MOREReviewsRSS PaginaDeMedia

Huawei MateBook D14/MateBook D15: refresh 2021

Gama MateBook D a celor de la HUAWEI s-a mai înbogățit cu câteva modele 2021, proaspăt lansate în România: Matebook D14 2021, un mic refresh al binecunoscutului model D14 (și care ne-a plăcut foarte mult la momentul respectiv, având un preț extrem de atractiv), respectiv MateBook D15 – așa cum îi sugerează și numele, este fratele mai mare, cu ecran de 15.6”, și care a primit și un procesor Intel din a 11-a generație.

Pentru că cele două modele au foarte multe în comun, haideți să le analizăm împreună, în rândurile de mai jos.

Design, construcție, ergonomie: MateBook D14 și MateBook D15

La prima vedere, avem modele aproape identice, desigur, dacă punem deoparte diferența de la 14” la 15,6” inch al display-urilor.

Ambele modele au șasiuri aproape 100% din aluminiu: avem metal atât pe capac, cât și partea inferioară (burta laptop-ului, zona care stă pe suprafața de lucru) dar și în zona din jurul tastaturii. Practic doar ramele subțiri (0,5cm ramele laterale și rama de sus și puțin peste 1,5cm rama inferioară) sunt din plastic.

Evident, ca și la modele anterioare, pentru a obține acest efect FullView, s-a sacrificat webcam-ul. Dar nu de tot, precum am văzut la modele de gaming din gama ROG, o aiureală totală. Doar poziționarea camerei a avut de suferit: tot sub tasta ”F6 Bis” și-a găsit loc pe șasiu (denumire originală, de la colegul nostru T. Alexandru).

Nu neg, e o măiestrie și artă să ascunzi în felul acesta original webcam-ul, însă tot are și puncte slabe poziționarea foarte joasă: cei ce vă vor vedea pe cameră, o să aibă un unghi extrem de ciudat, de jos, asta dacă nu găsiți metode inventive de a contracara unghiul nefericit. De exemplu, am reglat scaunul meu de office la înălțime minimă și a trebuit să bag și niște cărți (multe) sub laptop. Preferam poziția clasică a webcam-ului și o ramă superioară cu 1,5-2 mm mai groasă? Absolut!

Ecranul se rabatează generos la ambele modele: complet, adică 180 grade în cazul modelului mai micuț (MateBook D14), respectiv aprox 150 grade la modelul de 15,6” (MateBook D15).

Ambele modele au șasiul foarte subțire, la prima vedere am crezut că au înălțimea (grosimea) identică, însă la o analiză mai atentă, specificațiile lui MateBook D14 ne arată o grosime de 15,9 mm, iar D15 vine cu un șasiu cu 1mm mai gros: 16,9 mm.

Sincer, mi s-a părut ciudat din mai multe puncte de vedere: teoretic, un șasiu mai mare, adică unul având lungimea și adâncimea mai mare, poate genera o carcasă mai subțire, și doi la mână, MateBook D15 vine chiar și cu o baterie de capacitate mai mică (3 celule, 42Wh) față de MateBook D14 (4 celule, 56Wh), ceea ce pare chiar o ironie. În condiițe acestea se explică de ce MateBook D14 are 1,38kg, atât de aproape de greutatea modelului MateBook D15, ce cântărește 1,56kg, dar în același timp, înțelegem și poziționarea produselor, dinn prisma prețurilor: în exact aceeași configurație, cu i5-10210U, 16GM RAM și 512 SSD, MateBook D14 este mai scump cu 100-200 Lei decât fratele său mai mare, MateBook D15.

Tastatura, touchpad

Tot legat de design și ergonomie, haideți să analizăm tastaturile și touchpad-urile, aspecte foarte importante al oricărui laptop, mai ales în cazul unor laptop-uri dedicate muncii și pt școală/facultate, cum sunt cele două modele prezentate astăzi.

Tastaturile par scoase de pe aceeași linie de fabricație, taste de tip chiclet, cursă scurtă – medie. Deși MateBook D14 are o lățime cu 3,5cm mai mică (32,2cm) decât MateBook D15 (35,5cm), tastaturile au exact aceeași dimensiune standard, în cazul ambele implementări.

Dar aici se opresc asemănările.

