MORE

Intel anunță rezultatele trimestrului 2 pentru anul fiscal 2017

După ce în primul trimestru Intel a anunțat un nou record pentru rezultatul acelei perioade, acum Intel menține trendul și stabilesc un nou record pentru cel de-al doilea trimestru fiscal.

Compania a atins cifra record de 14,8 miliarde de dolari încasări,cu 9% mai mult față de anul precedent. Profitul operațional a ajuns la 3,8 miliarde de dolari, iar profitul net înregistrat este de 2,8 miliarde de dolari.

Înainte de a continua, o paranteză pentru o scurtă lecție în finanțe, ca să înțelegeți mai bine aceste denumiri. Venitul reprezintă totalul banilor încasați. Orice cheltuială se scade din această sumă. Profitul operațional se calculează ca diferență dintre marja brută și toate cheltuielile operaționale. Practic, reprezintă profitul rămas după ce s-a scăzut din venitul total toate cheltuielile necesare pentru ca firma să continue să funcționeze (cum ar fi chiria, utilitățile, salariile angajaților). Iar profitul net reprezintă ce rămâne după ce s-a tras linie și din venit s-au scăzut toate cheltuielile.

Cum spuneam, profitul operațional înregistrat de Intel a crescut la 3,8 miliarde, cu 190% mai mult față de anul trecut. Diferența este atât de mare deoarece anul anterior Intel s-a confruntat cu restructurări masive, care au afectat acest rezultat. Profitul net înregistrat este și el în creștere cu 111% față de aceeași perioada a anului trecut.

Putem vorbi și despre o evoluție pe fiecare sector în parte. Grupul de Client Computing (care include platforme hardware și componente pentru laptopuri, telefoane mobile, tablete și alte sisteme de comunicații) a înregistrat o creștere semnificativă de 12% comparativ cu 2016, atingând suma de 8,2 miliarde dolari încasări. Sectorul de laptopuri a înregistrat și el o creștere de 20%. Iar dacă vorbim despre procesoarele de desktop care ne dor pe noi cel mai tare, Intel a anunțat că a vândut cu 3% mai multe unități în al doilea trimestru din acest an față de 2016. Marja de preț a fost și ea cu 8% mai mare.

Pe segmentul de Data Center, cifrele arată puțin mai ciudat. Aici Intel a înregistrat o creștere a venitului de 9%, până la 4,4 miliarde dolari. Cu toate acestea, profitul operațional a scăzut cu 6% față de anul anterior. Explicația o regăsim în trecerea la tehnologia de 14 nm, care vine cu costuri suplimentare de pornire, dezvoltare și investiția în AI.

La capitolul Internet of Things, Intel a înregistrat o creștere de 26%. Asta în condițiile în care Intel a scos de pe piață linia de produse Galileo, Joule și Edison. Cu toate acestea compania continuă să înregistreze progrese pe sectorul auto, video și industrial, crescându-și venitul operațional cu 56%.

În ceea ce privește sectorul de Memorii Non-Volatile, Intel înregistrează și aici o creștere a venitului cu 57,8%. Profitul operațional a fost cu 110 milioane de dolari mai mic decât anul trecut, dar Intel spune că noua sa linie de SSD-uri bazate pe tehnologie 3D NAND tocmai a început să aducă și ea profit, și se așteaptă să continue acest trend și pentru restul anului.

Pentru următorul trimestru Intel anticipează un venit de 15,7 miliarde de dolari, cu o marjă de eroare de +/- 500 milioane. În concluzie, Intel are un an grozav până acum, și rămâne de văzut cum vor termina 2017 după următoarele 2 trimestre. Un lucru e sigur însă, cifrele lor arată mult mai bine decât cele de la AMD, care deși au înregistrat o creștere pe acest an, continuă să meargă în pierdere.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button