ReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

iRobot Roomba J7+ este noul Terminator care „aspiră” la casa ta! (review)

Să începem acest material cu un exercițiu de imaginație: ai un aspirator inteligent, un roboțel Roomba, dacă tot este la modă. Își face treaba onorabil, dar ce se întâmplă când roboțelul nu este destul de inteligent sau dotat cât să ocolească obstacolele sau să nu împrăștie cât colo mizeria?

Ce-i drept, cu modelul despre care vom vorbi în cele ce urmează, nu prea avem cum să facem acel exercițiu. Numele sau de buletin este Roomba J7+, nou-nouț și disponibil și la noi. Acesta promite să rezolve neajunsurile de mai sus grație unei camere de bord și unei tehnologii de învățare avansată pentru a detecta și evita diverse… Tipuri de obstacole. Și aici vorbim nu doar despre diverse tipuri de murdării ci, de exemplu, și cabluri, șosete sau pantofi, mulțumită unui algoritm care îi permite să recunoască astfel de situații. Tu îl poți seta să ocolească automat obiecte specifice, își golește singur conținutul acumulat într-o stație de descărcare, știe să se întoarcă și să se încarce la bază atunci când bateria e pe moarte și să-și continuie apoi treaba de unde a lăsat-o, și tot așa.

Un musafir special

Să fiu sincer, ne-au trecut mulți roboți din ăștia „pragul”, la propriu și la figurat în teste până acum, dar Roomba J7+ este de departe cel mai avansat pe care l-am încercat vreodată. La 5000 de lei, în line-up-ul americanilor de la iRobot, el este depășit doar de flagship-ul categoriei, adică S9+ care este cu 500 de lei mai scump. La 5000 de lei primești robotul plus baza de descărcare, capabilă să stocheze cam două luni de muncă din partea aspiratorului, dar poți achiziționa modelul și fără bază, la 3700 de lei, ceea ce, la câte știe să facă jucăria asta, este un preț bun.

Prin comparație, flagshipul, cu S9, J7 are putere de aspirare un picmai mică, dar e mai deștept când vine vorba de machine learning și evitarea obstacolelor. Nu se specifică nicăieri cât de mare este puterea de aspirare a lui J7+, în schimb producătorul menționează că J7 este mai puternic de 10 ori decât entry-level-ul gamei care este seria 600. Totuși, all în all, astfel de calcule sunt oarecum redundante pentru că,laroboții ăștia, dat fiind faptul că fac și și curățare mecanică datorită acelor perii rotative din cauciuc, și care extreg practic mizeria din covor, puterea de aspirare nu mai este nici pe departe la fel de relevanță ca în cazul unui model clasic manual.

Practic, periile alea râcâie suprafața, iar puterea de aspirare ajută doar că să trimită ceea ce colectează periile în dustbin (recipientul de gunoi). Dincolo de aspectele astea de detaliu ceea ce contează și îl scoate în față pe Roomba J7+ este partea numită Precision Navigation Technology, o combinație de elemente hardware (camera, senzori, etc) și software, care îl ajută să recunoască obiecte și obstacole aflate în calea lui și să curețe în jurul lor fără să se lovească de ele sau să treacă peste ele.

Seek and Destroy 🎵

Aici au fost implementate și anumite modificări. Tradiția face ca alți roboți de acest tip să fie dezavantajați în deplasarea „în siguranță” din cauza amplasamentului camerei video. La  Roomba J7+, camera a fost mutată frontal, adică aspiratorul vede tot timpul ce se află în fața lui, și are acum un unghi mult mai larg, ceea ce îi permite să identifice multe dintre obiectele aflate pe podea, pe care le poate acum identifica și ocoli.

Acești algoritmi de machine learning care constituie acest Precision Vision Navigation și care îi permit robotului să recunoască cabluri, șosete, pantofi, papuci sau murdării, folosește milioane de imagini adunate de la clienții posesori ai acestui model, și care au optat să partajeze imaginile într-o bază de date, iar această librărie de obiecte de evitat poate fi extinsă în timp cu noi și noi categorii.

