S-ar părea că rama mai îngustă lăsată în jurul ecranului iPhone 16 Pro cauzează ceva probleme cu interacțiunea touch, optimizările iOS 18 aduse pentru detectarea și blocarea atingerilor accidentale afectând atât actuala serie iPhone, cât și predecesoarea iPhone 15.
Probabil că Google știe deja foarte bine cum e cu nenumăratele dimensiuni și formate de ecran întâlnite la telefoanele cu Android, această platformă descurcându-se admirabil în ce privește ignorarea comenzilor touch neintenționate, care altfel ar socate „peri albi” utilizatorilor de Android. Dar nu și Apple, compania care deține un control absolut asupra ecosistemului software și dispozitivele pe care rulează intrând anul acesta în cursa pentru telefoane cu ramă „imposibil” de subțire. Drept cale de consecință, dezvoltatorul iOS descoperă cât de greu poate fi să optimizezi pentru dispozitive la care marginile sensibile la atingere ale ecranului sunt atinse, aproape tot timpul.
Dacă algoritmul folosit la detecția atingerilor accidentale este prea sensibil, atunci vei avea nenumărate plângeri din partea utilizatorilor care pur și simplu nu reușesc să folosească noul iPhone așa cum și-ar dori, declanșând tot felul de comenzi eronate. Iar în extrema cealaltă se întâmplă (ceea ce vedem în cazul de față), atunci telefonul te „ignoră” și gata, comenzile touch rămânând fără efect.
Complicând foarte mult lucrurile, interacțiunea iOS a fost extinsă de-a lungul timpului prin includerea a tot felul de comenzi touch bazate pe gesturi, multe aplicate pornind de la marginea ecranului sau trecând pe acolo. Adică, tot ce poate fi mai rău pentru un telefon unde marginile ecranului toch sunt „de evitat” și supuse filtrării agresive a comenzilor accidentale.
Spre exemplu, unii utilizatori obișnuiesc să-și „odihnească” degetele în proximitatea reglajelor Camera Control, în partea dreaptă a ecranului. Dar dacă ții apăsat de marginea ecranului telefonul va interpreta asta drept atingere accidentală, adesea ignorând toate atingerile noi de pe afișaj pentru o perioadă scurtă de timp. Acesta ar fi principalul motiv pentru care atingerile și comenzile bazate pe alunecare ajung să fie ignorate de telefon.
Problema pare că este exacerbată de marginile ecranului iPhone 16 Pro, suficient de subțiri încât este aproape imposibil să ții telefonul normal fără să declanșezi măcar într-un colț interfața touch. Sigur, astfel de interacțiuni ar trebui să poată fi detectate fără probleme, iar pe Android chiar funcționează. Pe iOS, poți obține rezultate mai bune dacă pui o carcasă de protecție pe telefon, de tipul celor mai voluminoase, cu margini suficient de bine înălțate pentru a descuraja în mod fizic atingerile neintenționate pe suprafața touch.