Intel intră în cursa calculatoarelor cuantice
În ultimii ani, cursa în tehnica de calcul cuantică s-a intensificat încet și sigur. IBM a fost una dintre primele companii care s-a apucat să lucreze la un calculator cuantic. Apoi au urmat Google, Microsoft, și încă câteva startup-uri, inclusiv firma canadiană D-Wave. Oricum, mulți s-au întrebat până în prezent unde este Intel în această cursă, și de ce cel mai mare producător de procesoare nu s-a înscris încă.
Legea lui Moore începe să încetinească, pentru că am ajuns deja să construim tranzistori din doar câțiva atomi. Cu siguranță nu vom putea să construim tranzistori care sunt mai mici decât un singur atom, pentru că asta presupune să intrăm deja în lumea cuantică. Acesta este motivul pentru care moartea Legii lui Moore pare a fi iminentă, și de ce aproprierea sfârșitului său nu este doar o alarmă falsă. Putem deja observa efectele acestui lucru, cu producători de procesoare precum Intel schimbând tipul de proces o dată la trei sau chiar patru ani. Odată ce vom ajunge la limita unui singur atom sau a unui grup restrâns de atomi, s-ar putea să nu avem de ales decât să străbatem mai departe în lumea cuantică și să construim cipuri cuantice în locul celor tradiționale.
Intel nu vrea să rămână în urmă în această cursă, iar compania pare să lucreze din greu la realizarea propriilor calculatoare cuantice. Intel a anunțat că a dezvoltat deja un cip de testare superconductor de 17 cubiți, cu ajutorul celor de la QuTech, o firmă de cercetare din Olanda. Cipul nu pare a fi cu mult în urma calculatorului cuantic experimental de 20 cubiți construit de Google (și care va primi un update în curând) sau a celui construit de IBM pe 17 cubiți, care va fi în curând pregătit pentru comercializare.
Intel a spus că investighează două tipuri de cubiți în această clipă: cubiți supraconductori și cubiți „spin”. Aceștia din urmă se aseamănă cu tranzistorii electronici, și ar putea fi construiți în siliciu, ceea ce ar permite companiei să folosească procesele sale de fabricație existente pentru a fabrica cipuri cuantice bazate de asemenea pe siliciu. Totuși aceasta este mai mult o idee pentru cercetare în acest moment, prin comparație cu cipul supraconductor cu 17 cubiți pe care Intel deja l-a construit.
Chiar dacă suntem la doar câțiva ani distanță de primul calculator cuantic practic care se va dovedi mai folositor decât computerul tradițional (care probabil va avea peste 50 cubiți), nu vom putea înlocui calculatoarele tradiționale cu cele cuantice.
Calculatoarele cuantice vor rezolva multe probleme pentru umanitate, dar acestea vor fi în mare parte de tip științific. Pentru majoritatea celorlalte tipuri de tehnici de calcul, probabil vom recurge în continuare la calculatoarele tradiționale. Oricum, atunci când ne vom opri din construit tranzistori din ce în ce mai mici, probabil vom vedea o concentrare pe noi arhitecturi și noi materiale care vor permite viteze mult mai mari decât cele pe care le pot atinge tranzistorii de siliciu. Intel, la fel ca și alți producători de cipuri, va trebui probabil să concureze în toate aceste domenii pentru a putea rămâne un jucător important pe această piață.