ReviewsTelefoane

Nova 9 SE – Elegant, rapid, versatil și de altfel cel mai ieftin mid-range Huawei (review)

Huawei s-a mândrit mereu cu telefoane puternice al căror punct forte este camera. Și pe bună dreptate, ați văzut ce „plite” au ieșit în ultima vreme din mâinile producătorului chinez? După excelentele P50 și P50 Pro, apare întrebarea: „Oare cât trebuie să scot din buzunar dacă vreau un telefon Huawei cu pedigree?” Well, veți fi surprinși plăcut, cred eu, pentru că îmi pare că Huawei Nova 9 SE are ocazia să devină poate cel mai ieftin terminal al producătorului cu specificații impresionante.

Caracteristici – cheie:

  • Ecran: 6.78 inci, TFT LCD (IPS), rezoluție FHD + 2388 x 1080 cu rată de refresh 90Hz;
  • Sistem de operare: EMUI 12
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 680;
  • Stocare: 128GB;
  • RAM: 8GB;
  • Camere foto: 108 MP + 8 MP Ultra Wide + 2 MP Depth + 2 MP Macro + 16 MP selfie;
  • Baterie: 4000 mAh + încărcare rapidă la 66W.

Huawei Nova 9 SE vine ca o alternativă mai budget-friendly a respectabilului Nova 9 care și el, la rândul său, venea pe piață la un preț atractiv. Deci, ce ascunde noul SE și care ar fi acele trade-off-uri pe care producătorul a trebuit să le ia în calcul odată cu lansarea unui model mai ieftin care promite să nu dezamăgească? Ce-i drept, sigur avem parte de mici downgrade-uri pe ici, pe colo, dar propun să le luăm sistematic și să-l întoarcem pe toate părțile.

Construcție, design și ecran, reloaded

La prima vedere, Huawei Nova 9 SE păstrează aproape în totalitate aspectul fratelui său mai mare. Avem parte de un colorit strălucitor pe spate în care te poți holba pentru a-ți admira reflexia redată foarte vioi. Da, aici nu mai este acel spate mat din sticlă ce nu adună amprente, ci avem parte de un plastic standard frumos colorat, dar care din nefericire colectează foarte ușor amprente. Aici pare că producătorii de telefoane sunt din ce în ce mai self-aware, deci Huawei a inclus conștiincios în pachet și o husă transparentă de silicon care și ea la rândul său mai adaugă la acel feeling pe care-l ai atunci când manevrezi un smartphone arătos.

Huawei nova 9 SE 1

Spatele prezintă un modul de camere ușor modificat ca aspect. Aici protuberanța parcă este mai mare, și nici senzorii nu mai sunt dispuși în același aranjament, la fel cum și specificațiile foto au suferit ajustări. Este un layout interesant, dar destul de impunător și măricel, într-atât încât știrbește din discreția și eleganța body-ului în vreme ce face ca telefonul să fie wobbly dacă-l manevrezi de pe diverse suprafețe.

Marginile sunt foarte subțiri și lasă loc unui ecran întrerupt doar de punch hole-ul care joacă rolul camerei selfie. Pe ramă, în partea inferioară, difuzorul scoate un sunet destul de echilibrat și de consistent. Pe laterală se regăsesc tastele de volum și butonul de power care dublează ca senzor de amprente. Uneori merge brici, alteori o ia cam din a doua cheie, în special dacă ești stângaci, așa ca subsemnatul. Dar overall Nova 9 SE are un corp finuț și plăcut, chiar dacă plasticul îți dă impresia că alunecă și că adună multe urme de degețele. Telefonul vine în trei culori, un Pearl White, urmat de Crystal Blue, adică cel despre care vorbim astăzi, și preferatul meu în orice situație, în orice conjunctură, Midnight Black. Deși aș alege dintr-o clipire carcasele cu nuanțe sobre, Crystal Blue ăsta este chiar drăguțel și mă face să tot găsesc un motiv să tot stau cu el în mână.

Huawei nova 9 SE 1

Întorcându-l pe față, dăm de un ecran de 6.78 inci, un TFT LCD IPS la rezoluție FHD + 2388 x 1080. Nu face gaură în cer cum m-aș aștepta de la frații (AM)OLED și nici nu este prea fâșneț, dar rata de refresh de 90Hz cu posibilitatea de a se adapta dinamic în funcție de conținutul rulat este o adiție în pas cu standardele moderne pe care am apreciat-o în special la telefoanele entry-level.

Huawei nova 9 SE

Este un display destul de luminos și chiar dacă vorbim despre culori ceva mai spălăcite, experiența este simțitor de fluidă și de prietenoasă, ajutată de shortcut-urile și meniurile crisp și sharp. Ce-i drept, am fost mai atras de modul eBook reader, care transformă ecranul într-un afișaj sepia numai bun pentru lecturat cărți sau analizat documente PDF. Sunt un cititor pe Kindle înrăit tocmai pentru că majoritatea smartphone-urilor nu filtrează lumina suficient de bine încât să mă chiorăsc timp îndelungat la scrisul digital, deci modul ăsta este o adiție mai mult decât bine-venită atât pentru cei care stau mult pe telefon citind cărți, documente sau cursuri. A really nice touch pe care n-am înâlnit-o prea des!