Am dat pe jos cu cafea, l-am încercat cu pantofi și alte chestii din astea, merge ca-n reclamă, doar că nu am testat și situațiile cu animăluțele de companie. Oricum, nu știu dacă la noi e valabilă următoarea garanție, dar pe site-ul lor din State am văzut că ziceau că, dacă robotul nu reușeste să evite cadourile de la animăluțe și începe s-o întindă, compania îți înlocuiește gratis aspiratorul. Treaba e că tehnologia asta de evitare de pe  Roomba J7+ nu se mai regăsește pe niciun model de-al lor, și înțeleg că nici nu va fi implementată pe vreun altul din line-up-ul actual, și în acest sens J7+ este și primul din specia lui.

Dimensiuni și diverse funcții

Din punct de vedere al dimensiunilor este un robot obișnuit, are 34cm în diametru și aproape 9cm înălțime, nu este cel mai slim că să se furișeze pe sub canapele sau etajere cu garda joasă și are 3 kilograme jumate. Sus are un buton mare, rotund și evident, CLEAN, deci îl poți porni și opri și de acolo, camera video în partea din față și senzori de evitare a obstacolelor pe laterale. Pe burtă are acele două perii rotative din cauciuc despre care vorbeam mai devreme, o perie principala într-o parte și senzorii de navigare pentru podea. Periile rotative merg în sensuri opuse pentru a râcâi și a ridica mizeria din covoare și ca să prevină încâlcirea scamelor și a firelor de par. La fel ca la celelalte modele ale lor, un LED circular se învârte în jurul butonului clean când robotul se încarcă, becul este roșu când bateria e pe moarte și albastru când își caută stația de încărcare.

Roomba J7

Când dă de greu, are un fel de turbo mode care se numește DIRT DETECT, funcție disponibilă și pe alte modele ale lor, iar aspiratorul freacă locul-țintă înainte și înapoi până când senzorii nu mai detectează resturi rămase în acel loc. Baza de descărcare este mai mică, dar nu în sensul unei capacități de stocare mai mici, ci în sensul unei amprente spațiale mai reduse, au făcut-o mai scundă și mai compactă. De fapt, întregul ambalaj a fost mult mai bine gândit și compactat și am fost surprins de ce cutie mică am primit la test. În interiorul stației de descărcare se găsește un sac și încă un spațiu de depozitare pentru alți saci. Când îi umpli, ăștia se pot achiziționa separat, dar oricum nu e mare cheltuiala, dat fiind că un singur săculeț din asta. într-un regim cât de cât normal de utilizare a aspiratorului. te ține două luni.

Instalarea întregului sistem este extrem de simplă. Pui robotul pe stația de încărcare, și aștepți semnalul, adică e gata de instalare. Descarci iRobot Home app din AppStore sau Google Play, îți faci un cont sau intri în cel pe care îl ai deja. Iar acolo adaugi pur și simplu Roomba J7+ în lista de dispozitive. Îl conectezi din aplicație la rețeaua Wi-Fi de la ține din casă, îi dai un nume, poți să-l conectezi și să-l controlezi printr-un asistent vocal virtual precum Alexa sau Google Assistant, și toată distracția asta se consumă în cel mult 5 minute. Atât.

