MOREReviewsRSS PaginaDeMedia

HUAWEI MateBook D 14 AMD: ultrabook cu AMD (review)

Ultrabook cu feeling premium, dar cu buget prietenos

Atacul AMD continuă – după ce anul trecut ne-am jucat cu câteva laptop-uri de gaming, destul de performante, bazate pe procesoare AMD, iată, a venit momentul să vă prezentăm chiar și în zona de ultrabook-uri soluții interesante. (Hm…AMD și procesoarele cu consum redus…am văzut-o și pe asta…). Și, pentru ca lucrurile să devină și mai interesante, acest ultrabook vine tocmai de la compania Huawei, care iată, pe lângă focusul extraordinar pe telefoane, are planuri mari pentru 2020 și în zona de notebook-uri. Stați alături de noi și să vedem ce este și ce aduce nou acest Huawei MateBook D 14 AMD pe scena ultraportabilelor. 

HUAWEI MateBook D 14 AMD
HUAWEI MateBook D 14 AMD

HUAWEI MateBook D 14: Portabilitate la un buget…corect

În primul rând, trebuie să menționez prețul lui HUAWEI MateBook D 14, pentru a putea raporta corect toate aspectele legate de calitatea materialelor, a finisajelor, a performanțelor. Pe Altex este listat la 2999 Lei, cu disponibilitate la începutul lunii viitoare. 

Prețul nu e unul chiar foarte mic, în zona asta de până în 3000 Lei va avea partea de o competiție destul de serioasă din partea Lenovo (IdeaPad S340-14API în configurație similară e 2300 Lei, redus de la 2600 Lei) și ASUS (ZenBook 14 UM431DA redus la 2900 de la 3200 Lei). Dar foarte important, și modelul ASUS, cât și Lenovo vin fără Microsoft Windows, pe când modelul Huawei vine preinstalat cu Windows 10 Home. Nu, nu voi face nicio paranteză legată de licențele la plezneală de ieftine luate de pe știu eu ce site-uri dubioase. Treaba fiecăruia.

Și nu, nu voi face alte comentarii pe lângă subiect, legate de faptul că pe laptop-uri iată, US n-are nimic cu Microsoft – acolo a dat cu virgulă, e excepția cu steluța uitată pe footer-ul unei scrisori…în fine.

Însă voi puncta un aspect important: matematica celor de la Altex mi-a plăcut: 2999 + 699 = 2999 (Lei). Așa se face că deși matematic e nonsens, în viața reală veți primi bonus un super ceas deștept, evident, tot Huawei, cum altfel, Watch GT.

Watch GT
Watch GT

Ei, parcă prețul a devenit unul foarte bun, nu-i așa? 🙂 

Construcție, ergonomie

Dar chiar și la 3000 Lei, construcția laptop-ului HUAWEI MateBook D 14 nu dezamăgește. 

În primul rând, șasiul este în întregime din aluminiu.

Evident, am văzut și strat mai gros de aluminiu, ce nu lăsa să flambeze deloc capacul precum o face un pic la modelul de față, dacă dorim să-l închidem (incorect) ținând/trâgând doar dintr-un colț al ecranului,  dar acolo vorbeam de laptop-uri de 2-3 ori mai scumpe. Nu sunt absurd, mă declar foarte mulțumit de cum se simte și cum arată șasiul. Chiar arată a uni-body de Apple, deși evident, nu e cazul :). 

Singura mea plângere legată de construcție este o ușoară flambare a tastaturii dacă scrieți apăsând mai pronunțat pe taste – dar din nou, este absolut normal în zona asta de preț. 

Și tot la capitolul ergonomie aș menționa și faptul că balamaua laptop-ului permite o rabatare a ecranului la 180 grade, lucru rar întâlnit la laptop-urile consumer în zilele noastre. 

Tastatură, touchpad

Și dacă  tot am ajuns la tastatură, trebuie să recunosc că HUAWEI MateBook D 14 are cea mai prietenoasă tastatură cu care m-am jucat în ultimul an. Nu numai că am scris cel mai repede, cel mai corect, dar a fost o reală plăcere. Este de departe cea mai faină tastatură non-gaming pe care am tastat, pe Windows. Dan îmi șoptește că e tehnologie ”ușor portată” de la unii cu mere…

Nu este cea mai silențioasă tastatură, cu siguranță, dar modul cum vei reacționa la tastele cu feedback tactil te vor face să iubești această tastatură.  Apropo, la început am spus că sunt cam prea alunecoase tastele, dar asta s-a transformat foarte repede într-un mare avantaj, mâinile nu mi-au obosit deloc după mai multe ore de lucru la această tastatură.

Și ca și un ultim rapid aspect, tastele se iluminează, existând 2 nivele de iluminare, foarte finuțe, fără backlight leak.

Touchpad-ul mi-a plăcut, degetul alunecă foarte bine pe suprafața foarte fină, click-urile stânga/dreapta sunt bine integrate în touchpad, touchpad-ul reacționând la click-uri chiar până aproape de marginea superioară a touchpad-ului (zonă deseori inactivă la multe touchpad-uri testate de mine). 

Cititor de amprentă ascuns în butonul de power

O facilitate foarte interesantă mi s-a părut integrarea cititorului de amprentă în butonul de pornire. N-ar trebui să mă mir, la telefoane este o tehnologie de mult folosită de unii, de exemplu pe Sony, însă pe laptop-uri e prima oară când văd o astfel de abordare.

