Business

Indicele SP500 a marcat cea de cincea lună consecutivă de creștere – ce urmează?

SP500 a crescut ieri în ultima zi a lunii iulie cu 0,15%, ducând creșterea la 3,1% la nivelul lunii. Este cea de cincea lună consecutivă de creștere și, dacă avem în vedere creșterea de la începutul anului de 20%, indicele are cea mai bună creștere pentru primele șapte luni ale anului din 1997 încoace.

Indicele NASDAQ are o creștere și mai mare, de 37% de la începutul anului, marcată de revenirile spectaculoase ale companiilor din tehnologie odată cu explozia inteligenței artificiale. O asemenea creștere nu a mai avut indicele NASDAQ din 1975.

Luna iulie a fost marcată și de revenirea prețului petrolului de la minimele de sub 70 de dolari barilul înregistrate în iunie. Cotația futures pentru septembrie a petrolului american West Texas Intermediate a închis luna la 81,80 de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 15,8% în luna iulie.

Inflația a marcat un pas important în spate și a ajuns la 3% în Statele Unite dar revenirea prețului petrolului și a altor materii prime crește probabilitatea pentru revenirea pe un trend ascendent lunile următoare; în această notă, majorarea ratei dobânzii de politică monetară de către FED la finalul lunii cu 0,25% nu mai pare o măsură atât de crudă. Un lucru e sigur: inflația ridicată se va menține, mult peste nivelul de 2% unanim acceptat de băncile centrale ca și țintă.

În acest context, perspectivele lunii august pentru acțiuni sunt un pic negative. Luna începe cu raportări din partea Apple și Amazon, rezultate așteptate în scădere de analiști și astfel, este posibil să avem o corecție a SP500. Cotațiile energiei în creștere odată cu acumularea de rezerve pentru sezonul rece ar trebui să susțină totuși companiile din domeniu, dar sunt percepute ca un factor negativ pentru celelalte. Luna august este și o lună în care în mod tradițional interesul investitorilor este mai scăzut, fiind o lună de concedii și în așteptarea toamnei.

SP500 se află la rezistența canalului ascendent în care evoluează de anul trecut și sunt toate șansele să avem o corecție de câteva procente în această lună. Totuși, cred că își va păstra trendul de creștere odată cu începerea toamnei și va atinge din nou maximul anterior de 4800, și poate chiar să îl depășească dacă se aliniază astrele. Cel puțin, investitorii sunt optimiști.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button