Sisteme PC din piese vs. sisteme branded, avantaje si dezavantaje!
Sisteme PC din piese vs. sisteme branded, avantaje si dezavantaje… Valeu! Suntem deplin constienti si nu avem nicio indoiala ca randurile de mai jos vor starni pe pagina noastra de Facebook the perfect shitstorm. Dar… ne-am hotarat sa luam taurul de coarne, asta in urma nenumaratelor solicitari venite de-a lungul timpului pe aceeasi pagina de facebook de a ne da cu parerea asupra diverselor configurantii si sisteme PC, pe care cei care ne urmaresc ar vrea sa si le cumpere. Buuun. Si tot mai jos, in acelasi context vom dezbate tangential si problema sora cu asta, adica Intel vs AMD 🙂
Inainte a intra vartos in problema, trebuie facute cateva mici precizari:
-nu discutam aici despre „pocnitorile” de PC-uri „integrate” de diversi retaileri, cu preturi aparent derizorii, dar care nu merita nici macar banii aia, la performantele la fel de derizorii pe care le ofera, cu componente ieftine si proaste, a caror „suma” este oricum mult sub pretul asa-zisului sistem.
-nu vom discuta nici despre sistemele no-name „produse” de integratori anonimi pe vapor si vandute „la kil” de aceeasi retaileri, la preturi si ele, desi aparent mici, in realitate mult peste cat face de fapt „scula” respectiva.
Trecand acum la subiect, el este unul care a starnit si va starni mereu controverse, pentru ca nici macar in sanul echipei Zona IT nu exista consens sau pareri unanim impartasite in aceasta privinta. Sa vedem problema: unii sustin ca banii pe care ii dai pe un PC de marca sunt… aruncati pe geam, pe principiul ca „la banii astia iti faci tu un sistem pe bucati, din componente, care-l rupe-n doua p-ala de brand (a se citi fitze)”. Pe astia ii vom numi adeptii homemade PC. Argumentul lor se bazeaza masiv pe… PRET, o chestie extrem de sensibila in Romania, si care cantareste destul de greu, chiar prea greu din punctul meu de vedere. Ailalti, pe care ii vom numi adeptii branded PC, mult mai putini in Romania, merg pe ideea ca „dai un ban da’ stai in fata”. Nu-ti bati capul cu driverele si optimizarile, cu sistemul de operare si compatibilitatile intre componente, nu pierzi vremea cu instalari si reinstalari, configurari hardware si software etc. (lucruri care de fapt primei „tabere” ii plac la nebunie).
Sa atacam acum argumentele:
-Pretul-este in favoarea categoriei homemade PC (dar cu unele exceptii: am vazut uneori, rar e drept, sisteme branded la care „suma componentelor” ajungea la acelasi pret cu al sistemului). Te duci frumusel, iti cumperi „pe alese” placa de baza, procesorul, placa grafica, memoriile, hard-diskul (sau hard-diskurile/ssd-ul), carcasa, sursa (monitorul, nu-l includem ca „sistem”), apoi te duci cu „punga de-un leu” acasa si te apuci de mesterit si configurat. Sistemul de operare nu intra in calculul acestei categorii de utilizatori (decat foarte, foarte rar, statistic vorbind) „ca doar e moka pe net”. Da chiar, ce prost ar da banii si pe-asta? Sau pe jocuri. Cum sa dai banii pe jocuri?! (desi inca avem pe FB numerosi utilizatorii care intreaba „cand apare crack-u’?”, totusi la acest capitol s-au mai „civilizat” lucrurile). Deci da, una peste alata, pretul sistemului homemade este mai mic decat al celui branded pentru ca nu mai platesti know-how-ul si adaosurile firmei care a facut integrarea. (oricum, ce stie prostii aia despre calculatoare?!).
-Calitatea-este cel mai adesea de partea… sistemelor branded. Cei care au folosit sau folosesc un sistem PC de la HP, Dell, Lenovo, Apple, Alienware, Asus (si lista este foarte lunga) pot confirma asta. De la modul in care sunt aranjate cablurile in carcasa si pana la optimizarea overall, ele sunt plug’n play din cutie, gata de a fi forjate si scoase „la produs”. Sunt mai scumpe, dar sunt bine calibrate, au un sistem de operare preinstalat si (un aspect extrem de important, dar prea putin valoros in ochii consumatorului roman) sunt acoperite de garantie. Nu sunt orientate spre „surubarit”, ci spre productivitate si eficienta. Nu-i problema ta ce se petrece in interiorul lor. Treaba ta este sa te joci sau sa-ti faci… treaba (fara glume gen „mare sau mica”). Experienta este „flawless”, driverele sunt bine optimizate, componentele asemenea, iar eficienta din punct de vedere al timpului economisit, evident superioara. Designul este si el adesea peste „carcasa” cu beculetze, fie ea si de la Zalman sau Antec.
