PC

Coffee Lake aproape că folosește un socket diferit

Incompatibilitatea dintre Coffee Lake și plăcile de bază din seria Z270 și Z170 a fost o dezamăgire pentru mulți. În special pentru cei care aveau modele a căror componentă electrică ar putea suporta un procesor cu 6 nuclee. Dar anunțul că Z370 nu va suporta procesoare Kaby Lake sau Skylake a venit cu adevărat ca o surpriză. Iar acum știm de ce.

De data aceasta nu a fost un simplu caz că Intel n-ar dori să ofere utilizatorului de rând flexibilitatea necesară pentru a putea folosi procesorul existent pe o palcă de bază nouă, sau vice-versa. Diferențele dintre cele două socket-uri sunt pur și simplu mult prea mari.

Chiar dacă toate cele trei generații de plăci de bază și procesoare folosesc LGA 1151, modul în care este implementat pe Z370 diferă suficient de mult față de generațiile anterioare încât să provoace incompatibilitate la nivel de hardware. O parte din pinii socket-ului ce până acum erau nefolosiți sunt acum atribuiți alimentării procesorului cu energie electrică. Ceea ce înseamnă că dacă un procesor Coffee Lake ar fi folosit pe o placă de bază care nu are această variantă a socket-ului nu ar putea funcționa și chiar s-ar putea defecta. Cel puțin asta sugerează Intel în specificațiile tehnice a cam fiecărui socket din ultimii ani:

Conectarea arbitrară a semnalelor acestea (RSVD) la VCC, VDDQ, VSS sau orice alt semnal (inclusiv din aceste categorii) poate rezulta în defectarea componentelor sau incompatibilități cu procesoare viitoare.

Iar folosirea unui procesor Kaby Lake pe un astfel de socket nu este recomandată, deoarece ar intra curent prin pini care n-ar trebui să aibă curent, ducând cu siguranță la prăjirea procesorului.

Apare astfel o situație similară cu cea de la socket LGA 2011, numai că acolo Intel a avut buna ideea de-a numi revizia sa LGA 2011-3, pentru a evita confuzia. Dar nu mai trăim în epoci atât de nuanțate.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button