În primul rând, nu înțeleg de ce tastatura de pe MateBook D15 nu este iluminată, mi se pare o scăpare destul de mare. Apoi însăși senzația tactilă este diferită: tastele de pe MateBook D15 sunt mate, finisare mai dură, pe când pe MateBook D14 sunt mai soft, lucioase. Și ca și silențozitate, am remarcat că tastatura de pe MateBook D14 este simțitor mai silențioasă. Iar tastatura de pe MateBook D14 are trei trepte de iluminare, foarte finuță. Nu există backlight leakage, pe lângă taste.

la capitolul touchpad, evident câștigă fratele mai mare, ceea ce este evident – șasiul lui D15 este cu 1,5cm mai adânc (22,9 cm vs 21,5 cât are MateBook D14), astfel touchpad-ul de pe MateBook D15 și-a permis să se întindă cu 1cm mai mult pe înălțime (ambele touchpad-uri au o lățime bună, de 12cm, un standar minim pentru 2021). Touchpad-ul este plăcut de folosit, permite dublu clic, alunecă foarte ușor, scroll-ul este natural, click-urile se fac foarte ușor.

Butonul de pornire a moștenit de la modelele din anii precedenți funcția ”Fingerprint Power Button”, adică cititorul de amprentă încorporat în butonul de pornire facilitează logarea în sistem extrem de rapid și sigur.

Conectica

Și la capitolul conectică sunt foarte apropiate cele două laptop-uri.

Practic, avem o diferență de un singur port USB în favoarea modelului mai mare, evident.

MateBook D14 vine cu un port USB 3.2 Gen1 Type-A, un port USB 2.0 (Type-A), un port USB Type-C, un port HDMI și un port jack 3.5mm combo (căști/microfon).

MateBook D15 are în plus încă un port USB 2.0 (Type-A).

Partea stângă, MateBook D14 (sus) și MateBook D15 (jos):

Respectiv laterala dreaptă – MateBook D14 (sus) și MateBook D15 (jos)

De asemenea, merită toată atenția conectivitatea fără fir, deoarece modelele 2021 vin cu standardul WiFi 6.

Procesor, performanțe, temperaturi, zgomot

Modelele primite de noi către testare au avut următoarele configurații:

  • MateBook D14 2021 cu procesor Intel Core i5-10210U, un procesor Quad-Code, cu 8 fire de execuție. 1,6GHz frecvență de bază și un Boost mare Single Core de 4,2 GHz. Un procesor potrivit pentru laptop-uri ultraportabile: așa cum vom vedea mai încolo, generează puțină căldură (TDP de 15W, dar poate fi configurat și în 25W) și oferă suficientă performanță pentru aplicațiile pentru care sunt destinate aceste laptop-uri ultraportabile – aplicații Office, browsing Internet.
  • MateBook D15 2021 cu procesor Intel Core i5-1135G7, un procesor mai puternic, chiar dacă vorbim tot de 4 nuclee, 8 fire de execuție, o frecvență de bază între 900 MHz- 2,4 GHz și un boost maxim Single Core de 4,2GHz, însă avem un TDP de 28W și o arhitectură îmbunătățită față de generația a 10-a.

Ambele modele vin cu 16GB RAM, on board. SSD 512GB. Ambele laptop-uri vin cu același model SSD PCIe NVMe de la Samsung, un model foarte rapid – și D14 și D15 bootează instant. Ai văzut logo-ul HUAWEI, în câteva secunde ești în fereastra de log-in al sistemului de operare.

Dar haideți să vedem câteva rezultate:

MateBook D15, PCMark 10 testul clasic și Extended – un scor bun pentru un laptop ”office”:

MateBook D15, PCMark 10 testul clasic și Extended:

După cum se vede din testele PCMark 10, laptop-urile se încadrează în plaja de performanță oferite de laptop-urile dedicate mediului Office, evident, MateBook D15 fiind mai puternic – ajutat de un procesor mai nou, mai performant – iar temperaturile rămân sub control, în condițiile în care laptop-urile rămîn silențioase.

GeekBench (D14 stânga, D15 dreapta):

CineBench R15 (D14 stânga, D15 dreapta):

Și Cinebench R23:

Șasiul și zona tastaturii au rămas destul de reci în timpul testelor, nu aveți nicio problemă la acest capitol.

