ȘtiriTech&IT

Intel anunță un remediu pentru procesoarele 14th și 13th Gen cu probleme de stabilitate

Punând capăt „suferinței” utilizatorilor care așteaptă deja de mai multe săptămâni după remedii de BIOS pentru problemele de stabilitate localizate la nivelul procesoarelor Intel 14th și 13th Gen, compania americană anunță că a identificat bug-ul localizat în microcodul procesoarelor respective și colaborează cu producătorii de plăci de bază pentru distribuirea rapidă a remediului pregătit.

Vestea bună ar fi că problemele de stabilitate reclamate la numeroase modele de procesoare Intel pentru desktop sunt pe cale să fie rezolvate. Vestea mai puțin bună ar fi că remediul implică și o componentă “Default Settings”, care cel mai probabil va aduce performanțele obținute sub nivelul lăudat în review-uri și materiale de marketing Intel.

Concret, după ce Intel a dat mai întâi vina pe producătorii de plăci de bază, acuzându-i că au exagerat cu „optimizările” pentru performanță aplicate la nivel de BIOS, depășind cu mult specificațiile enunțate în documentația oficială a respectivelor modele de procesoare, investigații amănunțite au relevat că la sursa problemelor se află un bug strecurat în microcodul procesoarelor. Adică un element de firmware găzduit în pachetul fizic al procesorului, pe care Intel îl dezvoltă și asupra căruia deține control total.

Mai exact, funcția eTVB (Enhanced Thermal Velocity Boost) responsabilă de controlarea funcției boost a procesoarelor conține un algoritm prea agresiv, care forțează păstrarea frecvențelor de funcționare maximale chiar și în condiții potrivnice de temperatură și voltaj, ducând la inevitabile crash-uri. Descrisă drept un Bug și nu o încercare eșuată din partea Intel pentru securizarea unui avantaj competitiv în fața rivalului AMD, problema cu algoritmul eTVB va fi remediată prin actualizarea microcodului pe modelele de procesoare afectate.

MSI Intel Bios

Dar pentru ca remediul să funcționeze până la capăt sunt necesare și corecții drastice la nivelul setărilor de BIOS, Intel „încurajând” producătorii de plăci de bază să bifeze în mod implicit un nou profil numit “Default Settings”, conținând setări mai conservatoare privind limitele de putere consumată, frecvențe boost și temperaturi, aplicabile procesoarelor de serie KS, KF și K.

În continuare Intel susține că „bug-ul” eTVB reprezintă o problemă care poate duce la instabilitate și nu sursa instabilității, reprezentată de setările prea agresive aplicate de producătorii plăcilor de bază.

Noile versiuni firmware au început deja să fie distribuite de MSI pentru modele relevante de plăci de bază, alți producători urmând să se alăture în perioada imediat următoare.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button