Tech&ITMORE

Revizităm AppGallery – Cât de bine se prezintă serviciile Huawei la trei ani după ce ne-am luat adio de la Google?

Dacă până acum n-ai trăit sub o piatră, știi deja despre eforturile Huawei de a-i aduce pe cei „dependenți” de serviciile Google în sânul familiei HMS, adică Huawei Mobile Services. Iar asta nu este nicidecum ceva rău, ci dimpotrivă, este un act foarte self-aware și self-counscious al producătorului chinez de a-și dezvolta și mai mult ecosistemul, într-atât încât până și cei care țin cu dinții de Google Mobile Services să se poată simți cât de cât acasă odată ce navighează prin Huawei AppGallery.

Știu, știu, am mai discutat în trecut despre asta, dar uite că s-a ivit o ocazie interesantă care m-a determinat să revizitez ecosistemul Huawei și să văd cu ochii mei ce s-a mai schimbat, și dacă da, în ce fel? Ocazia a fost reprezentată de lansarea lui nova 9 SE, pe care l-am numit, de altfel, cel mai ieftin mid-range din catalogul Huawei, iar odată cu acesta, ecosistemul proprietar dă semnele unei evoluții frumușele. Vom aduce, deci, în discuție, mai multe aspecte: un mic recap al nașterii HMS, un soi de before and now, ca să vadă și cetățeanul de rând ce mai e nou, urmând a ne concentra pe beneficiile oferite de ecosistem și despre cum reușește acesta să se extindă și să se muleze pe cerințele tot mai multor utilizatori.

Adio Servicii Google, pe repede înainte

Huawei este unul dintre cei mai importanți producători din domeniu, iar în 2019 multă lume se aștepta ca dezvoltatorul să fure coroana fix de sub nasul gigantului Samsung. Doar că anul cu pricina, sau, mă rog, ce mai rămăsese din el, nu a fost foarte blând cu producătorul chinez. Anumite tensiuni și controverse au condus în cele din urmă la interzicerea colaborării cu nume precum Intel, Qualcomm și, desigur, Google.

Asta a fost o lovitură grea atât pentru companie, cât și pentru utilizatori. Mulți se folosesc intensiv de serviciile Google, iar aplicații ca YouTube, Maps, Photos, Chrome, Drive și Play Store au încetat să mai fie pre-instalate pe dispozitivele Huawei la fel de brusc precum au dispărut platforme social media super populare, gen rip Twitter, Instagram și altele. Totodată, aste nu le-a picat bine nici dezvoltatorilor de aplicații, pentru că foarte multe servicii, API-uri și SDK-uri, de pildă, sunt dependente de sistemele interne ale Google Mobile Services. Și este mare păcat, pentru că telefoanele Huawei sunt printre cele mai bune „nații” scoase vreodată pe piață…

Huawei vs Android

Situația problematică i-a determinat pe Huawei să vină cu o soluție cât mai eficientă cu putință, un antidot care să combată această secetă de aplicații și servicii. Răspunsul cel mai logic și natural a fost, desigur, elaborarea propriei platforme, deci welcome Huawei Mobile Services, pe scurt HMS. Odată cu lansarea proaspătului ecosistem, s-au pus bazele unui fel de renașteri, aică efortul de a aduce în propriul magazin de aplicații, adică AppGallery, cât mai multe servicii și platforme cu care utilizatorii au lucrat în toți acești ani. Sigur, în limita legalității. Pentru că multe astfel de aplicații sunt deținute de nume cu care Huawei nu mai are voie la joacă, iar asta îi pune pe chinezi în dezavantaj. Însă nu este totul pierdut, iar producătorul a continuat să lucreze cu sârguință nu doar la dezvoltarea propriului ecosistem, ci și la extinderea acestuia, implicit a aplicațiilor, pe zona celor care plâng după serviciile Google. Cum s-a descurcat până acum? Hai să aflăm!

În 2020, Huawei AppGallery devenea disponibil pe toate dispozitivele Android

Iar cu asta se vedea clar că producătorul vrea să-și împingă serviciile către publicul larg într-o manieră cât mai practică și mai eficientă. Aveai la îndemână cât în în lună și-n stele, iar AppGallery venea deja cu un catalog imens de aplicații, jocuri și platforme. Cu o interfață pe alocuri densă, dar suficient de organizată, AppGallery era gateway-ul tău către noua lume creată de Huawei. Zeci, dacă nu chiar sute de aplicații, erau la degetele tale, doar că nu toate puteau fi descărcate direct din magazinul companiei.

