Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Informatii noi despre NVIDIA RTX 3080 Ti si chip-ul GA102 Ampere

Canalul de YouTube numit Moore’s Law is Dead a publicat cateva informatii foarte interesante despre Ampere; urmatoarea generatie de placi video de la NVIDIA. Se vorbeste si despre RTX 3080 Ti, iar sursele se pare ca ar fi din interiorul companiei.

Pentru inceput, noua RTX 3080 Ti ar avea un design cu trei ventilatoare, comparativ cu cel de pe seria RTX 2000 si va avea nevoie de doua alimentari 8-pin. De asemenea, noile placi vor beneficia si de PCI-Express 4.0 x16, deci vedem incetul cu incetul si tranzitia aceasta. Pe partea de conectivitate, placile ar oferi trei DisplayPort, alaturi de cate un HDMI si un VirtualLink USB-C.

Odata cu introducerea generatiei Ampere, compania va dezvolta trei categorii de chip-uri grafice high-end:

  • GA102 care va inlocui TU102, adica ceea ce gasim in RTX 2080 Ti si Titan RTX
  • GA104 care va lua locul lui TU104, adica RTX2080 si variantele Super de 2070 si 2080.
  • GA103 este o  aditie noua care se va situa ca performanta intre celelalte doua, dar nu are un corespondent in generatia actuala.

Se pare ca noile chip-uri vor fi dezvoltate pe arhitectura de 7nm si vor oferi frecvente de peste 2.2Ghz. Din start, un boost considerabil. In plus, chip-urile mai mici vor putea ajunge in apropierea valorii de 2.5Ghz. Se pare ca RTX 3080 Ti va folosi memorii GDDR6 cu o viteza de 18Gbps, avand 863 GB/s latime de banda. Asta inseamna cu 40% mai mult decat RTX 2080 Ti.

Cat de puternica va fi noua RTX 3080 Ti?

Cand vine vorba de performanta, RTX 3080 Ti care va avea la baza chip-ul GA102 va oferi niste numere foarte impresionante:

  • Cu 40% mai puternica in jocuri prost optimizate fata de generatia precedenta
  • Cu 50% mai puternica in jocuri optimizate bine
  • Cu 70% mai puternica in cazurile speciale in care jocurile vor fi create special pentru Ampere

In plus, dupa cum au mai spus-o si leak-uri mai vechi, NVIDIA va mari numarul de streaming multiprocessors si va dubla raportul de nuclee CUDA contra nuclee RT. Asta va rezulta in performante mult mai bune in jocurile ce suporta ray tracing. O miscare logica care va face din RTX 3080 Ti si modelele mai ieftine, ceva care sa merite investitia; in probabilitatea in care vom vedea din ce in ce mai multe jocuri cu ray tracing. Tinand insa cont de faptul ca si AMD se alatura acestei hore, probabil in cativa ani nu vor mai fi jocuri fara RT.

Ampere le-ar permite celor de la NVIDIA sa implementeze si tehnologii noi. Cum ar fi DLSS 3.0; unde DLSS 2.0 este deja impresionant, dar nu destul de mult implementat, alaturi de noua performanta imbunatatia in Ray Tracing, DLSS 3.0 ar putea fi un adevarat avantaj in favoarea taberei verzi.

Cand avem sansa sa vedem generatia Ampere pe piata?

Din ce in ce mai multe rapoarte indica faptul ca 2020 va gazdui lansarea lui RTX 3080 Ti si a surorilor mai mici. Asta inseamna ca puteti sa va apucati sa strangeti bani de pe acum daca vreti sa faceti trecerea spre Ampere. Din informatiile oferite de sursa, pare ca luna aceasta vom fi martori ai lansarii pe segmentul HPC. Gamerii insa vor avea de asteptat pana in Septembrie.

Se pare ca Cyberpunk 2077 va juca un rol important in aceasta lansare si se stie de mult ca NVIDIA are o implicare puternica in acest titlu. Astfel, se pare ca placile ar veni cam odata cu jocul in ceea ce poate fi una dintre cele mai importante lansari de hardware modern.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button