Ecran MateBook D14: 14” FullHD, MateBook D15: 15,6” FullHD

Deși în comunicate HUAWEI ne vorbește de laptop-uri cu ecrane ce acoperă 100% spectrul SRGB, cele două modele testate de noi nu trec de 65% SRGB, 45% NTSC, adică a valoare modestă, dar obișnuită în gama asta de preț. Chiar, nici nu cred că am văzut laptop cu 100% SRGB în zona asta preț de 3000-4500 Lei…

Ambele ecrane, atât cel de 14” cât și de 15,6” au format 16:9, rezoluție FullHD.

Panourile sunt produse de BOE, tehnologie IPS. Nu sunt super luminoase, dar pentru mediul indoor de lucru, sunt (arhi)suficiente.

Modelul de 14”, MateBook D14 are un ecran puțin mai luminos, ajungând la un maxim de 326 cd/m2, în timp ce panoul de pe MateBook D15 are o luminozitate maximă măsurată de 283 cd/m2.

Ambele panouri oferă un contrast foarte bun: 1260:1, respectiv 1280:1 (ecranul puțin mai luminos are și black level-ul un pic mai slab, astfel raportul se păstrează). Oricum, ambele ecrane au un black level foarte bun.

Ambele ecrane au un contrast mare, 1200:1 ce este rezultatul unui nivel de negru bun, de 0.23 cd/m2.

Pe scurt, ecranele sunt perfecte pentru noile condiții work from Home, Școala Online, pentru studenți, însă cei cei caută un ecran fidel pentru prelucrări foto ar trebui să se orienteze spre modele superioare (și evident alte costuri).

Autonomie

După cum spuneam și la începutul articolului, MateBook D14 vine cu o baterie relativ mare pentru acest șasiul mic și subțire: 56Wh, pe când MateBook D15 are în dotare o baterie de 42Wh.

Ce rezultă de aici?

Avem pe de o parte MateBook D15, un laptop cu ecran generos, ce are o autonomie de 7 ore 30 min în testul Modern Office, destinat aplicațiilor de video conferencing, 7 ore în Application – aplicații Office, și 6 ore și 10 minute în Video – ce rulează clipuri HD în loop.

Pe de altă parte, îl avem pe MateBook D14, un alt maratonist de la HUAWEI – de la care aveam așteptări mari (dacă ați văzut link-ul de la începutul articolului, pe modelele anterioare din gama D14, am avut peste 10-11 ore de autonomie măsurate, practic pentru aplicațiile Office, garantat ă să vă țină o zi întreagă de muncă).

În testele noastre am obținut 12h și 11 min în Modern Office cu Matebook D14! 

După două teste eșuate – nu știu ce nu i-a plăcut lui PCMark 10 in testele de battery video playback (cei 1GB Video RAM să fi fost puțin?), dar cert este că dup 12 ore și 29 min MateBook D14 mai avea 15% din baterie, ceea ce înseamnă încă 1,5 ore de playback!

Testele au fost rulate având ecranele setate la 147cd/m2 în cazul lui D14 și 157cd/m2 în cazul lui D15 (aceștia sunt nivele presetate din fabrică de productor). D14 are și modul Power Saver, pe care l-am și folosit, în schimb D15 are doar un profil de Balanced, ca și cel mai econom mod.

Ce mi-a plăcut mereu la gama MateBook a fost ecosistemul, ce pe lângă HUAWEI Share se extinde și la încărcare: avem un încărcător de 65W, puțin mai mare decât cel pentru telefonul mobil, dar care încarcă pe Type-C. Deci poate fi folosit și pentru telefon. Super elegant, modern.

Concluzii

Deși nu mai avem cel mai bun raport performanță/preț (D14 cu AMD de la începutul articolului avea pur și simplu un preț imbatabil, nu mai spun de superoferta din momentul lansării cu ceasul Watch GT), totuși, dacă luăm în calcul strict laptop-urile cu 16GB RAM (future-proof) și mergând pe linia portabilității și al autonomiei, și dacă punem la socoteală că vin cu Win 10 Home preinstalat, MateBook D14 și MateBook D15 încă sunt în prima linie a ofertei pe acest segment.

Dacă aveți și un telefon/tabletă HUAWEI compatibil(ă) cu tehnologia Multi-Screen Collaboration, cu atât alegerea unui laptop din gama MateBook D este mai evidentă, deoarece este un ecosistem funcțional, util și deosebit de facil.

Produsul testat poate fi găsit direct în magazinul online Huawei. Intră și vezi care sunt reducerile disponibile pe www.huaweistore.ro.

 

 

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button