Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Noul Intel Core i9 este mai rapid decât Apple M1 Max, iar NVIDIA și AMD au un nou rival

CES 2022 continuă în forță, iar următorul producător care ne prezintă niște produse extrem de interesante este Intel. Producătorul american ne-a oferit câteva informații despre generația a 12-a de procesoare mobile și nivelul de performanță al acestora. Iar dacă generația actuală este un reper după care să ne putem ghida, cred că Apple M1 Max chiar va avea un rival pe măsură. Pe lângă procesoare, am aflat mai multe și despre plăcile video pentru desktop din seria Arc.

Noile procesoare mobile se bat cu modelele ARM de la Apple

Prezentarea a început cu informații despre procesoarele Intel Core H-Series din cea de-a 12-a generație. Producătorul a susținut că modelul flagship al acestei serii este cel mai puternic procesor din lume și comparat cu Apple M1 Max, ar oferi un nivel de performanță mai mare. Și la fel ca și Apple, am primit un grafic perfect irelevant care nu arată nimic concret.

Conform testelor realizate de producător, noul Core i9 pare să fie mai rapid decât M1 Max. Dar această performanță vine cu un cost. Procesorul ARM de la Apple are un consum semnificativ mai mic, așa că rămâne de văzut ce performanță a bateriei vor oferi procesoarele din generația a 12-a.

Specificațiile nu arată rău, astfel Intel Core i9-12900HK vine cu 14 nuclee (6x P-cores și 8x E-cores) și 20 de fire de execuție, cu frecvența de până la 5GHz. Conform producătorului, noul flagship va oferi cu până la 28% mai multă putere decât Core i9-11980HK. Diferența este mult mai mare în randări 3D, unde noua generație ar putea vedea îmbunătățiri de până la 43%. Iar parte din această diferență de performanță i se atribuie și suportului pentru memorie DDR5/LPDDR5. Iar ca o noutate pentru procesoarele din seria H, acestea suportă și memorie DDR4/LPDDR4.

Intel lansează 22 de procesoare pentru desktop

Tot în cadrul aceleiași prezentări am făcut cunoștință cu 22 de procesoare care se vor alătura familiei Alder Lake pentru desktop. Acestea variază de la modele entry-level din seriile Pentium și Celeron, până la Core i9. În plus, Intel a prezentat și noile chipset-uri H670, H610 și B660. Acestea oferă specificații ceva mai subțirele decât Z690, însă unele sunt asemănătoare. Printre acestea regăsim liniile PCIe 4.0, conectivitatea Intel Wi-Fi 6E și Intel Volume Management Device (VMD).

Intel CES 2022

Dar lucrul pentru care sunt poate cel mai încântat este un nou cooler stock care va însoți un procesor Core i9 cu TDP de 65W. Acesta se numește Intel Laminar RH1 și oferă un design nou al cărui punct de interes este ventilatorul cu iluminare albastră. Nu se știe sigur dacă LED-urile acestuia sunt RGB sau nu, dar știm că nu este singurul cooler care va fi introdus odată cu procesoarele Alder Lake. La fel ca și la Ryzen, vor exista mai multe variante.

AMD și NVIDIA au un nou rival pe piața de plăci video

În încheiere, o să vorbesc puțin despre noile plăci video de la Intel. Producătorul de procesoare intră într-o piață dominată de AMD și NVIDIA cu Alchemist, un chip pe care l-am știut până acum sub denumirea DG2. De producția noilor chip-uri se va ocupa TSMC, care va folosi tehnologia N6 pe 6nm. Alchemist este bazat pe arhitectura Xe și oferă suport hardware pentru Ray Tracing, tehnologia XeSS care folosește inteligență artificială pentru supersampling și nu in ultimul rând, noile chip-uri suportă DirectX 12 Ultimate.

Unul dintre primele jocuri care oferă suport pentru Intel Xe este Death Stranding: Director’s Cut. Printre studiourile care vor folosi tehnologia XeSS în jocuri se numără 505 Games, Codemasters, EXOR Studios, FFishlabs, Hashbane, IO Interactive, Illfonic, Kojima Productions, Massive Work Studio, PUBG Studios, Techland, Ubisoft și Wonder People.

Pe zona de productivitate, DaVinci Resolve de la Blackmagic Design va suporta Deep Link Hyper Encode. Aceasta din urmă este o tehnologie care folosește puterea procesorului și a plăcii video dedicate pentru același material video, astfel oferind un nivel de performanță mult mai mare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button