
La fel ca o instalație GPL, kitul de conversie EV propus de un inventator australian poate fi adăugat autoturismelor fără a renunța la sistemul de propulsie pe combustie, reducând atât consumul de combustibil cât și amprenta de poluare.
Deși se practică de mulți ani, conversia EV a mașinilor pe combustie este în general evitată din pricina costurilor ridicate, inițiativele de acest tip presupunând ample modificări la partea mecanică, cel mai adesea vizând înlocuirea completă a sistemului de propulsie termică. La final, mașina electrică astfel obținută tot nu se poate ridica la nivelul uneia „de fabrică”, performanțele dinamice și autonomia obținută fiind de regulă inferioare.
Botezat REVR (Rapid Electric Vehicle Retrofits), kitul propus de un inginer australian pe nume Alexander Burton pare că se inspiră de la principiul instalațiilor GPL, încercând să adauge pe bani cât mai puțini funcționalitatea unui autoturism cu propulsie hibridă.
Dacă într-o abordare completă, procesul de conversie EV ar implica îndepărtarea motorului cu ardere internă și a tuturor componentelor asociate acestuia, cum ar fi cutia de viteze și frânele hidraulice pentru a le înlocui cu baterii și motoare electrice, pentru conversie le propulsie hibridă lucrurile arată mult mai bine. Practic, va trebui să renunți doar la spațiul roții de rezervă, ocupat acum de un pachet ce include acumulatori și toată electronica necesară pentru încărcare și gestionarea motorului electric.
Principala provocare tehnologică a fost adaptarea motoarelor electrice, câte unul pentru fiecare roată de pe puntea spate a autoturismului. Practic, sistemul de frânare cu disc sau tambur este înlocuit cu un modul ce include atât motorul electric, cât și o versiune mai compactă a frânei mecanice folosită anterior. Motorul de tip direct-drive oferă atât capabilități de propulsie dar și frânare regenerativă, trimițând bateriei energia recuperată la fiecare decelerare a autoturismului.
Potrivit inventatorului, kitul REVR transformă vehiculul într-un hibrid cu autonomie de până la 100 de kilometri, în condiții ideale. Totuși, având în vedere constrângerile de spațiu probabil că nu ar trebui să te aștepți la accelerări puternice în modul EV, sistemul funcționând cel mai bine în combinație cu motorul pe combustie.
Deși, la un preț estimativ de 31650 dolari nu prea putem vorbi despre o soluție ieftină, inginerul australian dă asigurări că prețul va scădea chiar și de zece ori, odată ce kitul va intra în producție de serie.