IBM a dezvoltat primul procesor de 2nm din lume

IBM este reperul tehnologiei. Compania este recunoscută pentru nașterea procesului de fabricație pe 5nm și 7nm al procesoarelor, iar acum vor începe un nou capitol în epopeea tehologică prin realizarea primului chip de 2nm. Respectivul are mărimea unei unghii și ascunde un total de 50 de miliarde de tranzistori, ceea ce oferă o îmbunătățire a performanței cu 45% față de procesoarele 7nm, utilizând cu 75% mai puțină energie.
IBM menționează că noile procesoare vor fi de mare ajutor în diverse domenii, după cum urmează:
- Autonomia telefoanelor va fi de patru ori mai bună, astfel încât dispozitivul va putea fi încărcat doar o dată la patru zile;
- Amprenta de carbon a centrelor de date va fi redusă considerabil odată ce serverele vor funcționa pe baza procesoarelor de 2nm. În prezent, activitatea acestora înseamnă 1% din totalul consumului de energie la nivel global;
- Laptopurile vor fi mai rapide, oferind conexiuni la Internet stabile și putere de procesare crescută;
- Vehiculele autonome precum mașinile self-driving vor putea încorpora senzori care detectează mai eficient obiectele din jur, cu timpi de reacție scăzuți.
IBM a reușit această performanță înaintea rivalilor M1 și A14 (Apple), alături de Kirin 9000 (Huawei) au fost primii care au reușit să ajungă abia la chip-urile 5nm fabricate de TSMC. Pe de altă parte, alți producători precum AMD și Qualcomm aleg procesul de fabricație pe 7nm de la TSMC (cu toate că Snapdragon 888 împrumută tehnologia 5n m de la Samsung), iar de Intel nici nu se mai pune problema, căci nu prea există șanse ca acesta să renunțe la antichitatea de 12nm până în 2023.
Între timp, TSMC lucrează la extinderea tehnologiei 2nm în paralel cu cele 3nm și 4nm, iar IBM nu are în plan o distribuție globală, semn că va mai dura ceva până când procesoarele de 2nm vor fi puse la dispoziția publicului larg, pentru laptopuri, telefoane și altele.