ReviewsTelefoane

Honor Magic5 Lite: un mid-ranger frumos, cu o baterie imensă (review)

Lumea asta a telefoanelor „de mijloc” este împărțită în două mari categorii. În primul rând sunt cele care oferă anumite specificații de top, cum ar fi… nu știu, cel mai puternic chipset disponibil și un ecran frumos, dar care aleg niște scurtături când vine vorba despre design sau funcții suplimentare, ca să păstreze totuși un preț sub al modelelor „de lux”.

Acestea sunt așa numitele „flagship killers” și reprezintă categoria de sus a categoriei… de mijloc. Cred ca ați prins ideea. Apoi sunt telefoanele de mijloc pur sânge, care încearca să păstreze un echilibru pe toata plaja de specificații si dotări. Oferă de exemplu un design frumos și materiale premium, dar nu chiar the latest and the greatest, au specificațiile interne și performanțe bune, dar tind catre maxim.

Dacă pentru un flagship ținta este să ofere maximul de… orice: performanțe, dotări, specificatii, iar pentru un telefon entry ținta este cel mai bun preț, pentru un astfel de telefon „de mijloc” ținta este raportul dintre performanțe, dotari și pret. Deși din vorbe nu pare mare lucru, vă spun din experiență ca este al dracului de greu sa nimerești acest sweet spot.

Oamenii sunt ființe greu de mulțumit. Trebuie să ai grijă să nu tai prea mult, dar nici să nu dai prea mult incât să sară prețul, așa ca este un echilibru foarte fragil. Unul dintre dispozitivele care se încadrează în aceasta a doua categorie este fară indoială și acest Honor Magic5 Lite, adică telefonul despre care vom vorbi azi. Nu se laudă cu cel mai puternic chipset de pe piață și nici nu doboară recorduri de performanță, dar are un ecran frumos, o baterie mare și este excelent construit. Dar să le luăm pe rând.

Design-ul și construcția lui Honor Magic5 Lite

La capitolul design și construcție, Honor Magic5 Lite este un telefon cu multe avantaje. În primul rând, materialele sunt de bună calitate. Avem sticlă atât pe față cât și pe spate, dar nu am văzut nicăieri vreo mențiune că această sticlă ar fi Gorilla Glass, dar am să ma străduiesc să aflu. Rama telefonului este făcută din aluminiu și este foarte subțire pe margini, fapt care ajută telefonul să pice bine în mână și să se simtă mai subțire decât este în realitate. Și este al naibii de ușor și subțire, mai ales pentru un telefon cu o baterie mare, de peste 5,000 mAh, 5100 mai exact.

Un alt aspect care mi-a plăcut… la capitolul aspect, este culoarea dispozitivului de test. Acest albastru deschis are niște tente foarte placute la lumină, dar mai sunt disponibile înca două variante dacă simți ca ăsta nu e pentru tine: Emerald Green și Midnight Black, care sunt o idee mai cuminți prin comparație. Toate însă au un finisaj mat care ascunde foarte bine urmele de amprente.

Și dacă tot vorbim despre spatele telefonului, un alt element de design familiar este modulul circular de camere. Încă de când am pus mâna pe Honor Magic5 Lite am fost nehotărât în privința acestuia, așa că i-am întrebat și pe ai mei colegii cum li se pare. Răspunsurile au fost mai degrabă negative decât pozitive, dar în final m-am obișnuit cu felul în care arată telefonul.

Acum… e și-o chestie de gust, și am observat ca sunt mai mulți producători care au mers pe varianta asta a unui modul de camere mare și circular. Mate 50 de la Huawei, sau ultimul OnePlus cu numărul 11 pe care l-am prezentat aici pe site săptămâna trecută, sunt doar câteva dintre numeroasele exemple.

Un posibil avantaj al formei modulului este că atunci când Honor Magic5 Lite sta cu spatele pe masă, nu trepideaza când îl folosești, nici măcar atunci cand nu este îmbrăcat cu o husa. Ce nu-mi place totuși este că un astfel de modul impunător te duce imediat cu gandul la un camera phone, ceea ce well, aici nu prea este cazul. Deci e usor inselator. Dar vom vorbi mai mult despre asta când ajungem acolo.

