Tech&IT

La ce ne putem aștepta din partea lui iOS 16?

Ne mai despart doar câteva zile de WWDC, prezentarea la care Apple va anunța noutățile în materie de software (și, cu puțin noroc, și ceva hardware), iar cel mai important element cu pricina este, firește iOS. Upgrade-ul sistemului de operare este aproape sigur pregătit să pășească în lumina reflectoarelor și se spune că va aduce o mulțime de lucruri fresh, chiar dacă nu va rupe gura târgului cu schimbări de design majore.

Momentan nu prea există informații oficiale despre iOS 16, dar asta nu i-a împiedicat pe curioși și pe leakeri să facă rost de indicii pe ici, pe colo. Câteva dintre aceste indicii sunt împărtășite de cunoscutul Mark Gurman în cadrul Power On. Acesta precizează că, deși nu va veni cu cine știe ce schimbări în materie de design, actualizarea va aduce schimbări notabile în ceea ce privește sistemul. Printre acestea se numără modalități noi de a interacționa cu interfața și o mână de aplicații nou introduse de Apple, precum Apple Books.

Widget-uri și suport pentru Always On Display

Acele interacțiuni noi se referă la un soi de widget-uri interactive care vor fi introduse odată cu lansarea lui iOS 16. Utilizatorii Android au făcut cunoștință cu astfel de widget-uri acum moși-strămoși, dar se pare că posesorii de produse Apple mai au puțin de așteptat până când vor primi această opțiune deosebit de utilă, ba chiar ar putea fi vorba și despre niște wallpapere unice, care integrează ele însele astfel de widget-uri interactive. Gurman pune accentul pe astfel de widget-uri și nu numai, fapt care ar putea face din iOS 16 un adevărat quality of life upgrade.

O altă adiție cerută de public ar putea fi suportul pentru funcția de always-on pentru ecranele iPhone-urilor. Telenovela asta cu always-on display datează încă de dinainte ca iPhone 13 să fie lansat. Evident, AOD-ul nu și-a făcut loc, iar asta a lăsat pe dinafară multe modele de iPhone. Deci, cumva, poate nu este neapărat vorba despre ecran, cât este vorba despre o funcționalitate adusă de iOS 16.

Există, totuși, și niște indicii care leagă iOS 16 de noua generație de iPhone-uri pregătită pentru lansare în toamna acestui an. Ross Young este președintele unui furnizor important de ecrane pentru smartphone-uri, iar acesta a postat pe Twitter faptul că se preconizează introducerea unei tehnologii diferite pe ecranele noilor iPhone 14. Spre deosebire de tradiționalul OLED regăsit cel mai recent pe iPhone 13, Apple ar urma să adopte o soluție LPTO care scade rata de refresh la 1Hz atunci când telefonul nu este în uz. Asta reduce considerabil consumul bateriei, iar autonomia este cu siguranță motivul pentru care dezvoltatorul nu și-a bătut capul cu introducerea funcției de Always On Display.

Notificări și fitness?

Gurman s-a legat și de schimbările în materie de notificări. iOS 16 ar urma să modifice drastic modul în care acestea sunt afișate și modul în care utilizatorii interacționează cu ele. Asta include și interacțiunea cu mesajele vocale, lucru pe care jurnalistul îl numește „network-like functionality” și sper ca lista de schimbări să fie totuși ceva mai cuprinzătoare și să nu se rezume doar la atât și la îmbunătățirea modului Focus, deci rămâne de văzut ce anume va anunța Apple la WWDC 2022.

Se spune că iOS 16 va aduce în prim plan o mulțime de aplicații de fitness și sănătate, la care se adaugă un overhaul masiv al aplicației Health. Nu pot spune că-mi doresc ca acesta să fie focusul noului sistem de operare, dar ehh, să fie primit. Torentul ăsta de aplicații este menit să consolideze uniunea cu watchOS, în special odată cu lansarea Apple Watch Series 8 la toamnă.

În ecuația pregătită de iOS 16 ar putea intrea și crash detection, o funcție rezervată accidentelor rutiere. Teoretic, atunci când aplicația detectează că ai fost victima unui accident de mașină, va chema automat salvarea. Detectorul își va face apariția odată cu noua versiune de watchOS, dar se pare că-și va face veacul și pe iOS 16, cu toate că nu știm dacă va fi o aplicație dezvoltată exclusiv pentru iPhone 14 sau va fi compatibilă și cu modelele mai vechi pe care a fost instalat noul sistem de operare.

Gurman a adus în discuție și posibilitatea introducerii suportului pentru realitate virtuală (AR/VR). Se pare că versiunile timpurii ale lui iOS 16 (poreclite Sydney) au multe trimiteri către headset-ul AR pe care Apple în are în pregătire și care ar urma să interacționeze cu iPhone. Probabil că nu vom vedea un astfel de anunț la conferința de la 6 iunie, dar headset-ul ar putea fi programat pentru următoarele evenimente susținute de companie.

iOS 16 devine mult mai accesibil (pun intended)

La final, Apple va pregăti mai multe opțiuni de accesibilitate odată cu lansarea lui iOS 16. Acestea vor îmbunătăți modul în care utilizatorii interacționează cu dispozitivele lor și subliniază totodată și upgrade-uri simțitoare aduse lui Siri:

  • Live captions, care vor face ca device-ul să creeze automat subtitrări în timp real pentru orice conținut audio, inclusiv apelurile de pe FaceTime.
  • Mirroring-ul lui Apple Watch pe iPhone;
  • Door Detection – Este suportat de dispozitivele cu senzori LiDAR. Astfel, ele vor putea detecta ușile prin intermediul aplicației Magnifier și vor putea recunoaște scrisul și aproxima distanțele. În plus, funcția asta ar putea fi integrată și pe așa-numiții Apple AR Glasses.
  • Introducerea suportului pentru douăzeci de limbi adiționale prin VoiceOver.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button