ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

HUAWEI MateBook X Pro 2020: șasiu familiar, motor upgradat (review)

Un design deja clasic, cu procesor actualizat la 2020

Dacă ar fi să caracterizez într-o singură propoziție superbul laptop HUAWEI MateBook X Pro 2020 cu care m-am jucat săptămâna asta, chiar înainte de lansarea sa oficială în România, ei bine, ar suna cam așa: „if it ain’t broke, don’t fix it” (o zicere celebra, popularizata de un businessman american prin anii ’70).

HUAWEI MateBook X Pro 2020
HUAWEI MateBook X Pro 2020

Da, pentru mine, care mă întâlnesc pentru prima dată cu un MateBook X Pro – a două generație de MateBook X Pro și a treia generație de MateBook X, a fost o întâlnire memorabilă. Însă pentru fericiții posesori de MateBook-uri X PRO 2019 le pot spune că să stea liniștiți, nu s-a schimbat ABSOLUT NIMIC la capitolul design/ergonomie/ecran (excepție făcând adiția celei de-a treia culori, Emerald Green, modelul testat de mine), decât faptul că s-a făcut o actualizare de procesor – nu se putea ca tocmai pe gama de vârf Huawei să se pună praful (procesorul anterior a fost un i7-8565U, adică un procesor din a opta generație Intel.

Dar hai să vă povestesc experiența mea, dacă sunteți în căutarea unui ultraportabil elegant și cu câteva calități de-a dreptul impresionante. (no spoiler, la citit! 🙂 )

HUAWEI MateBook X Pro 2020 – Design, ergonomie

Verde Smarald – spune nu culorilor tradiționale!

Știu că poate suna ciudat, dar voi începe cu superba culoare Emerald Green. Nu știu cine compune textele celor de la Huawei, fiți atenți, citez ”Emerald Green este elegant și premium, ca un smarald care strălucește tăcut pe cerul nopții” – nu știu dacă persoana a fumat ceva sau e poet în devenire, dar cert este că a descris foarte bine senzația pe care o vei avea când pui mâna pe laptop.

Garantez că întoarce orice privire, față de culorile tradiționale este o oază de inspirație, de frumos. Și da, chiar face casă bună cu …ați ghicit, Mate 30 PRO, verde smarald!

Atât de mult mi-a plăcut culoarea că am scos la o plimbare prin pădure noul meu prieten, se asortează perfect în natură acest Emerald Green MateBook X Pro. Sper să vă placă albumul foto, acest laptop merita poze mai frumose decât banalul meu studio from home 🙂

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - șasiu din aluminiu solid
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – șasiu din aluminiu solid

Da, nu-i asa că e frumos foc? Și încă n-am zis nimic de greutate și materiale.

Da, e greu pentru un ultrabook, are 1,33kg. Știu, sună aproape absurd, dar am văzut și laptop-uri sub 1kg. Bine, nu având carcase din aluminiu masiv, întregul șasiu, cum se prezintă în armură completă MateBook X Pro, și poate nici cu o baterii atât de mari (56Wh).

Și nu ai cum să ai greutate mică, când ai un ecran generos, acoperit cu sticlă, ce mai adaugă câteva sute de grame la întregul ansamblu. Nu am văzut să se menționeze ce fel de sticlă e, deci în bunul meu stil Toma Necredinciosul presupun că e obișnuită, nu e Gorilla :). (mint, am făcut un pic de research, am văzut kit-urile de Tempered Glass pe magazinele online speciale pentru acest model, suficient să îmi întăresc presupunerea)

Cu ai săi 14,6mm în zona cea mai groasă, pot spune că nici nu-l simți în rucsac, aproape că-ți vine să te verifici să vezi dacă e acolo…

Și tot la capitolul ergonomie aș menționa robustețea balamalei, ecranul nu flambează deloc când îl deschizi, dar eu tot recomand deschiderea din mijlocul ecranului, că tot avem o fantă decupată la marginea laptop-ului, în zona touchpad-ului, pentru a facilita prinderea muchiei ecranului.

