MORE

Intel testează mașini autonome în Ierusalim

După Apple și Didi Chuxing, a venit acum rândul lui Intel să dea startul unei sesiuni de condus pentru mașinile sale autonome. Testele au loc pe străzile Ierusalimului și fac parte dintr-un proiect al companiei Mobileye, ce își are sediul chiar în acest oraș și pe care gigantul american a achiziționat-o în cursul anului trecut.

Conform spuselor lui Amnon Shashua, CEO-ul Mobileye, Ierusalimul are o reputație de oraș în care condusul se desfășoară în condiții agresive și reprezintă astfel cadrul perfect pentru a pune la încercare mașinile autonome. Cu alte cuvinte, acestor automobile li se cere să se adapteze la comportamentul celorlalți șoferi și să reacționeze rapid la situații precum cea a pietonilor care nu folosesc zebrele atunci când traversează strada și, toate acestea, fără a provoca accidente sau încetiniri ale traficului.

Primul lot de mașini autonome care participă la teste vor utiliza doar camere video pentru a se ghida, Mobileye urmând să adauge ulterior și sisteme de detecție de tip radar și lidar. Obiectivul urmărit este acela de a implementa pe fiecare vehicul un întreg ansamblu de sisteme de ghidaj, orchestrate în așa fel încât, în cazul căderii unuia, celelalte să poată asigura în continuare o sesiune de condus sigură și lipsită de incidente.

Compania israeliană vrea să asigure în dreptul automobilelor sale autonome un grad de siguranță de o mie de ori mai mare decât cel caracteristic unui șofer uman, astfel că rata lor de eșec sau accident cauzator de moarte va fi de unu la un miliard de ore. Bineînțeles, până atunci mai e mult de lucru.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au declarat că timpul de testare al mașinilor autonome în scenarii de condus dificile ar putea fi mult redus dacă aceste scenarii ar fi fragmentate în episoade distincte, caracteristice fiecărei provocări în parte și apoi testate în mod repetat, dar asta ar influența mult opinia publicului referitoare la capacitatea acestor autovehicule de a oferi condiții sigure pasagerilor și asta datorită temerilor că utilizarea acestei metode ar lăsa cumva netestate etapele situate între provocările respective.

Intel și Mobileye au în vedere o serie mai complexă de teste, care se vor desfășura și în alte locații din lume, inclusiv în SUA, iar obiectivul pe termen lung presupune producția de mașini foarte performante și complet autonome până în anul 2021.

În mod sigur, gigantul tech țintește destul de sus. Rămâne, așadar, să vedem în următoarea perioadă cât de bine decurge progresul spre atingerea acestui obiectiv și cât de sigură e alternativa reprezentată de vehiculele autonome.

Sursă

Copyright imagine

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button