PCTECHTech&IT

Intel lucrează la două tehnologii de procesoare cuantice

Anul trecut, Intel a anunțat că a dezvoltat și a livrat celor de la QuTech un cip cuantic de 17 cubiți, partenerul său de cercetare din Olanda. Acum, compania a spus că lucrează la un alt tip de cip cuantic, care utilizează cubiți de spin mult mai mici și mai stabili.

La începutul acestui an, la CES, Intel a prezentat un cip de testare superconductor de 49 cubiți, care probabil era aproape terminat când Intel a anunțat cipul de 17 cubiți doar cu câteva luni în urmă. Cipul de 49 cubiți utilizează și cubiți supraconductori, deci este aceeași tehnologie pe care o folosesc Google și IBM pentru propriile computere cuantice.

Google și IBM par a fi cu puțin mai departe decât Intel în ceea ce privește dezvoltarea computerelor cuantice superconductoare, IBM anunțând computerul cuantic de 50 de cubiți în toamna anului 2017, iar Google anunțând computerul cuantic de 72 de cubiți la începutul acestui an.

Cu toate acestea, Intel nu este cu prea mult în urmă și, spre deosebire de celelalte două companii, care intenționează să ofere și altora acces prin cloud la computerele lor cuantice, Intel pare să fie interesat să vândă cipuri cuantice la fel cum vinde CPU-uri sau FPGA-uri. Compania chiar și-a numit cipul cuantic de 49 de cubiți „Lake Tangle”.

Și totuși, Intel nu se așteaptă ca cipurile cuantice superconductoare să sară de 1.000 de cubiți în mărime sau complexitate. Tehnologia funcționează acum pentru că cubiții sunt destul de mari și este mai ușor de lucrat cu ei, dar în cele din urmă, Intel se așteaptă să se confrunte cu probleme de scalabilitate.

Compania a anunțat că a început să experimenteze cu cipuri cuantice care folosesc cubiți de spin în loc de cubiți superconductori. Deși această tehnologie are mai mulți ani în urmă în ceea ce privește maturitatea, Intel consideră că avantajele sale, cum ar fi un cubit de un milion de ori mai mic și posibilitatea de a aduce electronica de control mai aproape de cubiții de spin, pot fi utilizate în cele din urmă pentru a scala computerele cuantice de la aproximativ 1.000 cubiți la peste un milion de cubiți.

Potrivit lui Intel, un calculator cuantic de 1.000 de cubiți ar trebui să fie disponibil în aproximativ cinci ani și ar trebui să avem computere cuantice de milioane de cubiți în aproximativ zece ani. Intel pare să fie de acord cu Google că computerele cuantice vor deveni cu adevărat utile atunci când vom depăși un milion de cubiți cu rate de eroare minime.

Intel consideră că expertiza și conducerea sa în tehnologia proceselor ar trebui să-i dea un avantaj în construirea calculatoarelor cuantice cu astfel de cubiți de spin mai mici. Cu toate acestea, eforturile celor de la Intel cu procesul de 10nm ar fi permis deja altor fabrici să-i ajungă din urmă sau chiar să îi depășească în curând în tehnologia proceselor. Dacă se întâmplă acest lucru, alte companii precum Google și IBM ar putea să-și mențină poziția de lider în domeniul calculului cuantic, presupunând că au și ei propriile planuri și tehnologii necesare pentru a-și scala cipurile superconductoare cuantice la peste 1.000 de cubiți.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button