Ecranul: 13,9”, LTPS, format 3:2, rezoluție 3000:2000 și performanțe extraordinare

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - raport ecran / carcasă 91%!
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – raport ecran / carcasă 91%!

LTPS este noua modă. Și după ce am testat acest panou, pot spune că înțeleg perfect noul trend. Panourile evoluează, și asta e bine. Avantajul ecranului LTPS (Low Temperature Poly-Silicon)?  La aceeași luminozitate a backlight-ului, avem luminozitate mai mare a ecranului, față de un IPS clasic. Asta înseamnă din start că backlight-ul nu trebuie să fie atât de puternic, deci consumul va fi mai mic.

Uniformitatea luminozității este incredibilă, n-am mai văzut pe un laptop așa o uniformitate bună. Vă dau un hint: panoul este făcut de JDI (Japan Display Inc.), joint-venture-ul japonez Sony, Toshiba și Hitachi, cei care mulți ani au livrat către Apple panouri de înaltă calitate, până când Apple s-a orientat către OLED.

JDI s-a perfecționat în tehnologia LTPS și iată, din ce în ce mai mulți clienți au început să-i caute.

Deci pe repede înainte, să vă explic cifrele reci de mai sus: luminozitate incredibilă, aproape 500cd/m2, bineveniți pentru a contracara vizibilitatea ecranului lucios în spații iluminate puternic sau în outdoor (apropo de plimbarea în pădure, mai încolo vă povestesc și de autonomie).

Contrastul este și el foarte foarte bun, peste 1500:1.

Culorile: frumoase, dar naturale, fără culori supra-saturate artificial. SRGB 100%, deci ecranul este ideal oricărui pasionat de foto-video.

Uniformitatea luminozității a fost de top, nu am testat vreun laptop cu o asemenea uniformitate până în prezent. Punct. Abaterile maxime au fost sub 10%, ceea ce înseamnă că nu veți putea sesiza cu ochiul liber probleme de uniformitate, zone mai luminoase și zone mai întunecate.

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - ecran protejat de sticlă. noroc că avem luminozitate mare
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – ecran protejat de sticlă. noroc că avem luminozitate mare

Și dacă tot suntem la capitolul ecran, vă mărturisesc că am redescoperit plăcerea ecranului ”pătrățos”, este atât de reconfortant să ai mai mult spațiu vertical! Bravo, Huawei, într-o lume care se prostește cu ecrane din ce în ce mai wide (în curând vom vedea 10 linii de Excel, în ritmul ăsta?!), iată un Bold Statement, că se poate și altfel. Și ce dacă în filme veți avea mai groase dungile sus și jos? Nu văd nicio problemă cu asta.

Și hai să amintesc și ecranul touch – adică dacă oamenii aceștia s-au chinuit atâta să integreze un ecran tactil, care mie personal mi se pare total inutil dar na, poate alții vor ecrane tactile, nu? Gustibus și gustibus…

Recunosc, e super cool să dai cu trei degete pe ecran în plan verical și aplicația PC Manager să recunoască gestul și să-ți facă un Screen Shot, da, e fiță și cea mai faină metodă pe care am văzut-o de la ciocănitul ecranlui cu degetul pe Mate 30 PRO :).

Dar și după aceea, când trebui să-ți cureți ecranul de propriile-ți urme…

HUAWEI MateBook X Pro – Tastatura, touchpad

Am mai avut eu o revelație nu de mult, la un laptop foarte accesibil, ca preț ma refer, la Huawei MateBook D14, pe care l-am testat acum vreo patru luni.

Vedeți, și acuma îl țin minte. Pentru că se pare că inginerii de la Huawei au făcut ei ce au făcut, dar au găsit o formulă să mulțumești pretențioșii și când ai un spațiu foarte mic unde să te desfășori – la un laptop subțire, nu prea ai unde să mergi pe variante exotice, precum curse lungi ale tastelor, cum îmi place mie, personal.

Dar totuși, există un feedback tactil foarte plăcut. Și precis la scris, și rapid.

