Tech&IT

Intel va investi 80 de miliarde de euro în construcția de fabrici în Europa

Intel are planuri mari pentru viitorul industriei IT și tech. După anunțul privind lansarea noilor plăci video Arc Alchemist, gigantul a început demersurile pentru construirea fabricilor sale în Europa. Totul face parte dintr-un plan în care Intel va investi 80 de miliarde de euro în decursul următorilor zece ani.

Primul complex de acest fel va fi ridicat în Germania, în Magdeburg, pentru prețul inițial de 17 miliarde de euro. Acest mega-complex va fi format din două fabrici. Dacă Intel primește undă verde de la Comisia Europeană, construcția va începe în prima jumătate a lui 2023. Va fi un proces de lungă durată, care se va finaliza în 2027, fiind botezat Silicon Junction. Prin urmare, nu ne putem baza pe fabrica din Germania să ne ajute prea curând în combaterea crizei de semiconductori.

Producătorul menționează că respectivul complex va fabrica chip-uri cu tranzistori ce au la bază modelul Angstrom. Durata construcției va deschide 7000 de de poziții pentru job-uri, 3000 de poziții permanente în cadrul companiei și mii de alte poziții prin partenerii și furnizorii cu care lucrează Intel.

În Irlanda, dezvoltatorul va aloca 13 miliarde de euro pentru construcția unei noi fabrici la Leixlip. Acolo își va dubla spațiul de producție și-și va extinde semnificativ diversitatea serviciilor. Intel se află în discuții și cu Italia, exprimându-și dorința de a construi o fabrică pentru asamblare și împachetare pentru suma de 4.5 miliarde de euro.

Planul gigantului nu se oprește aici. Vom avea de-a face și cu un centru european de cercetare și dezvoltare aproape de reciunea franceză Plateau de Saclay. Deschiderea centrului va oferi 1000 de locuri de muncă, dintre care 450 vor fi deschide până la finele lui 2024. Tot în Franța, Intel își dorește să-și clădească centrul principal de design din Europa. În final, compania va investi în vederea construirii de întreprinderi și în Polonia și Spania. Toate acestea „au ca scop echilibrarea pieței globale de semiconductori printr-o expansiune majoră în Europa a capacităților de producție ale Intel.”

Este o mișcare îndrăzneață și optimistă care vine în sprijinul așa-numitului EU Chips Act, prin care Uniunea Europeană va investi 49 de miliarde de dolari pentru combaterea crizei de chip-uri și reducerea dependenței de furnizorii de pe piața asiatică.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button