-Performanta-am considerat-o un capitol separat de „calitate”. Aici lucrurile sunt jumi-juma. Am „facut” adesea eu insumi sisteme homemade care bateau la fund sisteme branded sensibil mai scumpe. Dar am testat si sisteme de marca de a caror putere nu se apropia nici un PC configurat „de mana” nici macar de departe. Acest capitol tine strict de… bani. De cat de mult esti dispus sa cheltui, de cat de departe vrei sa mergi. Dar exista niste riscuri: am configurat cu vreo 4-5 ani in urma un sistem care a costat undeva intre 5 si 6000 de euro. Doua Xeoane 5650, 36 GB RAM ECC, SSD 256GB, placa grafica Nvidia Quadro. Doar carcasa a costat vreo 3500RON (evident server/workstation class chassis) iar placa de baza dual procesor si mai mult. Si… am regretat amarnic ca nu am cumparat un workstation HP sau un MacPro la aceiasi bani. Probleme peste probleme, instabilitate, dureri de cap nesfarsite. N-am sa dezvolt aici toate detaliile acestei povesti. Dar vad si faptul ca MacPro-ul din 2012 pe care editam Zona sau Alienware-ul (si el destul de vechi) al lui Ene isi fac datoria si acum cu varf si indesat. Asta nu inseamna insa ca nu-ti poti configura tu insuti un excelent sistem de lucru sau de gaming, atat timp cat esti dispus sa te „deranjezi” si te pricepi. Si asa ajungem la urmatorul capitol.
-Deranjul si priceperea-sunt doua aspecte pe care unii si le asuma, iar altii nu. Nu toata lumea este capabila sa-si „configureze” un sistem. Si nu toata lumea vrea sa faca asta. Stiu profesionisti in editare foto sau video, care n-ar pierde un minut din timpul lor ca sa instaleze un sistem de operare, dar si prieteni si colegi care… doar asta fac. Surubaresc si tweak-uiesc de dimineata pana seara la PC-ul lor adorat (care uneori nu merge deloc, ca… reinstaleaza sistemul, sau nu se pupa memoriile :)-ceva asemanator cu tunatul masinilor. Asadar aici balanta se inclina in functie de utilizator, daca este dispus sa investeasca timp si know-how in acesta „intreprindere”. Unii vor prefera mereu sistemele branded, optiunea comoda din aceste puncte de vedere, altii, mai „minitehnicus” vor considera ca „ce-ti faci tu cu mana ta este bun facut” (sau lucru manual, depinde).
-Destinatia sistemului-este un capitol important. Pentru „productivitate”, sistemele branded sunt in pole position. Cand faci bani cu un PC, stabilitatea si „serviciile” sunt decisive. Chiar daca „dai un ban in plus”. In ceea ce priveste gamingul insa, lucrurile sunt mai nuantate. Da, poti sa-ti „construiesti” un sistem tare, la bani rezonabili. Si aici vom atinge „tangential” povestea Intel vs AMD (subiect de dezbatere intensa). Ca pret, solutiile AMD sunt net mai accesibile. Pe cam toate segmentele de performanta AMD „bate” Intel ca pret, si produsele sunt bune. Dar strict ca performanta, scotand pretul din ecuatie, Intel are categoric „the upper hand”. Daca vrei putere si stabilitate mergi pe Intel. Daca vrei raport bun pret-performanta mergi pe AMD. Vom dezvolta aceasta poveste (la care vom adauga si showdown-ul Nvidia vs AMD) intr-un articol (la care se lucreaza inca) in cursul saptamanii urmatoare. Revenind la gaming, desi sistemele homemade sunt o solutie capabila si rezonabila ca pret, daca va permiteti, luati fara discutie in calcul PC-uri gen ROG de la Asus, Alienware sau Razer. Sunt fabuloase!
Ne-au trecut sute de sisteme prin maini in cei 8 ani de Zona IT si vreo 17 ani de „cronicareala” tech. De toate felurile, performantele, marimile, brandurile, destinatiile etc. Si am asamblat pentru noi, pentru prieteni, cunostinte sau emisiuni cateva zeci de sisteme PC in anii acestia. Si dupa toate astea… prefer sistemele branded. Recunosc. Si nu este vorba doar despre comfort, ci si despre „reliability”, compatibilitate, timp economisit, orientare spre produsul finit (fie el joc, clip video etc) si mai putin spre „scula” pe care lucrezi, eficienta, costuri bune pe termen lung, garantie, etc. Si nu ma refer doar la sistemele produse de marii jucatori gen HP, Apple, Dell, Lenovo, Alieware sau Asus, ci si la cele ale unor integratori mici, dar foarte priceputi, gen Maguay. Sigur, ramane doar o parere, nu vreo sentinta definitiva 🙂
PS: Nu trageti in pianist!