PC

Intel ar putea lansa procesoare Coffee Lake cu 8 nuclee

Odată cu introducerea celei de a opta generații de procesoare din seria Core (Coffee Lake), Intel a anunțat un nou chipset pentru plăcile de bază, Z370. Marea surpriză însă a fost atunci când s-a descoperit că Coffee Lake nu va fi compatibil cu vechile plăci de bază Z270, chiar dacă folosesc același soclu LGA1151. Unii oameni au presupus că este o restricție arbitrară, dar s-ar putea să aibă legătură cu faptul că Intel plănuiește să lanseze procesoare cu 8 nuclee.

Andrew Wu, manager de produs al plăcilor de bază ROG (Republic of Gamers – divizia de gaming Asus), a purtat o discuție cu cei de la Bit-Tech despre noile procesoare, și ce se întâmplă cu compatibilitatea cu modelele mai vechi. Când a fost rugat să ofere câteva detalii tehnice legate de procesoarele Coffee Lake, Wu a răspuns că „a fost decizia celor de la Intel„, sugerând astfel că ar putea exista compatibilitate, dacă Intel și-ar dori asta.

Bit-Tech a împins și mai departe discuția, întrebându-l pe Wu dacă limitarea este una fizică, așa cum afirmă Intel că are legătură cu livrarea de energie.

Nu chiar. Ea [livrarea de energie] face puțină diferență, dar nu prea mult.

El a mai adăugat că ar fi posibil să ofere suport seria curentă de procesoare Coffee Lake pe o placă de bază Z270, folosind un upgrade și un update de BIOS, doar că Intel a blocat cumva aceată compabilitate.

Și de aici lucrurile devin interesante. Pentru Coffee Lake, Intel a adăugat mai mulți pini pentru a oferi mai multă putere noilor procesoare. În timp ce Wu consideră că procesoarele actuale cu 6 nuclee Coffee Lake ar putea funcționa în plăci de bază Z270 dacă Intel ar permite, el declară:

Este posibil ca aceste lucruri să constituie pregătirea pentru procesoarele cu număr mare de nuclee.

Altfel spus, dacă plăcile de bază Z270 ar putea suporta saltul la 6 nuclee, lucrurile ar deveni complicate când și dacă Intel va introduce procesoare de 8 nuclee. Dacă acesta ar fi cazul, atunci gafa celor de la Intel ar avea la bază motive de prudență: au preferat să restricționeze complet accesul procesoarelor Coffee Lake pe plăcile Z270 decât ca acestea să suporte doar procesoarele de 6 nuclee, iar cele de 8 nuclee să aibă nevoie de o placă Z370.

Desigur, toate acestea sunt doar speculații. Dar ținând cont că AMD oferă procesoare Ryzen cu 8 nuclee pe piața mainstream, nu ar fi o surpriză dacă Intel ar urma același trend într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button