Huawei nova 9 SE

Să vedem cum stăm la capitolul hardware

Versiunea aceasta pornește din start cu 8GB de RAM și 128GB stocare internă, adică minimul necesar în 2022, iar la capitolul acesta mă declar mulțumit. Sigur, există și versiunea cu 6GB RAM, dar nu văd de ce nu ai merge pe modul default în ceea ce privește RAM-ul. Până la urmă, 8GB sunt 8GB, iar majoritatea aplicațiilor pot fi destul de demanding atât cu memoria, cât și cu stocarea.

nova 9 SE

Inima acestui Huawei Nova 9 SE este un procesor Snapdragon 680. Și aici începem să vedem diferențele simțitoare față de fratele mai mare. Unde Nova 9 utiliza un 778G cu 2848 de puncte în sinteticele multi-core, acest 680 este nițel în urmă, cu 1696 de puncte. Să zicem că era loc de mai bine, mai ales pentru că încă suntem blocați la 4G, dar în bugetul cu pricina, nu prea ai motiv să faci mofturi.

Huawei nova 9 SE

Da, este ceva mai slăbuț, dar nu poți spune că sughite sau că nu te poți juca titluri arătoase precum Asphalt 9 sau, preferatele mele, Gwent și Hearthstone. Deci este un compromis necesar pentru ca Huawei Nova 9 SE să poată fi plasat în categoria sa de preț, cel puțin în raport cu restul catalogului producătorului. Ai și încărcare rapidă pe 66W și o baterie de 4000mAh care se incarcă repede si care face ca Nova 9 SE să reziste stoic în fața unei zile de utilizare intensă.

nova 9 SE

Performanțe foto și video

Am lămurit aspectul familiar al modulului de camere. Acum haideți să aruncăm o privire peste comportamentul acestora. Camera principală are un generos senzor de 108MP, care scoate poze luminoase la f/1.9. Este o valoare dublă față de cei 50MP de pe modelul precedent, cel mai probabil sacrificând megapixelii de pe camera de selfie. De ce ai dubla lentila de pe spate când ai putea să păstrezi numărul magic și aceeași calitate fenomenală de pe foștii 32MP la frontală, nu știu.

Huawei nova 9 SE

Bine, nici actualii 16MP nu sunt prea răi, ba chiar ai și mai multe moduri prin care poți da mai multă personalitate conținutului tău (selfie-uri, vlog-uri, alea, alea), inclusiv efect de bokeh pentru ca totul să fie blurat și accentul să cadă asupra chipului tău ce radiază energie, iar calitatea per total este satisfăcătoare. Focusul senzorului principal este bun și nici ultrawide-ul de 8MP nu e mai prejos, fiind completate de un depth de 2MP, doar că imaginile în condiții de iluminare mai precare vor ieși ceva mai zgomotoase.

Mai jos: fotografii senzor principal & ultra-wide în condiții de iluminare mai slabe vs. Fotografii în medii mai bine luminate.

 

Poate mai zgomotoase sunt shot-urile trase cu macro-ul de 2MP, dar asta este o chestiune de nuanță. Personal, obiectivele macro mi se par boala telefonului modern, căci ai nevoie de un setup mai vânjos dacă te pasionează holbatul la furnici, dar totul are un început. Deci, pentru clasa sa, Huawei Nova 9 SE se descurcă onorabil și chiar încurajez experimentele creative cu modulul său de camere.

Pe partea de filmare calitatea scade, evident, de la 4K la un maximum de 1080p. Interesant (și puțin dezamăgitor) este că atât la FullHD, cât și la 720p, framerate-ul este blocat la 30 de cadre pe secundă. Este suportabil și în plus observ… o vagă urmă de stabilizare optică? Am bâțâit telefonul filmând până am făcut scurtă la mână și cumva, cumva, parcă-parcă, imaginea încerca timid să se echilibreze. Poate că nu este totul la fel de vibrant și colorat cum ți-ai dori ca „influenker”, dar meniurile sunt responsive, camerele prestează și cam ai ceea ce-ți trebuie pentru a-ți documenta aventurile.

Interfață, OS și ecosistem

Probabil că se subînțelege faptul că nici de data asta nu avem parte de serviciile Google, ci de HMS (Huawei Mobile Services). Teoretic e descurajant, practic, lucrurile stau din ce în ce mai bine, și vom discuta în scurtă vreme și despre asta. Între timp, să vorbim puțin despre sistemul de operare. Nu este HarmonyOS, ci un EMUI 12 foarte prietenos. Acesta oferă animații și widget-uri rafinate, navigare intuitivă și fluidă, evitând aproape complet acele tranziții și meniuri grosolane de pe alte device-uri. Aici, ai senzația că plutești, experiența fiind amplificată și de evoluția ecosistemului.