Și Huawei știa asta, că doar nu degeaba căutarea aplicației indisponibile în AppGallery te putea trimite spre magazine terțe prin care puteai descărca executabilul .apk necesar instalării. Era ceva mai mult de lucru, dar come on, oricum făceați asta când voiați să vă descărcați jocul acela crăckuit, nu? Recunosc, pierdeam secunde în plus făcând asta, dar toate au un început, și cum Roma nu a fost construită într-o zi, nici HMS n-au dat gata comunitatea Google în doi timpi și trei mișcări.

Huawei AppGallery

Aveai acel wishlist în care îți puteai lista aplicația pe care îți doreai să o vezi în cele din urmă ajunsă oficial pe magazinul Huawei, și probabil că dictonul unde-s mulți, puterea crește a dat roade. De ce? Păi, pe atunci, chestii ca Bolt, Telegram sau unele platforme pentru operatorii de rețea, ia-le de unde nu-s. Iar acum, uite unde sunt, fix în AppGallery! Deci, ideea e că Huawei au fost tot timpul conștienți de aceste limitări impuse de situația în care se găsesc și de dificultatea inițială pe care ajung să o întâmpine cei dependenți de serviciile Google. Asta nu i-a oprit, ci i-a ambiționat pe dezvoltatori, și pare că aceste workaround-uri vor reuși în cele din urmă să fie adoptate mai ușor de către consumatorul de rând.

În decurs de doi ani se pot întâmpla multe

Având experiența din urmă cu HMS, inițial am fost sceptic să mai dau o tură prin ceea ce are de gând Huawei cu ecosistemul său. Dar am zis, hai de ce nu, și boy, oh boy, did I miss a lot! Dacă ești un fanatic Google, s-ar putea să-ți fie mai greu să te prinzi de șmecherie, dar odată ce o faci, constați că acest gap dintre accesibilitate și niscaiva workaround-uri devine din ce în ce mai mic, deși va mai dura până să fie astupat complet.. Deci, hai să-ți fac un tur, și am să încep cu ideea disponibilității aplicațiilor.

Huawei susține că magazinul său găzduiește peste 180 de mii de aplicații, ceea ce n-ar fi departe de adevăr. Jocuri și tot felul de maimuțe ai să-ți pui și-n cap, iar platforme importante, cum ar fi cele pentru comunicare, banking și telefonie încep să-și facă timid apariția. Acum ai MyBRD, ING, Revolut, BT, mare lucru la casa omului care s-a săturat să plătească apa caldă cu bancnotele vârâte sub ușa administratorului. Chestii gen Bolt, Moovit și Maps-uri third party pot fi instalate de acum direct din AppGallery, la fel ca platforme precum DIGI, Telekom, MyVodafone și cel mai, cel mai, cel mai, cel mai important, Calendarul Ortodox!

Majoritatea aplicațiilor se regăsesc și la vecini și experiența instalării este destul de ok. Unelte pentru creare și editare de documente sunt deja disponibile, ai chiar și Microsoft Edge, iar o bună parte dintre acestea reprezintă lansări în premieră, grație colaborării cu developerii, însă trebuie să înțelegem un lucru. AppGallery este departe de ar fi perfect, și chiar dacă începe să fie din ce în ce mai structurat, cam mai este de lucru. Nu neapărat lucru mult, cât meticulos. Știi vorba aia, cu meseriașul care vine la tine și te ia cu cine v-a lucrat aici, doamnă?! Ei, cam așa stau lucrurile. Bazele sunt puse, grundu’, chitu’ și amorsa sunt puse, daaaar parcă mai merge o mână de lavabilă.

În continuare a fost păstrată metoda magazinelor third-party pentru aplicațiile pe care nu le găsești în AppGallery fie pentru că încă nu au fost adăugate, fie pentru că lui Huawei i-a fost interzis să le adauge. Mdea, poate fi cam peste mână, dar este bine că, odată ce cauți softul cu pricina în AppGallery, poți fi trimis direct de acolo către sursa terță, fără să mai ieși din magazin și să intri pe motorul de căutare. Asta mulțumită faptului că însuși motorul de căutare proprietar este integrat în AppGallery și îți ușurează munca, dar voi discuta despre acest interesant Petal puțin mai târziu.