Touchpad-ul este mare, foarte precis. chiar dacă click-uibil este doar spre partea inferioară, nu mi s-a părut un aspect deranjant. Mai important este să overall este plăcut și răspunde la gesturi, nu te încurcă, nu te frustrează.

Cititor de amprentă ascuns în butonul de power

Evident, deja mi se pare marcă consacrată integrarea cititorului de amprentă în butonul de pornire. Știți cum e. Dacă l-ai văzut pe un laptop de 3000 de Lei, la 8000 de Lei ți se pare obligatoriu. 🙂

Cameră ascunsă în tastatură

O altă soluție inedită marca HUAWEI este și poziționarea camerei web.

Adică am mai văzut camere web ascunse în partea de jos a ecranului, pentru a face și rama de sus a ecranului la fel de subțire precum cele laterale (apropo, la MateBook X Pro ramele au cam 4mm, un raport ecran/carcasă de 91%!).

Doar că spre deosebire de alții, camera are un locaș bine ascuns – exact ca și la MateBook-ul D14 testat de noi, și la MateBook X Pro, între tastele funcționale F6 și F7 avem aceea tastă misterioasă, ”F6 Bis” (copyright Tudor S. Alexandru), cu o iconiță de cameră desenată pe ea. În momentul în care apeși tasta, camera web iese la suprafață, glisând din locașul ascuns.

Singura mea problemă cu această poziționare este că oricum aș poziționa laptop-ul, tot barba mea o să iasă în evidență pe Teams, lucru care nu neapărat este profi. Unghiul este cam nefericit, lucru care a ieșit la iveală acum, când în pandemie apelăm mai des la camera web, pe care parcă am uitat-o de mult. Chiar, cred că dacă nu ar fi fost pandemia asta, într-un an doi ar fi dispărut camera de pe majoritatea laptop-urilor.

Sistemul Audio

Evit de cele mai multe ori să intru în zona asta, până nu voi găsi o metodă clară și obiectivă de a testa calitatea speakerelor, însă trebuie să menționez  cele 4 speakere și cele 4 microfoane – call-urile video n-au fost niciodată atât de clare pe un laptop ultraportabil! Vocea este clară, sunetul ambiental este bine filtrat, chiar pot recomanda acest laptop pentru scenarii de business / office.

HUAWEI MateBook X Pro 2020 – Configurația și performanțe

Mă tot uitam și ziceam – uite ce fraieri sunt ăștia de la Dell, cu mult lăudatul lor XPS 13 2020, că au ales să integreze procesorul Intel Core i7-1065G7, cu o frecvență default de la 1,3GHz și boost maxim 3,9GHz, pe când iată, noul procesor Intel Core i7-10510U din Huawei MateBook X Pro este mult mai potent, cu frecvențe între 1,8Ghz și 4,9GHz.

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - Emeral Green - în mijlocul naturii - potrivire perfectă
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – Emeral Green – în mijlocul naturii – potrivire perfectă

Dar cum e vorba aia, vezi ninja, nu e ca în filme, și procesorul pe 14nm 10510U este mai puternic, dar și mai fierbinte decât fratele său mai mic, G7, care e și pe 10nm.

Și într-o carcasă așa mică, am simțit că de multe ori sistemul a fost la limită – în testele mai grele, de randare în CineBench, am observat că procesorul frânează puternic, frecvența procesorului scade dramatic, pentru a preîntâmpina probele de supra-încălzire.

În imaginile de mai jos veți observa un comportament oarecum previzibil al procesorului – echilibrul termic este foarte fragil, fiecare grad sau factor extern poate schimba radical performanța.

La 26C în cameră, procesorul in Cinebench multi-CPU rulează la 2000 MHz, cu un DTP de 13W, cu aer condiționat, la 24C, 2300-2400 MHz cu un TDP de 14W și cu un notebook cooler sub laptop, 2500 MHz, TDP de 15W.