EMUI 12

Tot ceea ce însumează Nova 9 SE este pe deplin compatibil cu ecosistemul dezvoltatorului. Ai parte de niște funcții noi și/sau îmbunătățite – Petal Maps, alternativa pentru Google Maps curată și optimizată, ai Huawei Mobile Cloud, care-ți adună toate fișierele într-o interfață all-in-one prietenoasă și lejeră unde poți beneficia de un spațiu de stocare de 50GB timp de o lună dacă îți cumperi Nova 9 SE. Există un Huawei Health actualizat, care-ți oferă cam tot ce-ți trebuie dacă ești pasionat de sporturi și de un stil de viață activ și se îmbină perfect cu dispozitivele wearable ale dezvoltatorului.

Am observat și alte două elemente interesate pe care le-aș vedea destinate mai degrabă publicului tânăr (a se citi Gen Z). Ai Petal Clip preinstalat, un soft isteț care facilitează crearea, editarea și procesarea de conținut video și foto. Totodată, poți beneficia și de GameCenter, un game hub, adică acel game mode care te lasă să-ți gestionezi notificările și să le setezi prioritățile în funcție de preferințe, pentru a te putea juca în voie ceea ce dorești. Nu că m-aș juca eu altceva pe telefon în afară de jocuri de pensionari gen sudoku, table și șah, dar este un nice touch pentru împătimiții de mobile gaming.

N-ai Google Search, dar ai Petal Search, care a evoluat surprinzător de bine. Pe măsură ce utilizatorii se familiarizează cu nova 9 SE, vor descoperi că Petal Search are o pagină dedicată care le va arăta aplicațiile populare din țara lor, care pot fi descărcate instantaneu, precum și ofertele personalizate. Aplicațiile terțe de socializare și mesagerie extrem de populare cum ar fi Facebook, TikTok, Snapchat, WhatsApp, Telegram, Viber și Instagram sunt disponibile pentru descărcare imediată în magazinul de aplicații și în Petal Search.

Huawei AppGallery

Și fix aici voiam să ajung cu discuția. Atunci când Huawei a eliminat serviciile Google, parcă a picat cerul peste mulți dintre utlizatori. Forțați să ne obișnuim cu un nou ecosistem, Huawei AppGallery n-a fost primit cu brațele deschise de la început. Pentru multe aplicații, trebuia să intri pe site-uri third party, iar introducerea celor mai importante programe a fost un proces de lungă durată.

Acum însă constat mulțumit că producătorul a devenit foarte conștiincios și că începe să adauge la foc automat aplicațiile fără de care „nu putem trăi”. Dând scroll peste platformele social media ca TikTok și Snapchat am dat peste aplicații de banking, de ride sharing, deci Revolut ai, BT ai, Bolt, ai un ocean de jocuri, ai Telegram, deci uite că se poate. Sigur, mai este de lucru, și ăsta ar fi cam singurul motiv pentru care îmi înfrânez dorința de a recomanda Huawei Nova 9 SE absolut oricărui utilizator interesat de modele budget-friendly.

Nova 9 SE – Preț și concluzie

Să fiu sincer, ca (fost?) fan Huawei, Nova 9 SE m-a surprins plăcut din mai multe motive. În primul rând, avem de-a face cu niște specificații bunicele care, în unele aspecte, chiar întrec așteptările pe care le ai atunci când te gândești la un telefon ieftin. În al doilea rând, ecosistemul pare că se deschide timid spre lumea exterioară. Tot mai multe aplicații importante își fac loc pe AppGallery și n-aveți idee câte telefoane Huawei ar fi la foarte mare căutare dacă AppGallery, implicit Petal, ar fi mai prietenoase cu utilizatorii serviciilor Google. În al treilea rând, acesta ar putea fi cel mai ieftin telefon Huawei în 2022, aflat în momentul de față la prețul de 1600 de lei în varianta 8GB+128GB.

Huawei nova 9 SE 1

Este un preț atrăgător dacă te interesează un model entry-level strict din acest brand, iar săptămâna aceasta am înțeles că telefonul, precum și multe alte produse Huawei beneficiază de reducere. Nova 9 SE renunță în anumite aspecte la performanțele fratelui mai mare, dar este un trade-off bine justificat, și la 1600 de lei să te joci cu o cameră de 108MP și cu ecosistemul Huawei este o reușită. Nova 9 SE arată bine, merge și se simte bine, și chiar dacă era loc de… mai bine, îl pot recomanda căutătorului de smartphone-uri accesibile căruia nu-i pasă așa mult de serviciile Google.

  • Raport calitate-preț foarte bun;
  • Performanțe foto onorabile;
  • Huawei AppGallery începe să aducă mai multe aplicații;
  • Ecran fluid și interfață plăcută.
  • Construcție oarecum cheap;
  • Procesor mai slăbuț;
  • Lipsa înregistrării video la 60FPS măcar la 720p.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button