ȘtiriTech&IT

Galaxy S24 vine cu o îmbunătățire a ecranului de care Samsung poate că trebuia să vorbească mai mult

Dacă S24 Ultra a primit o nouă versiune Gorilla Glass care blochează mai eficient reflexiile cauzate de lumina ambiantă, se pare că toate versiunile Galaxy S24 au primit o îmbunătățire la fel de importantă.

Poate că nu ai sesizat niciodată, sau te numeri printre cei mai sensibili la această problemă, dar telefoanele cu ecran OLED pot cauza disconfort și chiar dureri de cap. Neplăcerile pornesc de la o limitare a tehnologiei OLED, care dacă nu este adresată corespunzător poate induce un efect de pâlpâire a imaginii la anumite niveluri de luminozitate, foarte deranjant pentru utilizatorii cu ochi sensibili.

Am aflat deja că Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra au primit ecrane considerabil mai luminoase, atingând 2600 niți la folosirea sub lumină solară directă. În plus, tehnologia LTPO este disponibilă de acum pe toate modelele din serie, permițând coborârea la doar 1Hz a ratei de împrospătare a ecranului, pentru economisirea bateriei în momentele când imaginea afișată este statică. Ei bine, există și o a treia îmbunătățire, toate cele trei versiuni Galaxy S24 folosind o implementare PWM (Pulse Width Modulation) cu frecvență de 492Hz, mai mult decât dublu față de cei 240Hz folosiți cu seria S23. Ce înseamnă asta? Imagine mai stabilă și fără efect perceptibil de pâlpâire, la orice nivel de luminozitate a ecranului.

Ce-i, drept poate că nu ar trebui să lăudăm chiar atât de mult isprava celor de la Samsung și probabil că echipa lor de marketing a anticipat „capcana” în care ar cădea dacă ar lăuda prea mult noua implementare PWM. 492Hz este totuși puțin dacă ne raportăm la implementările PWM de 1920 Hz sau 2160 Hz, folosite deja pe dispozitive smartphone mai puțin costisitoare livrate de diverse branduri chinezești. Deși o să pară o glumă, probabil că valoarea de 492Hz a fost aleasă doar pentru că e mai mult decât PWM-ul de 480 Hz, folosit cu ecranul iPhone 15 Pro. În schimb, Google a spus „pas” acestei competiții ridicole, livrând Pixel 8 cu un ecran la 246Hz.

Dacă te întrebi ce este de fapt rata de reîmprospătare PWM. Este un mecanism folosit de ecranele OLED pentru a controla luminozitatea imaginii, oprind și pornind fiecare pixel. Noțiunea de PWM referă viteza cu care se face asta. Dacă frecvența este prea mică, atunci își poate face apariția efectul de banding, sau pâlpâire a imaginii, inducând o stare de rău pentru anumite persoane.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button