Huawei AppGallery

Deci lucrurile se prezintă cam așa: nevoile consumatorilor trebuie satisfăcute, iar experiența de utilizare trebuie îmbunătățită. Nu zic eu astea, ci Huawei. Puhoiul de aplicații este optimizat constant pentru a rula cât mai bine pe telefoanele lor, ca să nu mai vorbim de verificarea lor pentru ca tu să nu descarci păcănele virusate de pe site-ul unde te-a trimis AppGallery. Bun, este un efort lăudabil. Dar ce te faci când ești în sevraj și plângi să-ți bagi în venă Google, Facebook, Instagram și un HBO Max acolo, ceva?

Și fix aici voiam să ajung…

Utilizatorul pișicher de GMS știe că terțele care îți permit descărcarea aplicațiilor nu prea se găsesc pe PlayStore, deci intră direct pe Google și caută apk-ul cu pricina. La capătul opus, Huawei pare să știe că nu poți avea totul pe AppGallery și parcă vrea să se revanșeze. Deci găsești disponibil în magazin un anume Gspace, care mi se pare cel mai tare lucru și intervenția divină a Domnului pentru cei care folosesc un terminal cu servicii Huawei. Gspace îți oferă acces la o suită de aplicații foarte importante, care momentan nu există în magazinul dezvoltatorului. Și nu doar atât; Gspace acționează și ca un gateway fermecat care te transportă fix în inima Play Store-ului Google pentru a-ți descărca ceea ce te interesează! Cât de tare poate fi asta?!

Huawei AppGallery

Sunt foarte încrezător că Gspace va continua să adauge tot mai multe aplicații, și deja văd WhatsApp, YouTube, diverse suite Google, Uber și, fii fază, HBO Max! În ultima vreme am cam înnebunit cu serviciul ăsta de streaming și asta din două motive: este foarte ieftin și îți pune pe tavă cele mai mișto seriale și filme. Iar faptul că acum poate fi pus pe terminalele HMS este pretty big. Dar haideți să vă exemplific modul în care poți ajunge la fructul interzis din Edenul chinezesc.

În primul rând, Gspace este descărcat direct din AppGallery. Odată instalat și accesat, vei avea o listă cu aplicațiile disponibile, în cazul de față HBO Max. Dacă apeși pe aplicația respectivă, vei fi redirecționat către fereastra în care să te autentifici cu datele contului tău Google! Pentru că Gspace face cam ce face un VPN și cumva păcălește sistemul pentru a putea rula GMS. Odată autentificat, ești liber să descarci HBO Max și cam ce mai e pe acolo, astea urmând a fi deschise și utilizate tot prin intermediul Gspace. Iar asta e destul de important, pentru că mai este destul până când acestea să devină niște programe native. Este un workaround aproape minunat, o soluție elegantă într-o epocă barbară, cum zice jedi ăl’ bătrân pe nume Obi-Wan. Bun, deci cu asta ne-am lămurit, și e bine s-o ținem minte dacă vom vrea în viitor să facem trecerea spre HMS din cine știe ce motiv.

Cum să oferi utilizatorului o experiență unitară?

AppGallery mai are de lucru, dar haideți să vorbim nițel și despre elementele care vor să ofere o experiență unitară și practică. Ecosistemul Huawei nu ar fi evoluat la fel de bine fără introducerea lui Petal Search, acel motor de căutare alimentat de AI care-ți aduce într-un singur loc aproape tot ceea ce cauți. Este unul dintre pilonii care îți asigură accesul la toate aplicațiile necesare în viața de zi cu zi, fie ele disponibile pe AppGallery sau prin alte metode terțe.

Petal Search este echivalentul lui Google și se prezintă într-o interfață destul de aerisită și atotcuprinzătoare. Poți căuta direct din Petal aplicații deja instalate în telefon, ai shortcut-uri către diverse platforme precum Facebook și Instagram (ah, si cică dacă le cauți prin Petal pe web, descrierile site-urilor nu sunt afișate din motive de… ahem, restricții) și, foarte important, este secure și merge brici. Algoritmul învață repede și nu de puține ori vei avea la îndemână știri personalizate, rezultate relevante dacă folosești funcții de scanare și fotografiere și oferte în secțiunea de Shopping.