Roomba J7

Rooma J7+ la prima cheie

La primele ture prin casă, J7 va face o hartă a locuinței, și vei putea activa și funcțiile smart: camerele în care vrei să curețe cu precădere, zonele de „pe aici nu se trece” , și programul de muncă, unde și când anume vrei să aspire. Turele astea de recunoaștere îl ajută să alcătuiască așa-numitul Smart Map, harta după care robotul se va ghida ulterior la curățenie și o cartografiază complet în 2-3 ture. Sunt modele cu senzori Lidar care fac asta mai repede, într-o singură tură, dar nu ne luăm dintr-atâta. Atunci când îți cartografiază locuința, J7 o împarte în mai multe încăperi, așa că poți să editezi, să adaugi, să ștergi sau să setezi granițe și limite, și să denumești fiecare cameră. Când dai efectiv drumul la treabă, poți să îl setezi să aspire peste tot, sau o anume încăpere de pe harta. Poți să selectezi manual așă-numite zone de curățare, Clean Zones, într-o anumită camera, unde știi tu că se circulă intens sau că se adună mizerie sau poți să programezi inclusiv anumite sarcini recurente pentru anumite astfel de zone.

Jucându-ne cu el, am constatat că Roomba J7+ s-a descurcat admirabil pe mai toate suprafețele: parchet, covoare, gresie, iar acolo unde nu vrei să intre poți seta comanda respectivă, iar dacă îți pornești notificările el te avertizează dacă a rămas înțepenit pe undeva. Și cu tot sistemul ăsta de evitare a șosetelor cablurilor și pantofilor a dansat prin încăpere, ocolindu-le cu grație. O altă caracteristică interesantă este că Roomba J7+ face poze obstacolelor pe care le întâlnește, apoi îți oferă opțiunea să te uiți și să-i spui dacă pe viitor dorești să le ocolesca. Funcția în sine nu este ciudată, dar e surprinzătoare când vezi obiectele alea pozate de la firul ierbii. Iar tu poți să marchezi, să definești acele obiecte drept obstacole temporare, de evitat sau să-l setezi să nu le considere obstacole.

Un roboțel organizat și prompt

Cu ocazia asta afli și tu ce se ascunde pe sub canapea și poți să definești zona aia drept Keep Out sau să-i zici să-și facă curaj să intre și să curețe. Roomba J7+ se deplasează prompt, în linii drepte și ordonate, în loc de mișcarea aceea browniană pe care am mai întâlnit-o pe la alte modele. Din testele noastre, o sesiune lungă de lucru a durat cam o oră și jumătate cu o singură încărcare. Am văzut și timpi mai buni, dar nu este motiv de dezamăgire, căci dacă nu termină, se duce singur și se încarcă și reia muncă de unde a lăsat-o. Din punct de vedere al gălăgiei, al zgomotului emis, vorbim despre circa 60dB și am observat că gălăgia depinde și de suprafața pe care muncește robotul. Pe covor este mai silențios, pentru că probabil sunetul se mai înfundă, pe gresie și parchet e destul de gălăgios.

Și mai zgomotos devine atunci când golește conținutul în stația de descărcare, chestie pe care o face automat și îți cam pune la încercare timpanele. Dar am fost plăcut surprins să văd cât de temeinic a făcut acest ritual, compartimentul de stocare al aspiratorului rămând curat lună. Ai și un istoric în aplicație ce conține o evidență destul de amănunțită a sesiunilor de curățenie. Vezi unde anume pe harta a curățat, cât a durat sesiunea, suprafața acoperită, obstacolele și zonele mai murdare întâlnite, și dacă a golit sau nu conținutul.

Roomba J7

La final de zi…

La 5000 de lei, Roomba J7+ este fără îndoială scump, la 3700 cât este el fără bază ne mai apropiem de un preț mai decent, dar oricum ar fi, din partea mea primește titlul de cel mai isteț aspirator robot cu care eu am avut de-a face până acum și fără îndoială unul dintre cele mai capabile și ca aspirator.

Funcțiile acestea de recunoaștere și evitare a obstacolelor, designul fancy și robust, treaba bună pe care o face, zic eu că îl recomandă ca unul dintre cele mai bune astfel de dispozitive din lume în categoria lui. Iar funcțiile astea precum Keep Out, setarea ca să ocolească diverse… Murdării de animale, evitarea sosestelor sau a papucilor sunt trăsături mai mult decât bine-venite.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button