PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Intel explică de ce Rocket Lake nu este compatibil cu B460 și H410

Iar explicația este cel puțin jenantă...

La începutul acestei săptămâni Intel a aruncat încă o gogoașă în piață când a anunțat că chipset-urile B460 și H410 nu vor putea acomoda procesoare Rocket Lake. Toată lumea se întreba care ar putea fi problema, mai ales că există și plăci de bază din segmentul high-end cu chipset B460. Aparent, explicația este stupidă, iar Intel se spală pe mâini și confirmă încă o dată că dacă vrei un procesor din noua generație îți trebuie și o altă placă de bază.

Prin intermediul celor de la Hardware Zone Israel am aflat direct de la Intel care este problema. Aparent, există câteva loturi de plăci de bază cu chipset B460 și H410 care refolosesc componente mai vechi pe care compania le-a redenumit. Astfel, unele plăci moderne încă folosesc piese de pe vremea arhitecturii pe 22nm de la Intel și nu pot, fizic, să ofere suport pentru procesoarele Rocket Lake. Aceeași situație am văzut-o și atunci când producătorul a transformat vechiul chipset H170 în B365.

Pe lângă faptul că procesul de fabricație este diferit, chipset-urile B460 și H410 folosesc o versiune învechită a Intel Management Engine și nu au abilitatea de a comunica cu procesoarele Rocket Lake via side-band. Aceasta este o noutate introdusă de producător odată cu lansarea Tiger Lake. De ce a refolosit Intel componentele este simplu de dedus, economisind materiale pentru producția pe 14nm. Alți producători de plăci de bază au găsit însă soluții. Gigabyte spre exemplu a lansat loturi noi de plăci cu terminația v2 pe care au folosit chipset-uri bazate pe tehnologia de 14nm. Rămâne de văzut dacă aceste plăci vor putea rula noile procesoare, dar asta abia când vor fi disponibile pe piață.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button