PCȘtiri ITTECH

HP și Asus anunță primele notebook-uri Snapdragon cu Windows 10

A sosit momentul de care Intel se temea, apucându-se chiar de amenințări publice dacă se va ajunge la acest punct. Qualcomm a dezvăluit în cadrul evenimentului Snapdragon Tech Summit o primă serie de dispozitive notebook echipate cu tehnologie proprie, dar care pot rula aplicații făcute pentru procesoare x86.

Aceste dispozitive vin sub forma a HP Envy X2 și Asus NovaGo, două sisteme convertibile ce pot fi folosite ori ca tablete, ori ca notebook-uri. Primul dintre ele are un design foarte asemănător Microsoft Surface, având o tastatură subțire detașabilă, în timp ce modelul produs de Asus are un design cu o balama care se poate roti pe 180 de grade.

Ambele dispozitive sunt echipate cu un chipset Snpadragon 835 cu tot cu un modem 4G LTE X16, au 8GB de RAM, până la 256GB de stocare și vin cu pe cât de multă conectivitate permite forma lor aleasă. În cazul modelului HP Envy X2 asta înseamnă doar un conector USB-C, în timp ce NovAgo are două porturi USB 3.1, HDMI și un slot MicroSD.

Caracteristica cea mai importantă este că aceste dispozitive rulează Windows 10 S ca standard, și pot primi un upgrade la Windows 10 cel normal printr-o mică taxă. Nu este vorba de o variantă făcută doar pentru ARM a lui Windows 10, ce poate rula doar aplicații de ARM. Folosind emularea de care se temea Intel, aceste dispozitive pot să ruleze programe menite pentru procesoare x86. Nu toate, din păcate, cele care necesită un anumit nivel de permisiune nu vor putea funcționa și nici cele menite pentru procesoare cu arhitectura x86-64. Pentru această problemă ar trebui să se găsească o soluție pe cât de rapid cu putință, din moment ce companii ca Apple și Intel încep să încurajeze abandonarea aplicațiilor de 32 de biți.

HP Envy X2 și Asus NovaGo vor fi disponibile până la sfârșitul anului, la prețuri ce variază între 600 și 800 de dolari, în funcție de configurația aleasă. Urmează acum să vedem cât de bine se descurcă aceste sisteme Snapdragon la emularea programelor de x86 și ce va face Intel de acum înainte.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button