităm și de confortul oferit de baza cu golire automată, care îți economisește o grămadă de timp și asigură o eficiență maximă a robotului la fiecare ciclu.

În final, trebuie să recunosc că mi-a plăcut timpul pe care l-am petrecut urmărind filme pe Netflix în timp ce îl lăsam pe iRobot Roomba Combo j7+ să curețe. Acesta face tot ce trebuie să facă un aspirator robot premium, este foarte deștept iar funcția de ridicare a mopului este cireașa de pe tort. Da, este destul de scump, dar dacă vrei the latest and the greatest, nu ai cum să dai greș cu acest model.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button