Nu este clar dacă „simptomele” observate de reprezentanții organelor de poliție care au confiscat telefoane iPhone găsite în posesia suspecților vizați de arest preventiv reprezintă o consecință neintenționată a noilor funcții de securitate iPhone, sau cu totul altceva. Însă telefoanele iPhone actualizate la iOS 18 încep să se „simtă” foarte singuratice dacă le deconectezi de la rețeaua de telefonie mobilă și le lași nefolosite, chiar și pentru o singură zi, într-un sertar pe undeva.
Potrivit observațiilor făcute de polițiști, telefoanele iPhone confiscate tind să repornească automat după o zi de inactivitate sau deconectare de la rețeaua de telefonie mobilă. Iar imediat după ce repornesc, iPhone-urile „plictisite” încep să trimite semnale de un anume tip, convingând și alte dispozitive iPhone aflate în raza conexiunii bluetooth să facă același lucru. Altfel spus, și telefoanele polițiștilor, utilizatori iPhone, încep să aibă reporniri spontane după ce au stat ceva timp în preajma telefoanelor confiscate de la suspecți arestați.
Reprezentanții autorităților susțin că „simptomele” manifestate pot îngreuna investigațiile aflate în desfășurare, ca să nu mai vorbim despre disconfortul creat pentru polițiștii ale căror iPhone-uri se „molipsesc” de la cele confiscate în urma măsurilor de arestare preventivă. În anumite situații, reprezentanții forțelor de ordine ar putea fi descurajați din a mai confisca telefoane iPhone, sau măcar motivați să le plaseze în carantină strictă, cum ar fi subsolul sau anexa unei clădiri cât mai îndepărtată, spre a nu perturba buna funcționare a telefoanelor iPhone folosite în mod legitim.
Neoficial, totul ar porni de la o prezumție generală, confirmată de specialiști în securitate cibernetică. Anume, că repornirea telefoanelor inteligente la anumite intervale de timp poate fi o tactică foarte eficientă pentru zădărnicirea tentativelor de hacking. Odată ce iPhone-ul este repornit, toate mecanismele de securitate sunt aduse la starea inițială: semnăturile folosite la recunoașterea amprentelor există doar în formă criptată, stocate în memoria telefonului, iar alte funcții de securitate care poate au fost deblocate de utilizator în timpul folosirii normale a telefonului au trecut înapoi la o stare latentă, cea mai sigură cu putință.
Iar dacă specialiști contractați de guvernele lumii încearcă ocolirea mecanismelor Face ID sau Touch ID, orice atac care durează mai mult de câteva ore fără a ajunge la un rezultat concret ar putea fi readus înapoi la linia de start, transformând întreaga operațiune într-o muncă zadarnică.
Deocamdată, Apple nu spune ce anume reprezintă simptomele observate de reprezentanții forțelor de ordine, dar probabil că utilizatorii iPhone de bună credință ar trebui să fie recunoscători companiei americane pentru bețele-n-roate băgate celor care doresc să forțeze mecanismele de securitate iOS 18.