Diferența de temperatură și TDP duce la diferențe enorme în scenarii extreme (din nou, acest laptop nu e destinat randărilor, acest scenariu este unul pur de dragul teoriei și al științei 🙂 ). În imaginile de mai jos, diferența în Cinebench poate fi și de 30% (!), de la 459 de puncte la 597 de puncte.

Evident, pentru vizionare de filme, browsing și office, nu veți ajunge în scenarii extreme, unde procesorul să ajungă să consume și 32W, cum l-am prins în anumite scenarii, înainte ca BIOS-ul notebook-ului să dicteze o reducere a frecvențelor.

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - procesorul i7-10510U deși are TDP mic, în anumirte scenarii poate deveni o bestie
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – procesorul i7-10510U deși are TDP mic, în anumirte scenarii poate deveni o bestie

Încă odată, șasiul din aluminiu masiv este ideal pentru disiparea căldurii, dar tocmai și din această cauză nu veți putea folosi laptop-ul în poale, veți simți un ușor disconfort. Nu se încinge în așa măsură incat să fie o problemă, dar din punctul meu de vedere, până Intel nu-și face ordine în timeline și un pic de curățenie în fabrici și printre ingineri, un i5 cred că ar fi mai de preferat în locul acestui i7.

Temperaturile au fost obținute la 24C în mediul ambiental, la 26C s-au mai adunat 2-3C pe tastatură și tot cam 2C în plus pe burta laptop-ului. De aceea, oricum recomand ca în cazul în care vrei să-l puneți la treabă serios, nu-l țineți în poală. Mai ales dacă sunteți ”un domn” :).

Ca și o concluzie, procesorul ales de Dell pentru XPS-ul de 13 2020 este mai potrivit unui laptop cu asemenea dimensiuni, experiența mult mai mare a celor de la Dell își spune cuvântul. Dar cred că Huawei va învăța din fiecare model, fiecare generație, fiecare feedback din comunitate, inclusiv unul precum al meu, de aici. Cu bune și rele, aceste observații sunt aur pentru R&D. Pentru că noi testăm real life, nu în condiții de laboaratoare ideale.

Oricum, mi-a plăcut că sistemul rămâne destul de silențios și în cele mai grele momente, nu am depășit 40dB la nivelul capului la 30-40cm de fantele de evacuare aflate la baza ecranului.

Chiar dacă memoria este on-board, e bine că avem o configurație Dual Channel, pentru a maximiza prerformanța procesorului.

Iar SSD-ul Samsung PM981a (580K IOPS Random Read și 500K Random Write) a avut performanțe de top, după cum se vede în imaginea de mai jos. După ce la bootare dispare logo-ul Huawei, în fix 7 secunde ești în Windows gata de lucru. Da, rar am ocazia să văd un SSD de 1TB atât de performant într-un laptop.

HUAWEI MateBook X Pro – Autonomie: 11 ore în Modern Office!

Aici nu mai e nimic de adăugat – procesorul Intel poate fi extrem de economic când vine vorba de sarcini Office, iar ecranul LTPS are și el avantaje pe partea de consum, și nu numai.

11 ore este un nou record obținut în testele mele, jos pălăria, MateBook X Pro!

HUAWEI MateBook X Pro 2020 - maratonistul - aveți o zi lungă? nicio problemă!
HUAWEI MateBook X Pro 2020 – maratonistul – aveți o zi lungă? nicio problemă!

Concluzie

HUAWEI MateBook X Pro se lansează astăzi și costă aprox. 8000 Lei. Probabil Huawei va veni și cu promoții agresive cu ocazia aceasta, fiți cu un ochi pe acest produs, în caz că aveați de gând să vă achiziționați un ultraportabil premium.

Și da, HUAWEI MateBook X Pro este probabil unul din cele mai reușite laptop-uri ultraportabile cu Windows din acest an, se va lupta de la egal la egal cu toții mari producători tradiționali ai industriei.

Și fiți atenți, că spre deosebire de zona de telefoane, unde are suficiente bețe în roate, pe platforma Windows nu-i oprește nimeni să își atingă potențialul maxim, pe care sunt convins că nu l-au atins, dar sunt pe drumul cel bun!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button