Reviews

HUAWEI Freebuds 5 – sunet de calitate, abordare diferită (review)

În urmă cu ceva timp am avut plăcerea să testez HUAWEI Freebuds 5i, un model de căști de la producătorul chinez cu un sunet bun și un preț extrem de atrăgător. Am rămas impresionat de calitatea audio și de sistemul de anulare activă a zgomotului de fundal, două caracteristici foarte importante pentru genul ăsta de produse. Iar acum a venit vremea să aruncăm un ochi mai atent asupra HUAWEI Freebuds 5, cel mai nou model al companiei.

Sunt îndrăznețe, au un design cu totul aparte și sunt primul produs dintr-o specie nouă în portofoliul producătorului. Majoritatea in-ear cu anularea activă a zgomotului de fond (ANC) se bazau și pe dopuri pentru izolare pasivă. AirPods Pro, Pixel Buds Pro și chiar și HUAWEI Freebuds 5i sunt exemple de astfel de căști. Dar acum, noul model schimbă paradigma și renunță la dopuri în favoarea unei filosofii deschise.

Design și construcție

Vreau să ating de la început probabil cea mai radicală schimbare pe care o observi când privești aceste căști în comparație cu toate celelalte: design-ul. Au o formă deosebită, proiectată atât pentru confort cât și pentru un profil de sunet cât mai bun.

HUAWEI Freebuds 5

HUAWEI Freebuds 5 sunt disponibile în trei culori: gri (Silver Frost), alb (Ceramic White) și un soi de portocaliu cu tente de roz (Coral Orange). Toate trei culorile arată foarte bine iar pentru test am avut varianta gri. Plasticul lucios din care sunt făcute căștile este frumos și se simte bine la atingere și nici nu sunt prea grele pe deasupra.

Căștile au un format neobișnuit din punct de vedere al proporțiilor. Partea care intră în ureche este similară cu ce am mai văzut în trecut, dar lobul inferior este substanțial mai gros decât cel pe care îl găsim pe AirPods 3, spre exemplu. Asta ajută căștile să aibă greutatea balansată, dar și o baterie mai mare. Cât despre aspect în sine, pot să zic că îmi place. Chiar este neobișnuit și arată modern.

HUAWEI Freebuds 5

HUAWEI au trecut prin multe stagii de testare pentru a găsi o formă cât mai bună pentru Freebuds 5, pentru că inginerii nu s-au putut folosi de luxul unor dopuri care sigilează perfect canalul auditiv. Nu toate urechile sunt la fel, iar ce ție îți vine perfect, pe mine s-ar putea să mă deranjeze. Tocmai de asta căștile au un design atât de unic. Practic, trebuie ajuns la un compromis, la o formă care este bună pentru cât mai multe urechi posibile. O să revin asupra acestui aspect ceva mai târziu.

Până atunci, hai să vorbim puțin despre carcasă, pentru că și ea este specială. Are o formă ovală, ceva mai rar întâlnită, dar capacul se deschide ca la majoritatea căștilor de acest fel. Balamaua este din metal ceea ce este un mare plus la capitolul durabilitate și calitate, iar butonul Pair se regăsește pe laterală. Plasticul mat este plăcut la atingere, plus că dimensiunile, deși mari, nu sunt exagerate. Carcasa intră în buzunarul mic de la blugi fără probleme, deci la capitolul ăsta stăm bine.

Sunet

Să vedem dacă pariul celor de la HUAWEI a fost corect sau nu. Sunetul este un aspect extrem de important atunci când analizezi o pereche de căști și am avut așteptări mari de la HUAWEI Freebuds 5, mai ales că modelul mai ieftin mi-a plăcut atât de mult. Well, nu am fost dezamăgit.

Experiența audio este exact pe gustul meu: spațiat și plăcut. Bass-ul este o idee cam slab (sacrificiu inerent formatului deschis al căștilor) și dacă ești în căutare de bass puternic mai bine te-ai uita la altceva, dar mediile sunt prezente iar înaltele au fost calibrate bine. Instrumentele sunt separate corect și nici piesele aglomerate de metal nu schimbă asta, lucru pe care îl apreciez mult la o pereche de căști.

HUAWEI Freebuds 5

Dar aici m-am lovit și de prima problemă. Vezi tu, sunetul e foarte bun atunci când căștile stau cum trebuie în ureche, dar cum s-au mișcat puțin, profilul audio se schimbă radical. În funcție de cât de aproape stau de canalul urechii, căștile pot avea un bass profund și o claritate remarcabilă, sau pot să se audă lipsit de vlagă. Asta poate că nu e o problemă pentru cineva căruia HUAWEI Freebuds 5 îi stau bine, dar nu a fost așa și în cazul meu. Inițial, indiferent de ce am făcut sau ce am încercat, nu reușeam să mă acomodez cu ele.

Nu am avut probleme atunci când stăteam la birou și ascultam muzică, dar au fost câteva scenarii în care căștile mi-au căzut pur și simplu din urechi. Spre exemplu, când mănânc îmi pun ceva pe YouTube ca să treacă timpul mai repede. Din cauza mișcării maxilarului meu, încetul cu încetul căștile s-au deplasat de la locul lor și au căzut. La fel și când mergeam pe jos.

Totuși, HUAWEI s-au gândit la oameni ca mine și au inclus în pachet patru huse de cauciuc gândite să îmbunătățească aderența căștilor în urechi. Când mi-am dat seama că urechile mele nu se împacă cu forma standard am pus imediat aceste huse, iar situația s-a schimbat. Nu mi-au mai căzut din ureche, deci cauciucul ăla și-a făcut datoria, dar am ajuns la concluzia că prefer dopurile. Tu poți fi altfel, ba chiar cunosc multe persoane care nu suportă dopurile atunci când vine vorba de căști. Pentru cei de genul ăsta sunt proiectate HUAWEI Freebuds 5.