Cameră ascunsă în tastatură

O altă soluție inedită marca HUAWEI MateBook D 14 este și poziționarea camerei web.

Nu numai că nu l-au integrat în rama ecranului, astfel marginile laterale și cea superioară au aceeași grosime, de aprox 6mm (4,8mm este efectiv rama internă, sub care stă fixat ecranul), dar au rezolvat super elegant și problema celor mai paranoici, care vor să fie siguri că nu sunt urmăriți prin camere. 

Și așa se face că între tastele funcționale F6 și F7 și-a făcut apariția încă o tastă misterioasă, F6 Bis, cu o iconiță de cameră desenată pe ea. În momentul în care apeși tasta, surpriză: o cameră web iese la suprafață, glisând din locașul ascuns. Asta da imaginație și originalitate! 🙂  

Huawei Share

Și pentru că am tot menționat inovații Huawei la ultimele două paragrafe, a venit momentul pentru încă o tehnologie foarte bine venită: Huawei Share, pentru cei cu telefoane Huawei.

Care au și NFC, căci în HUAWEI MateBook D 14 este integrat un tag NFC, de care, dacă apropiem telefonul, se activează aplicația EMUI Desktop, prin care puteți transfera fișiere între cele două dispozitive, Notebook și smartphone.

Practic preluați controlul telefonului, aveți un telefon virtual conectat la notebook. 

Pentru mine, asta a însemnat un transfer mai facil al pozelor, făcute cu Mate 30 PRO, pentru acest articol. Look ma, no cables :).

Ecran

Despre panoul de 14” Full HD, IPS, produs de BOE [BOE0877], nu am găsit foarte multe informații, însă după ce am pus calibratorul SpyderX pe el, am văzut că oferă culori destul de șterse, gamut-ul fiind unul mic, specific laptop-urilor din gama asta de preț – 64% sRGB, 46% NTSC. 

În schimb mă declar mulțumit de contrast și intensitatea iluminării ecranului: 300cd/m2 în condițiile unui negru foarte bun, de 0.24cd/m2, ce ne generează un contrast de 1260:1.

HUAWEI MateBook D 14 – Sub capotă

Deși sub capotă avem un procesor AMD 3500U și o placă video AMD Radeon VEGA 8, ce ne poate induce ideea că minusculul ultraportabil este bun și pentru gaming, ei bine, lucrurile nu stau așa. 

HUAWEI MateBook D 14 - sub capotă.
HUAWEI MateBook D 14 – sub capotă.

Sistemul de răcire (un singur ventilator și heatpipe, pt procesor – neavând placă video dedicată, setup-ul e suficient pentru office/filme/browsing), procesorul cu sufixul ”U”, memoria video insuficientă, de 1GB, toate acestea, plus testele în Ghost Recon mi-au confirmat că pentru light, very casual gaming (Minecraft, poate?) este posibil să aveți ceva satisfacții, dar cel mai corect este să vă spun foarte clar că nu acesta este menirea portabilului de sub 1,4 kg și 1,6cm grosime.

De exemplu, on Ghost Recon diferența dintre Low și Medium nu este foarte mare (atenție la framerate-ul minim, totuși!), asta parțial și pentru că iată, chiar și cu totul la Low, memoria VRAM necesară jocului este de  2400MB, de 2,4x mai mult decât are săracul GPU integrat.

Memoria de 8GB este onboard, adică aici upgrade-ul se termină în momentul achiziției.

În schimb SSD-ul (Western Digital SN730 NVMe PCIe 4x) este foarte rapid și chiar destul de încăpător, mai ales prin prisma lipsei jocurilor – 512GB în ziua de astăzi o să vă ajungă cu siguranță pentru office și multimedia pentru o bucată bună de vreme.

Baterie și autonomie

Bateria de 55Wh nu pare mare la prima vedere, dar dacă ne raportăm la procesorul AMD 3500U cu un TDP de 15W, realizăm că avem un maratonist în față. 

Și într-adevăr, a reușit să treacă de bariera psihologică de 10h în PCMark Modern Office, cu ecranul setat la 94cd/m2 cu ajutorul calibratorului, valoarea cea mai apropiată de valoarea de 100cd/m2 cu care testăm bateriile (urmărul pas după această valoare / (treaptă de iluminare), apăsând tasta dedicată iluminării ecranului, este de 126cd/m2, mult prea mult pentru ce ne dorim)

Testând autonomia tuturor laptop-urilor la o valoare cât de cât apropiată de 100cd/m2, putem să ne facem o idee corectă și un clasament al autonomiei.

HUAWEI MateBook D 14 – Concluzie

Pentru prima mea întâlnire cu un laptop Huawei, impresiile sunt foarte bune. Nu o fi cel mai arătos laptop – modelul ASUS menționat la începutul articolului cu siguranță va atrage mai multe priviri, cu tot cu trackpad/numpad-ul ăla SF al lui, însă MateBook D 14 are alte atuuri în mânecă: o tastatură impecabilă, un touchpad precis, cititor de amprentă inteligent amplasat, ecosistem Huawei (prin Huawei Share), webcam-ul haios.

A, și nu uitați de pachetul promoțional, chiar e o afacere bună, zic eu :).

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button