
Astronomii au publicat prima imagine a câmpurilor magnetice care înconjoară gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, obținută cu ajutorul telescopului Event Horizon (EHT). Această descoperire oferă noi perspective asupra naturii și comportamentului găurilor negre, sugerând că prezența unor câmpuri magnetice puternice și ordonate ar putea fi o caracteristică comună a acestor fenomene cosmice misterioase.
Structura câmpurilor magnetice urmează modelul spiralat al găurilor negre
Rezultatele cercetării, publicate în două articole din „Astrophysical Journal Letters”, arată că structura câmpurilor magnetice din jurul găurii negre din Calea Lactee prezintă asemănări surprinzătoare cu cele observate în jurul găurii negre din centrul galaxiei Messier 87, o galaxie eliptică masivă situată în constelația Virgo. „Modelul spiral pe care îl vedem învârtindu-se în jurul găurii negre indică faptul că și câmpurile magnetice trebuie să aibă o formă spiralată și că sunt foarte puternice și foarte ordonate”, a explicat Sara Issaoun, coordonator al studiului și astronom la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian, pentru Space.com,
Noua imagine ”demonstrează că interacțiunea găurilor negre cu gazul și materia din jurul lor este strâns legată de prezența câmpurilor magnetice puternice și bine structurate”, mai spune Issaoun. În 2019, cercetătorii au realizat un pas major prin capturarea primei imagini a unei găuri negre, aceea din centrul galaxiei Messier 87. Găurile negre sunt regiuni extrem de dense de materie cu o atracție gravitațională atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

Sagittarius A*, gaura neagră situată la aproximativ 27.000 de ani-lumină de Pământ, are o masă de 4,3 milioane de sori. Cu toate acestea, este mai mică în comparație cu M87*, gaura neagră din galaxia Messier 87, care are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a soarelui nostru.
Pentru a realiza noua imagine, cercetătorii au apelat din nou la telescopul EHT, de această dată fotografiind Sagittarius A* în lumină polarizată, metodă care le permite să analizeze cartografieze câmpului magnetic al găurii negre.
Descoperirea deschide calea spre înțelegerea mai profundă a fenomenelor asociate găurilor negre, inclusiv formarea jeturilor de materie și dinamica fulgerelor luminoase observate în lumina infraroșie și sub raze X. De asemenea, sugerează că, în ciuda diferențelor de dimensiune și rate de acumulare a materiei, structura câmpurilor magnetice ar putea fi similară pentru toate găurile negre, oferind o nouă perspectivă asupra comportamentului lor universal.