Pentru mine, anularea activă a zgomotului de fond și-a făcut treaba simțitor mai bine după ce am instalat husele de cauciuc pe căști, dar chiar și așa nu prea am cum să-l laud. Este sesizabil, dar e aproape imposibil să blochezi sunetele exterioare cu un design deschis asemenea acestuia. Ca un optimist ce sunt, privesc partea bună și spun că asta poate fi un plus pentru cei care vor să folosească ANC atunci când merg pe stradă pentru a îmbunătăți calitatea muzicii dar nu vor să dea mașina peste ei.

Așa cum reiese și de mai sus, experiența mea nu a fost strălucită cu aceste HUAWEI Freebuds 5, dar intuiesc că e dintr-un motiv simplu: căștile nu sunt pentru urechile mele. Din curiozitate, le-am pasat și colegilor prin birou și câtorva prieteni ca să le cer opinia, iar rezultatele au fost mai bune. O bună parte dintre oamenii pe care i-am întrebat mi-au spus că le consideră comode și că nu au avut probleme cu aderența. Și cred că astfel, concluzia devine clară: sunt o pereche de căști care, prin abordarea lor de design, pot fi excelente pentru unii dar dezamăgitoare pentru alții. Așa că ar fi excelent ca, înainte de a le cumpăra, să le încerci, dacă ai unde.

HUAWEI Freebuds 5

La capitolul baterie și autonomie situația e foarte bună. Căștile rezistă în jur de 5 ore fără ANC și 3 ore și jumătate cu funcția activată, un scor foarte bun. Dimensiunile măricele ale carcasei își arată avantajul aici, ținând cont că mai poți adăuga încă 30 de ore de ascultare. În plus, se încarcă și foarte repede. 5 minute în carcasă se traduc în 2 ore de ascultare, deci sunt foarte practice.

Funcții și experiența în utilizare

Ca orice pereche de căști serioase în 2023, HUAWEI Freebuds 5 vin cu o mulțime de funcții și setări interesante. Cea care mi se pare cea mai utilă dintre toate este funcția de conectare la două dispozitive simultan. Eu aveam căștile împerecheate atât cu telefonul meu cu Android, cât și cu un Macbook. Atunci când asculți muzică de pe laptop, primești audio de acolo iar când sună telefonul și răspunzi, semnalul se schimbă rapid și poți vorbi. Funcționează foarte bine, schimbul între canale se face rapid și consider că e asta e un mare plus.

Ca să accesezi setările căștilor trebuie să instalezi aplicația HUAWEI AI Life, disponibilă atât pe Android cât și pe iOS iar odată configurat, meniurile sunt intuitive și aerisite. Căștile au un sistem de egalizare automată în funcție de poziția lor în urechi, dar dacă vrei să controlezi asta manual, o poți face din aplicație. Mă bucur să văd că există opțiunea de a regla manual frecvențele, dat fiind faptul că acest aspect lipsește de pe multe modele de acest tip.

Plasticul lucios de pe exteriorul ambelor căști are rol și de loc pentru gesturi, și sunt exact alea la care te aștepți. Un double tap oprește sau pornește muzica, poți glisa în sus și în jos pentru volum și trebuie să ții apăsat pentru a activa sau dezactiva funcția de anulare activă a zgomotului. Asta merge bine, controalele sunt intuitive și senzorii au înregistrat corect comenzile mele.

HUAWEI Freebuds 5

HUAWEI Freebuds 5 pot fi o alegere bună și pentru gameri, grație funcției de low-latency audio. Practic, dacă activezi această setare, latența sunetului va fi mult mai mică decât în mod normal. Mă bucur să spun că funcția asta nu necesită un telefon HUAWEI, deci merge pe orice atât timp cât ai aplicația HUAWEI AI Life instalată.

Concluzie și preț

Ne apropiem de finalul recenziei, așa că hai să îți spun și cât costă. Indiferent de culoare pe care o alegi, va trebui să scoți din buzunar 699 de lei pentru o pereche de HUAWEI Freebuds 5 (preț de lansare). Nu este un preț neapărat mic, mai ales dacă te uiți în catalogul producătorului, dar sunt, până la urmă, căști premium și o ofertă tentantă pentru oricine vrea să renunțe la căștile obișnuite cu dopuri.

HUAWEI Freebuds 5

Sunt construite foarte bine, sunetul este echilibrat și, imediat ce am instalat husele de cauciuc, comode. În plus, Bateria ține mult, sunt arătoase și foarte practice. ANC-ul cam lasă de dorit, dar pentru un anumit public de utilizatori, cred că sunt căștile perfecte. Dacă te-ai săturat să ai de-a face cu dopurile de urechi și vrei ceva mai deschis, cu siguranță că trebuie să iei în considerare HUAWEI Freebuds 5. Doar să încerci, cum ziceam mai sus, să le testezi înainte să le iei, sfat de fapt valabil cu absolut orice căști.

Design și construcție - 8.5
Sunet - 7.5
Funcții și experiența în utilizare - 8

8

HUAWEI Freebuds 5 sunt o pereche de căști foarte bune dacă ți se potrivesc în urechi. Sunetul este curat și clar, bateria ține mult și funcțiile suplimentare complimentează bine design-ul îndrăzneț și atrăgător.

User Rating: 5 ( 2 votes)

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button