MORE

Intel inceapa sa piarda treptat cota de piata in notebook-uri. Fata de cine?

O firma de analiza a publicat de curand un raport de piata ce compara rezultate financiare din ultimii ani ale celor trei mari integratori – Intel, AMD si nVidia.

Primul semestru din 2016 a marcat scaderi pronuntate ale numarului de  GPU-uri livrate de catre mai toti integratorii de cipuri video, cu scaderi cumulate de 17% pentru Intel, 15% pentru nVidia si 5% pentru AMD. Este tipic ca primul semestru al anului sa fie unul mai slab, dar fata de cifra istorica medie de -3.57%, scaderea de peste 15% de anul acesta este o lovitura pentru producatori. Prin contrast, piata de GPU-uri dedicate pentru desktop-uri a crescut 4.9% fata de semestrul trecut.

Daca este vorba sa separam pe clase de produse, pentru a intelege mai bine situatia, intalnim niste cifre foarte interesante.

Astfel, pe partea de APU-uri, AMD a livrat cu 16.8% mai putine asemenea procesoare in desktop-uri, dar acelasi numar de APU-uri in laptop-uri, comparativ cu semestrul trecut. Cat despre placile video, in desktop-uri AMD au livrat cu 12.9% mai multe, in timp ce in laptop-uri, 9.1% mai putine.

nVidia a vazut cresteri in cifra de GPU-uri livrate in piata de desktop-uri, cu 2.73% mai multe livrate decat semestrul trecut. In schimb, piata de laptop-uri a fost dezastruoasa pentru nVidia, cu o scadere de 34.9%.

Cat despre Intel, gigantul a livrat cu 14.8% mai putine procesoare echipate cu cipuri grafice in desktop-uri, si cu 18.1% mai putine in laptop-uri.

Ce concluzii putem trage asadar? Ca intr-o piata in continua scadere, fie AMD si nVidia fac ceva foarte bine, ori Intel face ceva foarte prost.

Table 1: Total Graphics Chip Market shares

[Jon Peddie Research]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button