Huawei AppGallery

Cumva, Petal și Huawei Browser reușesc să adune câte puțin din toate serviciile deja existente pe telefoanele Huawei și pot spune că este o unealtă universală pentru majoritatea nevoilor tale în diferite aspecte: diverse informații despre vreme, how to’s, newsletters, jocuri, iar astea pot fi „exploatate” la capacitate maximă prin celelalte aplicații care fac parte din ecosistem. AI Mobile Cloud, acel Drive pe care îți poți stoca date importante: lista de contacte, fotografii, notițe din Notepad, adrese de Wi-Fi, căutări pe Maps, calendar și cam tot ce ai nevoie, relativ simplu și eficient.

Health este hub-ul unde trebuie să te îndrepți dacă te pasionează sportul și un stil de viață sănătos. Aici îți gestionezi toate programele și workout-urile, precum și dispozitivele wearable compatibile cu respectivele activități. Vă mai aduceți aminte de Watch GT Runner? N-ai cum să scoți tot ce-i mai bun din el fără aplicația asta, din păcate sau din fericire. Deci cumva compania încearcă să compenseze lipsa serviciilor Google cu propriile soluții. În unele aspecte îi reușește, în altele nu prea, dar nu e capăt de lume.

AppGallery

AI Life îți aduce laolaltă toate dispozitivele smart Huawei gen căști și boxe, de unde le poți personaliza cum vrei tu, Member Center este portalul către diverse oferte la produsele dezvoltatorului, Wallet este locul unde îți poți asocia diferite carduri de loialitate și cupoane, deci merge mână în mână cu platforma de shopping de mai devreme și parcă nu mai sună așa rău să îi oferi o șansă HMS-ului.

My Huawei este partea cea mai importantă de până acum dacă utilizezi intensiv produse Huawei. În acest hub ai acces la multe detalii utile pentru telefoanele și dispozitivele care te interesează. Oferte și liste comprehensive, service-uri de depanare, servicii de garanție, deci un mare ajutor la casa omului care vrea să aibă parte de lucruri bine făcute. Cât despre jocuri, ele sunt câte lună și-n stele, atent organizate și listate în GameCenter. Pe acolo nu ai să te plictisești prea curând, mai ales dacă preferi gaming-ul pe mobil. Pe mine nu m-a fascinat tocmai pentru că sunt pensionar și nu mă joc pe telefon, dar sigur va fi de trebuință cuiva cu articulații mai tinere.

Constat cu mulțumire că Petal Maps joacă și un rol de mini asistent. Dacă faci naveta la muncă, îți poți seta parametrii pentru fiecare dimineață. La ce oră pleci spre birou, la ce oră te întorci, cum anume te deplasezi, gen cu mașina, cu mârțoaga și căruța sau metroul, și primești în schimb informații utile despre trafic și cât îți ia să ajungi la destinație. Parcă nu este la fel de curățică și versatilă ca Google Maps, dar este un efort lăudabil, ca mai toate componentele acestui ecosistem.

AppGallery Petal Maps

 

Concluzie – A devenit ecosistemul Huawei mai bun?

Cumva și da, și nu. Da, pentru că rosterul de aplicații se lărgește, platformele proprietare sunt mai eficiente și mai bine optimizate, și se vede că aici producătorul își dă silința. Nu, pentru că multe aplicații încă nu pot fi descărcate direct din AppGallery, ci prin soluții terțe și îmi e greu să cred că utilizatorii Google vor adopta prea repede această schimbare. Poate să o încerce, dar să se implice pe termen lung în acest ecosistem? Nu cred, cel puțin nu în viitorul foarte apropiat.

Poți trăi cu AppGallery și suita Huawei dacă nu te deranjează să faci pe Hackerman ca să ai acces la aplicațiile pe care le aveai la buricul degetelor pr Google sau dacă ești dispus să faci primii pași către o nouă platformă, una realizată cu destul de mult simț de răspundere, dar care se vede că mai are ceva de lucru. Personal, aș încerca să mă obișnuiesc cu această soluție oferită de Huawei, dar numai Domnul și cronometrul din dotare vor putea spune cât îmi va lua să mă acomodez. În orice caz, este un început solid și lucrurile se mișcă ușurel înspre bine.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button