Tech&IT

Intel vrea să detroneze TSMC cu propriile procesoare bazate pe tehnologii noi

Pandemia și criza de semiconductori sunt un combo fenomenal atunci când vine vorba despre hardware. Deci, nu e de mirare că mulți producători au trebuit să facă pe dracu’-n patru ca să poată onora comenzile. Printre aceștia se numără și TSMC, care a tot lucrat până i-au sărit capacele, iar această strădanie a fost observată de Intel, care a plănuit în tăcere următoarea sa strategie pentru viitorul procesoarelor.

În ultimii ani, TSMC a purtat coroane pentru cea mai avansată tehnologie care pune bazele fabricării de chip-uri, doar că Intel vrea să-i detroneze pe taivanezi și deja și-a pus la punct roadmap-ul pentru viitorul apropiat. Până la urmă, fabricile alea noi care se vor construi în Europa nu trebuie să stea degeaba, nu?

Deci, roadmap-ul cu pricina promite să-i plaseze pe Intel pe primele locuri din industrie până la finalul lui 2024. Pentru asta, dezvoltatorul va pregăti cinci modele noi de chip-uri în următorii ani. Acestea vor marca trecerea la arhitectura de 4nm pe care se vor baza procesoarele Meteor Lake și vor atinge punctul culminant odată cu testarea unui node experimental 18A, adică echivalentul tehnologiei pe 1.8nm de la TSMC.

Intel roadmap procesoare

Meteor Lake (4nm) și Arrow Lake (2nm) vor constitui cea de-a 14-a generație de procesoare Intel și vor implementa un design modular, bazat pe tehnologii ca EUV (extreme ultraviolet lithography) și HNS (Horizontal Nanowire). Chip-urile 20A și 18A echivalează arhitecturile TSMC de 2nm și 1.8nm. Acestea vor echilibra dispunerea HNS-urilor cu ajutorul unui model proprietar, poreclit RibbonFET și vor avea și un sistem de power deliveri îmbunătățit (PowerVia) care va alimenta mai eficient procesorul. Acestea, combinate cu îmbunătățiri suplimentare într-ale EUV-ului, vor asigura mai multă performanță per watt, adică unul din lucrurile pe care Intel și le dorește de multă vreme.

Procesul pe 2nm va fi rezervat lui Arrow Lake-S, linia de procesoare desktop care ar urma să fie lansate pe undeva prin 2024.  Acestea vor fi suplimentate de procesoarele grafice pe 3nm fabricate de TSMC, pentru a crește fluxul producției și a reduce și suprasolicitarea propriilor fabrici.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button