TelefoaneTECHTech&IT

iPhone 14: Sumarul lansării noii generații de telefoane Apple

Evenimentul de lansare pentru iPhone 14, care a putut fi urmărit ieri seară live, a avut, ca de obicei, parte de tot felul de reacții. Deși noua serie de smartphone-uri Apple are o sumedenie de îmbunătățiri față de vechea generație, unii fani consideră în continuare că se putea face mai mult. Haideți să facem un scurt rezumat al specificațiilor comunicate de Apple ieri pentru generația 14.

iPhone 14 – patru telefoane, dar niciun Mini

Au fost anunțate patru telefoane noi: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone Pro și iPhone Max. Prezentarea s-a axat pe primele două, cele mai accesibile ca preț (și care probabil vor constitui majoritatea vânzărilor). Ca design, nu s-a schimbat mai nimic: aceleași muchii teșite, același aliaj de aluminiu pentru carcasă, precum și un spate din sticlă pentru încărcarea wireless. Cinci culori sunt disponibile la lansare: Blue, Purple, Midnight, Starlight și (Product) Red.

iphone 14 culori

Dimensiunile celor două modele iPhone 14 sunt 146,7 x 71,5 x 7,8 mm pentru versiunea mai mică și 160,8 x 78,1 x 7,8 mm pentru Plus. iPhone 14 cântărește 172 grame și are un ecran de 6.1 inch, iar iPhone 14 Plus are o greutate de 203 grame și o diagonală a ecranului de 6.7 inch. Ambele telefoane, spre deosebire de modelele Pro, vor avea în continuare notch-ul binecunoscut pe ecran.

Ecranele de pe ambele modele sunt Super Retina XDR OLED, cu o luminozitate maximă de 1200 niți, un contrast maxim de 2.000.000:1, sunt compatibile Dolby Vision și True Tone. O altă deosebire față de modelele Pro este că iPhone 14 și iPhone 14 Plus nu vor avea funcția ProMotion.

iphone 14 ecran

Camera Wide de 12 MP prezentă pe ambele modele are acum un senzor mai mare, o deschidere mai mare a diafragmei (f/1.5 echivalent) și pixeli mai mari (1,9 µm), toate astea indicând o performanță îmbunătățită în condiții de iluminare scăzută. Există acum și o cameră TrueDepth cu lentilă f/1.9 și cam astea sunt schimbările hardware în ceea ce privește fotografiile. Desigur, sistemul Photonic Engine este într-un proces continuu de evoluție, deci și aici ne putem aștepta la îmbunătățiri.

Procesorul de pe iPhone 14 ți iPhone 14 Plus este același ca pe generația anterioară

Multe zvonuri privitoare la iPhone 14 s-au confirmat, din păcate și cel legat de procesor. O veste nu prea grozavă este că iPhone 14 varianta pentru săraci (non-Pro adică) folosește același chipset și procesor ca generația anterioară, pe numele lui A15. Acesta are 6 nuclee pentru CPU, 6 pentru GPU și un Neural Engine cu 16 nuclee. Sunt totuși și ceva îmbunătățiri aici, pentru că sistemul de răcire a fost modificat substanțial, chipsetul fiind acum, cel puțin în teorie, capabil de performanță susținută mai mare.

Modelele din generația a 14-a de iPhone au în dotare un accelerometru dual-core foarte performant, ce poate măsura accelerații de până la 256G. Acest senzor, împreună cu un giroscop, furnizează informații către un sistem de detecție a accidentelor care poate inclusiv să apeleze automat serviciile de urgență dacă detectează că utilizatorul a fost implicat într-un accident. Mai mult decât atât, Apple a adăugat și opțiunea de Urgență SOS via satelit, care, așa după cum v-ați dat seama din titlu, poate trimite în caz de urgență SMS-uri direct prin intermediul sateliților de telecomunicații, atunci când nu există acoperire GSM sau Wi-Fi.

O altă noutate este faptul că pentru Statele Unite, telefoanele nu vor mai avea cartelă SIM fizică, trend ce se va răspândi cu siguranță în toată lumea în viitorul apropiat. Autonomia bateriilor a fost îmbunătățită de la valorile deja bune ale lui iPhone 13. Cifrele avansate de Apple sunt 26 de ore de playback video pentru iPhone 14 Plus și 20 de ore pentru iPhone 14 în aceleași condiții. Încărcarea „rapidă” va fi disponibilă, desigur, ca și încărcarea wireless MagSafe cu 15W.

iphone 14 back

Stocarea rămâne călcâiul lui Ahile pentru telefoanele de la Apple. Familia iPhone 14 va fi disponibilă cu 128, 256 sau 512 GB de stocare. La final, mai menționăm doar că toată gama se va livra cu iOS 16.  Și acum, prețurile: iPhone 14 va avea un preț începând cu  $799 în Statele Unite, iar iPhone 14 Plus va începe de la $899. Telefoanele se pot da în precomandă de mâine, 9 septembrie, iar primele livrări vor începe pe 16 septembrie pentru iPhone 14 și 7 octombrie pentru iPhone 14 Plus.

Deci? Cum vi se pare noua generație? Sunteți în tabăra „meh” sau în tabăra „wow”?

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button