MORE

Intel vs AMD si Nvidia vs AMD. Pe scurt si pe intelesul tuturor!

Intel vs AMD si Nvidia vs AMD! Unul dintre cele mai dezbatute threaduri de pe pagina noastra de Facebook! Si nu este de mirare: cand vine vorba de optiuni de „motorizare” a PC-ului cu procesoare si placi grafice, nu este ca si cum ai avea zeci de variante, ci doar 3 mari si late. AMD, Intel, Nvidia. Nu vom intra in acest articol in milioanele de detalii legate de numerosii integratori, OpenCL vs CUDA, zecile de modele si variante disponibile pe chip-urile fiecarui producator, ci vom incerca mai degraba sa schitam, sa conturam, un mic si succint ghid de achizitie mai ales pentru cei care ne cer parerea cu privire la o configuratie sau alta, la un sistem sau altul, si mai ales ca zilele trecute am promis in articolul nostru referitor la sisteme din piese vs sisteme branded ca vom atinge separat si acest subiect.

Si aici vom selecta cateva criterii care ni se par importante:

-Performante maxime-acesta este capitolul in care… banii nu conteaza! Aici toate platformele sunt oarecum egale, in sensul in care, atunci cand nu esti limitat de un buget, sky is the limit. Testam de exemplu pentru emisiunea de Sambata asta de la 10 de pe TVR1 un sistem AMD cu R9295 X2 (aia dual GPU 🙂 si AMD FX8370, care… rupe pamantul! Merge fara sughituri cu toate setarile GTA 5 pe Ultra de parca ai juca Mario. Bine, e drept, ajutat si de 16GB RAM, SSD ultrarapid si o sursa de 1000W. Deci… cand banii nu sunt o problema, performantele pot fi ametitoare. Pe parte video, ambele companii ofera variante „multi-placa”: SLI pentru Nvidia, Crossfire pentru AMD. Asadar, daca va permiteti puteti pune langa Radeonul 295X2 sau Titan X-ul vostru… inca unul. Sau mai multe.

De asemenea atat Intel cat si AMD ofera variante „extreme” ale CPU-urilor lor (numai bune pt overclocking, multiplicatoare deblocate, 6-8 core-uri etc) deci… bani sa ai! Pentru gaming indiferent ce „combinari” faci in aceasta zona rarefiata de pret, rezultatele vor fi oricum spectaculoase. Si pentru productivitate la fel, dar aici parca exista un usor avantaj pentru „combinatia” Intel-Nvidia: procesoarele Intel Xeon din ultima generatie au un avantaj de performanta, stabilitate si eficienta asupra AMD, iar Nvidia Quadro depaseste seria FirePro la anumite capitole. Sigur, asta ar putea fi si o chestiune „de cartel”: multe aplicatii sunt „optimizate” pentru Quadro cand vine vorba de grafica 3D sau editare video high-end (CUDA etc).

Dar statistic vorbind, daca este sa consultam rapoartele de vanzari pe acest segment „elitist”, Romania nu face gaura-n cer la numar de unitati achizitionate. Nu suntem o tara atat de bogata incat sa reprezentam o piata de desfacere relevanta pentru acest gen de produse. Sigur, exista si „nebuni” (in sensul cel mai bun al cuvantului) care fie fac eforturi uriase, fie pur si simplu isi permit, care cumpara sau detin aceste produse, dar ei categoric nu reprezinta o masa critica la noi.

Daca totusi ar fi sa „alegem” si sa dam un soi de verdict pe acest segment, am merge pe… Intel+Nvidia. Repet, daca banii nu conteaza. Atat testele noastre, extrem de frecvente, extinse si variate, dar si alte teste independente de pe net arata aceleasi lucruri: AMD este putin mai… zgomotos si mai „cald”, atat pe procesoare cat si pe placi grafice.

