TECHRSS PaginaDeMedia

IBM a dezvoltat o inteligență artificială care…Se ceartă cu tine, și nici n-ai zice că este un AI

Dacă v-ați uitat în copilărie la SpongeBob, atunci știți că nevasta lui Plankton era un AI pe nume Karen (oh, ironia), și că în mai toate episoadele nu făcea decât să arunce în stânga și în dreapta și cu replici sardonice, dar și cu argumente inteligente. Cred că imaginea asta poate fi transpusă cel mai bine în ceea ce au reușit să facă cercetătorii de la IBM. Aceștia au dezvoltat un tip de inteligență artificială care, mai în glumă, mai în serios, se ceartă cu tine. Iar metoda folosită la dezvoltare este una interesantă și destul de dificilă.

Aflat în dezvoltare de către IBM de câțiva ani, Project Debater este o inteligență artificială care poate participa la discuții cu interlocutorii umani, fiind capabil să ofere argumente pro sau contra pe o temă specifică. Argumentele sunt pertinente și bine documentate, iar exemplele oferite sunt elocvente. Chiar dacă acest tip de inteligență artificială nu a ajuns în punctul acela de SkyNet over IBM care poate face una cu pământul logica umană, Project Debater și-a demonstrat abilitățile în cadrul unei prezentări. Project Debater a participat la o dezbatere împotriva campionului Harish Natarajan, formulând argumente complexe pe o temă relativ dificilă: pro sau contra subvenționării grădinițelor pentru familii, unde Project Debater a ales să susțină subvenționarea.

IBM este preocupat de lingvistica în domeniul AI

Și asta v-o spune unul ai cărui colegi s-au orientat către acest domeniu prin programul facultății noastre. Magia din spatele acestui tip de inteligență artificială stă în spatele lingvisticii computaționale (obișnuiam s-o detest în facultate…). În acest domeniu, cercetătorii IBM s-au folosit de așa-numitul argument mining, prin care un AI analizează și selectează un volum imens de informații împrăștiate, cu scopul de a le îmbina în secțiuni relevante. În cazul lui Project Debater s-au folosit 400 de milioane de articole, iar rezultatul este impresionant. Acesta poate formula introduceri, contraargumente și concluzii pentru aproximativ 100 de subiecte pentru dezbateri.

Un pas mare pentru o inteligență artificială în 2021

Da, sistemul încă este rigid și mai trebuie șlefuit, dar comportamentul acestuia, analizat de către experți într-ale dezbaterilor și de către lingviști, este demn de lăudat, în sensul că o astfel de capacitate a unei inteligențe artificiale a fost considerată imposibilă în urmă cu nici zece ani. În plus, tehnica de argument mining pentru o inteligență artificială este mult mai complicată decât, să zicem, deep learning-ul pentru jocurile video. O fi OpenAI as la meciuri de Dota 2 și Starcraft, la fel cum Garry Kasparov a pierdut acel celebru meci de șah, dar sfera lingvisticii computaționale implică mult mai mulți factori, dată fiind natura acesteia în raport cu raționamentul uman.

Dezbaterea este una din abilitățile cognitive de bază ale minții umane. Asta necesită o aplicare simultană a unui proces complex de înțelegere a limbajului alături de capacitatea de a genera limbajul în sine. O bună parte dintre acestea a fost studiată doar dintr-o perspectivă computațională (ca sarcini distincte), fără ca măcar să se aducă în discuție holismul. Echipa de cercetători IBM condusă de Noam Slonim

De la prezentarea IBM din 2019 și până acum, Project Debater a evoluat substanțial. Cu toate acestea, încă ne aflăm în punctul în care o inteligență artificială nu poate raționa mai bine decât un om, darămite să producă argumente irefutabile. Inovația din acest proiect constă în faptul că disciplina dezbaterii este un mod prin care un AI este forțat să iasă din „zona de confort”, iar oamenii de știință vor trebui să pună la punct noi paradigme și sisteme pentru ca SkyNet să ne poată contracara abilitățile argumentative înnăscute, și asta pe teme mult mai profunde și dificil de interpretat. Că vorbim despre roboții lui Asimov sau despre Ultron, trăim vremuri interesante, care tind să-l fascineze până și pe Elon Musk, cel care, vorba aia, le-a văzut pe toate.Project Debater-IBM-AI-Inteligenta-Artificiala

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button