Business

Inflația din SUA a crescut cu 5% în martie

Care va fi evoluția bursei în lunile ce urmează

Inflația din SUA pentru luna martie, mai exact CPI (Consumer Price Index), index calculat ca medie ponderată a aproximativ 94.000 de prețuri colectate din douăzeci și trei de mii de magazine, a crescut în martie cu 0,1% față de luna februarie și cu 5% față de luna martie a anului trecut.

Cifrele au venit mai bine decât așteptările analiștilor, ceea ce înseamnă că prețurile s-au mai temperat față de lunile anterioare pe fondul scăderii prețurilor energiei dar și al autoturismelor second-hand, în timp ce prețurile alimentelor au stagnat. Cu toate acestea, așa-numita inflație Core (Core CPI), index ce nu ia în considerare prețurile alimentelor și ale energiei, a crescut cu 0,4% de la lună la lună și cu 5,6% de la an la an, creșteri în linie cu așteptările.

Sursa: US Bureau of Labor Statistics
Linia continuă reprezintă evoluția CPI iar linia punctată este cea a indicelui Core

Dacă datele despre CPI au venit ieri, astăzi am avut datele PPI (Producer Price Index), indice ce măsoară prețurile plătite de companii: acesta a scăzut cu 0,5% față de luna februarie în timp ce estimările erau ca prețurile să rămână constante. Excluzând alimentele și prețurile energiei, indicele Core PPI a scăzut cu 0,1% de la lună la lună.

Un alt domeniu vizat de FED atunci când i-a decizii de politică monetară este piața muncii – lipsa angajaților a contribuit luni bune la creșterea salariilor și a prețurilor, situație care oarecum s-a mai estompat în ultimul trimestru; în martie numărul noi de salariați din domeniile manufacturier și al serviciilor a crescut cu 236.000, cea mai mică creștere din ultimele 3 luni încoace, în timp ce media câștigurilor salariale orare a crescut cu 4,2% față de anul trecut, cel mai scăzut nivel din luna iunie 2021.

Deși aceste date sunt bune și ne arată că există un trend de scădere al inflației, inflația de bază rămâne încă ridicată. Șomajul nu crește suficient de mult ca să producă șocuri asupra economiei și doar criza bancară pare să fi produs ceva daune economiei, suficient cât să determine o ușoară recesiune în a doua parte a anului. Asta înseamnă că la ședința FED de la începutul lunii mai vom mai avea încă o majorare de 0,25% a dobânzii de politică monetară, decizie care este văzută cu largă majoritate ca fiind ultima majorare a acestui ciclu.

Iar dacă datele despre inflația lunilor următoare vor avea același trend descendent iar economia va încetini suficient, putem avea pe final chiar scăderi de dobândă. Personal, nu cred că se va întâmpla acest lucru pentru că prețurile energiei au revenit pe trend crescător în ultima lună – prețul barilului de petrol este peste media ultimilor cinci luni iar asta se traduce clar în inflație. Foarte probabil să avem și o contraofensivă ucraineană în lunile următoare (a se citi o creștere a prețului petrolului), ceea ce va îngreuna masiv deciziile FED.

Pe termen scurt indicele S&P500 are potențial să crească spre 4300 pe acest final de lună odată cu rezultatele financiare ale primului trimestru dar nu cred că va depăși acest nivel. Dacă la nivel macroeconomic nu vom avea o schimbare majoră, cel mai probabil vom avea o evoluție destul de liniară a indicelui, cu variații între 3800 și 4300.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button