-Raport pret-performanta-sau acel capitol in care… banii conteaza. Si de fapt cel mai important pentru majoritatea userilor din Romania, iar aici AMD are „the upper hand”. In zona de mijloc si de entry, AMD ofera cam aceleasi performante ca si concurenta, dar la un pret categoric mai bun. Dar si aici depinde destul de mult de „scopul” sistemului, si evident, de bugetul mai mare sau mai mic alocat. Daca vrei gaming la un pret „de intrare”, cum de altfel suntem mereu solicitati sa ne dam cu parerea, mergi pe AMD. Diferentele fata de Intel si Nvidia sunt greu sesizabile, dar categoric banii platiti sunt mai putini. Testele arata ca procesoarele AMD ofera o performanta putin mai slaba „per core” sau ca placile grafice se incalzesc ceva mai tare. Nu te vor deranja chestiile astea in conditiile in care ai facut o economie substantiala.

Dar din punctul meu de vedere in zona asta de buget (1.000-2.000 de lei) exista un alt concurent de luat in calcul, si nu, nu ne injurati pentru „blasfemia” pe care urmeaza s-o spunem: De ce nu te gandesti la o consola? Analizeaza lucrurile la rece: costa 1.500-1.700 lei (deci pe la jumatatea intervalului de buget) si pentru gaming, poate fi „varianta castigatoare”! Jocuri puzderie, optimizare, plus o gramada de alte facilitati multimedia la pachet. Este un device dedicat, care poate nu se apropie de performantele unui PC custom bine facut, dar care isi indeplineste al naibii de bine scopul pentru care a fost gandit. Chiar zilele trecute ne intreba cineva pe facebook despre un sistem la vreo 15 mili daca merita sau nu, pentru gaming. Configuratia era decenta, dar cred ca optiunea consola, strict pentru joaca… era mai buna! Repet, nu atat ca performante brute, cat ca ecosistem si experienta de utilizare. Dar aici castiga… tot AMD. Si producatorii de console, atat Sony pentru PS4 cat si Microsoft pentru Xbox One au mers tot pe AMD. Pret bun, performante bune.

Dar pentru productivitate, tot in zona asta de buget? Adica… nu gaming, ci munca. Daca ar fi sa merg pe entry level, office work etc as opta… tot pentru AMD. Este accesibil si poti obtine pana si sub 1000 de lei ceva decent pentru muca de birou, browsing, vizionare de filme, muzica etc. Daca insa vorbim despre taskuri ceva mai complicate, gen editare foto-video de nivelul mediu sau mai sus, personal prefer combinatia Intel-Nvidia. Core i5, Nvidia de la seria 600-700 in sus. Sigur ca si pe AMD se pot configura sisteme PC similare (existand „echivalent” AMD atat pentru procesoare cat si pentru placi grafice), poate la preturi chiar mai bune, dar intr-un proces de utilizare mai intensiva, aceasta este directia pe care as merge.

A nu se intelege din acest articol ca numarul de combinari este limitat la „binoamele” Intel-Nvidia, AMD-AMD. Nici vorba. Iar asta este un lucru bun: poti folosi fara probleme un procesor Intel si o placa grafica AMD, un procesor AMD si o placa grafica Nvidia etc. In functie de nevoi si de buget. Si aici trebuie sa adaugam o ultima observatie extrem de importanta in acest final de articol, si care se leaga tot de „scopul” sistemului! Daca „il faci” pentru gaming, placa grafica este cea prioritara! (cel putin din perspectiva jocurilor de generatie noua-GTA 5 included!) Asadar, un procesor mai slab, dar cu o placa grafica „mai tare” este combinatia castigatoare! Spre deosebire de zona de „productivitate entry”-office, browsing, facebook 🙂 etc unde nu merita nici macar… sa-ti cumperi o placa grafica (cele integrate in CPU-uri fiind suficiente, ca si in cazul sistemelor portabile).

Evident, in final, la toate acestea se mai adauga restul componentelor: un SSD poate schimba dramatic si surprinzator de mult comportamentul sistemului (saltul este sesizabil cu ochiul liber, asa ca puneti musai de-o parte o mica suma pentru acest „upgrade”, macar pentru sistemul de operare), memoria RAM (cu cat mai multa, cu atat mai bine), placa de baza, precum si sursa sau carcasa.

In speranta ca acest mic „ghid” va este de folos in a va decide la cumpararea unui sistem, va stam la dispozitie, atat noi, cat si numeroasa comunitate a Zonei pe pagina de Facebook sau in sectiunea de comentarii, pentru orice fel de intrebari pe care le-ati avea in legatura cu acest subiect.

Articole asemanatoare

Back to top button