Kirin 9100 ar putea fi platforma pentru relansarea Huawei ca și producător smartphone de top, cip-ul obținut folosit un proces de fabricație pe „6nm” (SMIC N+3) depășind actuala soluție Kirin 9000S la partea de performanță și eficiența consumului de energie. Nu că dispozitivele bazate pe Kirin 9000S ar dezamăgi cumva la aceste capitole, dar diferențele în benchmark-uri sunt majore, cu atât mai mult dacă compari cu alternative precum Snapdragon 8 Elite.
Așa că succesorul Kirin 9100 trebuie să fie bun, probabil mai bun decât pot livra fabricile SMIC, susținute cu mult zel patriotic chiar de Partidul Comunist Chinez. Dar până la urmă orice pas înainte aduce Huawei și ambițiile Chinei pentru supremație în piața microprocesoarelor de înaltă tehnologie mai aproape de materializare.
Lăsând la o parte „picanteriile” cu tentă politică, Kirin 9100 are un nume de cod suspect de occidental: “HiSilicon Baltimore”, apărând aproape ca un manifest pentru aspirațiile producătorului Huawei de a reintra în piața care include și cel mai populat oraș din statul american Maryland.
Dar până atunci avem de-a face cu un cip proiectat cu nuclee ARM Cortex licențiate de la o celebră companie britanică, setate cu frecvențe de funcționare mai degrabă modeste după standardele actuale. Spre exemplu, nucleul Cortex-X1 a debutat în echiparea Snapdragon 888, folosind un proces de fabricație pe 5nm și 2.84GHz frecvență maximă de atins în modul boost. Dar cu un proces de fabricație echivalent 6nm, Kirin 9100 se mulțumește cu un conservator 2.67GHz. Nu e mult, dar nici puțin dacă ne gândim că SD 888 este totuși mai rapid decât un Snapdragon 7 Gen 3 din actuala serie mid-range de la Qualcomm.
Progrese notabile sunt anticipate și de la nucleele Cortex-A78 și Cortex-A55, acestea venind cu frecvențe crescute și arhitectură mai performantă decât soluțiile folosite anterior.
Partea de GPU apare listată cu denumirea “Mali-TBEX”, dar probabil că avem de-a face cu o arhitectură Maleoon nou furnizată de HiSilicon, divizia responsabilă cu proiectarea microprocesoarelor folosite de Huawei.
Revenind la partea de CPU, reamintim că nucleul Cortex-X1 a fost o soluție nu chiar atât de populară derivată din mai vechiul Cortex-A78, folosită de Qualcomm dar respinsă de MediaTek care a așteptat succesorul Cortex-X2, bazat pe o arhitectură internă completă nouă. Dar Cortex-X2 probabil că vine cu alte cerințe pe partea eficienței tehnologiei de fabricație, care nu sunt întrunite de actuala soluție SMIC N+3.
În plus, sancțiunile americane împiedică proiectantul HiSilicon să folosească modele Cortex mai noi și noduri semiconductoare mai avansate, ceea ce plafonează evoluția soluțiilor Kirin la nivelul de dinaintea interdicțiilor comerciale impuse de către din nou actuala administrație Trump. Iar acest aranjament incomod probabil că nu se va schimba prea curând pentru Huawei.