PC

Intel atacă încercările de a emula arhitectura x86

În ultimele luni, Microsoft și Qualcomm au făcut progres spre extinderea posibilităților de-a folosi aplicații destinate procesoarelor cu arhitectura x86 pe sisteme echipate cu procesoare ARM. Intenția lor este cea de a permite unui program normal de pe un PC ce rulează Windows să funcționeze și pe o tabletă cu Windows, chiar dacă acea tabletă are hardware incompatibil. Însă cineva nu prea adoră această idee, Intel.

Pe blogul companiei și-a făcut zilele trecute apariția un articol scris de Steven Rodgers,Vice-Președinte Executiv și avocat al Intel, și Richard A. Uhlig, Director al Intel Labs .

Aceștia au oferit o scurtă istorie a arhitecturii x86, subliniind toate inovațiile pe care Intel le-a adus, sub forma extensiilor ca SSE, AVX, TSX, AES și așa mai departe, continuând apoi cu un soi de amenințare.

Articolul precizează că Intel știe că în acest moment anumite companii încearcă să emuleze setul de instrucțiuni x86 fără să primească o autorizație și apoi a continuat să amintească de incidentul cu Transmeta. Aceasta era o altă firmă care a realizat acum ceva timp să creeze o soluție de emulare similară cu ce încearcă acum Microsoft și Qualcomm, doar că n-a avut cine știe ce succes comercial, articolul precizând că Transmeta a ieșit din piața semiconductoarelor.

Desigur, povestea cu Transmeta este ceva mai complicată, inițial firma dând în judecată Intel fiindcă îi încălca brevetele, iar apoi cele două companii au ajuns la o înțelegere din care Transmeta a ieșit cu foarte mulți bani și promisiunea că nu va mai produce procesoare compatibile cu x86, dar intenția articolului era destul de clară.

Intel intenționează să își protejeze brevetele, iar oricine va încerca să se folosească de emulare pentru a copia instrucțiunile și extensiile x86, care sunt acoperite de aceste brevete, va primi o vizită de la avocații companiei. La urma urmei, dacă nu ai mai avea nevoie de Intel pentru a face tablete compatibile cu programele folosite pe desktop, atunci Intel ar risca să dispară complet din segmentul mobil, din moment ce un procesor ARM este mult mai eficient și mai ieftin de produs.

Singura altă companie de pe piață cu permisiunea de a face procesoare de tipul x86 este în acest AMD, deoarece a ajuns cu decenii în urmă la o înțelegere cu Intel ce a fost benefică pentru ambele părți. Intel chiar a adoptat extensia x86-64, făcută de AMD, pentru procesoarele sale, după ce propria încercare de a face un set de instrucțiuni pe 64 de biți, IA64, a eșuat să acapareze piața cu procesoarele Itanium.

Vor lua Qualcomm și Microsoft acest avertisment în serios? Sau va face Microsoft ceea ce-a făcut dintotdeauna și va merge mai departe până când își permite să cumpere direct tăcerea opoziției? Cert este că Intel nu va ceda cu ușurință.

[Intel]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

 1. asa rau a intrat frica in Intel ?! AMD a sters cu ei pe jos, Qualcomm la fel pe segmentul mobile, rusine Intel sa-si piarda cumpatul asa, la fel si cu lansarea lui Coffe Lake si X299, Intel arata neprofesionalism, si e trist !

  1. lasa ca s-au obisnuit prea mult timp cu monopol. sa mai aiba sa competitie, poate au uitat cum este. lansare mai haotica ca x299 nu cred ca exista. puteau sa nu fie asa evidenti in disperare.

 2. barcelona drakt

  Wonderful blog you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really love to be a part of community where I
  can get feedback from other experienced people that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button