Business

Începe nebunia? DAX a scăzut puternic ieri cu 2,57% iar S&P 500 cu 0,79%

Indicele DAX al bursei din Germania a scăzut puternic ieri pe fondul minutei FED în care președintele băncii centrale americane a reafirmat ideea că vor mai urma noi majorări de dobânda, cel puțin două, pe fondul unei inflații persistente, deși în scădere la jumătate față de vârful înregistrat anul trecut.

Fundamentarea deciziilor de politică monetară a FED este prezentată sub forma “minutelor” ce sunt atent urmărite de analiștii financiari și de economiști. Sunt urmărite mai ales posibilele acțiuni viitoare ale FED pe baza evaluărilor actuale ale economiei iar sentimentul băncii centrale poate fi considerat „hawkish” – ce indică creșteri ale ratelor de dobândă în viitor pentru a calma o inflație ridicată sau “dovish” – care indică o relaxare a politicii monetare și o reducere a ratelor de dobândă pentru a stimula activitatea economică.

Pe lângă acest ton hawkish al FED, ieri am avut datele Biroului de Statistică a Muncii privind locurile de muncă nou create și sondajul despre fluctuația forței de muncă care au arătat un număr de 9,8 milioane de locuri de muncă nou create la finalul lunii mai ceea ce arată o piațî a muncii tare încinsă în ciuda tuturor așteptărilor. Spre exemplu, maximul istoric lunar înainte de pandemie a fost de 7,5 milioane de locuri de muncă noi.

Și mai puternic a fost raportul ADP privind ocuparea forței de muncă în sectorul privat, mai puțin cel agricol, pentru luna iunie: s-au creat 497.000 de locuri noi de muncă, dublu față de estimările economiștilor ce prognozau 250.000 de locuri și în creștere pronunțată de la nivelul de 278.000 de locuri create luna anterioară. Cele mai multe angajări au fost în sectorul de agrement și cel al restaurantelor 230.000 de locuri noi de muncă, urmat de sectorul construcțiilor. Salariul mediu a crescut la rândui cu 6,4% față de anul trecut.

Și, deși, așa cum menționam inflația este în scădere față de maxime, șomajul nu dă semne de creștere, ceea ce înseamnă că economia nu dă semne de încetinire. Iar asta înseamnă că inflația ridicată va continua o perioadă bună de acum încolo sau poate chiar să revină pe creștere. Titlurile de stat americane cu scadența de 2 ani se tranzacționează aproape de nivelul maxim de 5% înregistrat în martie iar cele cu scadența de 10 ani se tranzacționează la un randament de 4%.

Indicele DAX este la un nivel sub care nu ar trebui să coboare pentru ca trendul ascendent să continue. Săptămânile următoare vom avea prezentarea rezultatelor financiare ale trimestrului al doilea al anului, atât în SUA cât și în Europa, rezultate care ne vor indica direcția pieței spre maximele de anul trecut (sau, cine știe, chiar peste) sau dacă vom avea o corecție mai puternică după creșterile solide din această primă parte a anului.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button