
Ocupația de model pentru pliante publicitare și chiar reclame TV ar putea să dispară, companiile publicitare descoperind că fețele generate de inteligență artificială pot fi mai convingătoare decât cele reale, cu condiția să fie de rasă albă.
Știți voi, acele panouri publicitare în care o doamnă lovită de o „mare suferință” vă privește insistent, în timp ce mai jos aflați că există un medicament minune pentru problemele urinare, sau de altă natură. Cineva a creat un model AI capabil să sintetizeze la comandă fețe umane în diferite ipostaze emoționale (îngrijorare, tristețe, veselie). Probabil că într-o altă parte a lumii, sau alt departament din aceeași companie, cineva lucrează chiar acum la tehnologia care poate pune acea față pe o persoană reală. Cum ar fi, un actor antrenat pentru a „juca” în toate reclamele create de respectiva companie de publicitate, remunerat cu un tarif fix.
Deocamdată, ceea ce putem spune cu certitudine este că fețele generate de inteligență artificială sunt mai frumoase, mai expresive și pot părea mai credibile decât cele ale unor persoane reale. Sau cel puțin, așa arată concluziile unui experiment desfășurat de cercetători ai Universității din Canada, Australia și Londra, folosind un grup de 124 de participanți solicitați să evalueze pe scară 0-100 o colecție de imagini care redau diferite fețe umane, determinând cât de credibile sunt fețele posibil generate (dar nu neapărat) de inteligență artificială.
Studiul a arătat că fețele umane generate de AI sunt adesea interpretate drept mai credibile decât fotografiile unor persoane reale. Concret, 66% dintre imaginile generate de AI au fost aprobate drept aparținând unor persoane reale. Spre comparație, doar 51 % dintre pozele nealterate de a AI au fost marcate drept autentice.
„În mod remarcabil, fețele albe generate cu inteligență artificială pot părea mai reale decât fețele umane – iar oamenii nu își dau seama că sunt păcăliți”, au spus cercetătorii care au organizat acest studiu.
În schimb, fețele generate de AI par mai artificiale dacă sunt modelate pentru a reda alte rase, autorii studiului concluzionând că majoritatea modelelor AI au fost antrenate în mod disproporționat pe fețe albe, ceea ce le-a făcut să pară „deosebit de realiste”.