Știri ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Noul Intel Celeron G6900 ne arată cât de puternice sunt nucleele Golden Cove

Intel a prezentat peste 20 de procesoare în cadrul CES 2022, iar printre acestea regăsim și modele din seriile Pentium și Celeron. Dar procesorul despre care vom vorbi astăzi este nimeni altul decât Intel Celeron G6900, o bestie cu un preț de 42 de dulăi, două nuclee și vreo două thread-uri. Adică unul dintre cele mai accesibile modele ale familiei Alder Lake.

Cu toate astea, Celeron G6900 are la baza două nuclee Golden Cove. Asta nu este un lucru de ici de colo, ci înseamnă că performanța ar trebui să fie destul de bună. Dar cât de multă performanță să ascundă un procesor mai ieftin decât un cooler decent? Păi, destulă cât să se bată de la egal la egal cu un Core i9-10900K când vine vorba de teste single-core.

Noul Celeron ne arată adevărata față a procesoarelor Alder Lake

Conform unui benchmark realizat cu ajutorul Geekbench 5, noul Celeron G6900 a rulat pe o placă de bază ASRock Z690M Phantom Gaming 4 și a fost combinat cu 16GB de memorie DDR4. Și chiar dacă procesoarele din seria Celeron nu sunt binecuvântate cu tehnologii precum Hyper-Threading sau Intel Boost, plăcile de baza produse de ASRock îi permit utilizatorului să modifice valoarea BFB (Base Frequency Boost), ceea ce este practic o formă de overclock.

Fix această metodă a fost folosită în testul despre care vă povestesc, astfel Intel Celeron G6900 a rulat la 4.4GHz, adică cu aproape un giga peste frecvența de bază de 3.5GHz și a obținut 1.408 puncte în Geekbench 5 Single-Core. Ca și comparație, Core i9-10900K obține în jur de 1.393 în același test. Deși în utilizarea de zi cu zi, noul Celeron ar fi mâncat de viu de un procesor precum 10900K, acest test ne arată îmbunătățirile pe care nucleele Golden Cove le-au adus în favoarea celor din tabăra albastră.

Faptul că un nucleu Golden Cove la 4.4GHz oferă circa aceeași performanță cu un nucleu Comet Lake la 5.3GHz, ar trebui să sublinieze avansurile tehnologice făcute de Intel. Problema apare însă într-o comparație cu AMD Ryzen 5600G, unde un nucleu Zen 3 la aceeași frecvență de 4.4GHz este cu vreo 5% mai puternic. Aici trebuie să ținem cont de faptul că AMD încă un a venit cu un răspuns pentru Alder Lake, deci lupta pare deja pierdută pentru Intel.

Articole asemanatoare

Back to top button