Până atunci hai să discutăm despre ecran, pentru că ăsta este un punct forte al Honor Magic5 Lite. Diagonala de 6,67 inch este printre cele mai mari, iar panelul este un OLED la rezoluție FullHD+, cu o rată de refresh la 120Hz și touch sampling rate la 300Hz. Ecranul masiv este întrerupt doar de camera de selfie iar sub ecran este un senzor de amprentă care funcționează foarte bine, dar care mi-aș fi dorit să fie amplasat o idee mai sus. Este mai greu să ajungi la el atunci când încerci să ții telefonul normal în mână.

Pe latura de jos găsim portul USB-C pentru încărcare, tray-ul pentru SIM și singurul difuzor de pe acest telefon… deci nu e stereo, iar pe laterala din dreapta avem butoanele de volum și cel de power. Deci pana acum, o mare bilă albă pentru construcție, dar mai ales pentru ecran.

Specificațiile tehnice ale lui Honor Magic5 Lite

La capitolul specificații tehnice și performanțe Honor Magic5 Lite este bun, dar nu strălucește, și asta în principal din cauza chipset-ului. Snapdragon 695 5G cu care acest telefon este motorizat este un chipset nu tocmai nou. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, telefonul se mișcă bine și ecranul la 120Hz întregește experiența asta fluidă.

Aplicațiile se deschid repede iar task-urile de zi cu zi nu sunt o problemă. Pe lângă chipset mai avem 6GB RAM cu 128GB de stocare. Din păcate, telefonul nu are și un slot MicroSD pentru creșterea capacității de stocare, o „dotare” pe care încă o mai întâlnești pe alte modele din categoria asta de preț.

În Geekbench, Honor Magic5 Lite a obținut 662 1882 puncte în testul Multi-Core, deci nu rupe nori, dar își face treaba. În 3DMark Wildlife Extreme însă, telefonul a obținut doar 361 de puncte, semn că partea de GPU trage în jos acest dispozitiv. Dezavantajul ăsta se simte în mai solicitante, cum ar fi jocurile. În Asphalt 9, pe detalii maxime, chipset-ul nu a reușit să ajungă la 60 de cadre pe secundă, media fiind undeva pe la 45. Cu toate astea, telefonul nu s-a încălzit mai deloc, ceea ce este bine, nici măcar după o sesiune foarte lungă de joacă

Dar dacă ești pasionat de jocuri, cred că poți găsi și telefoane mai potente decât Honor Magic5 Lite în același buget. Desigur, așa cum ziceam și mai înainte, categoria asta este tricky, în sensul că you win some, you lose some. Dat fiind că prețul este un criteriu important aici, dacă alegi un chipset mai puternic, există mereu posibilitatea să primești altceva mai slab, un ecran sau construcția sau mai știu eu ce.

Deci esetențial este să știi ce anume îți trebuie ție, care este activitatea pe care o vei presta cel mai des. Dacă te joci la greu, atunci da, căutați altceva, dar dacă de exemplu te uiți mult la filme, atunci ecranul mare și luminos al acestui Honor Magic 5 Lite este exact ce îți trebuie. Las mai jos și un tabel de specificații:

Dimensiuni 161.6mm (Î) × 73.9mm (L) x 7.9mm (G)
Greutate 175g
Ecran 6,67 inch OLED, FullHD+, 120Hz, 800 nits
Chipset Snapdragon 695 5G
Memorie și stocare 6GB + 128GB
Camere 64MP Ultra-clear Camera (f/1.8)
5MP Wide Angle Camera (f/2.2)
2MP Macro Camera (f/2.4)
16MP Selfie (f/2.45)
Baterie 5,100mAh, încărcare rapidă la 40W prin cablu
Sistem de operare Magic UI 6.1, bazat pe Android 12
Conectică Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4G/5G
Bluetooth: BT5.1 (cu suport pentru BLE, SBC, AAC și LDAC)

Revenind la sesiunile de joacă pe care le-am prestat pe Honor Magic5 Lite, chiar în ciuda unui framerate mai mic, au fost plăcute tot grație ecranului. Panoul atinge 800 de nits, ceea ce îl face vizibil chiar și în lumina directă a soarelui. Culorile sunt calibrate bine iar producătorul se laudă cu o acoperire de 100% a spectrului DCI-P3. Sticla și display-ul de dedesubt sunt curbate destul de mult pe laterale, lucru care face telefonul să se simtă subțire, dar introduce totuși niște inconsistențe de luminozitate și culoare pe acele margini.

O funcție gândită tot pentru ochii tăi este și un filtru de lumină albastră, care poate reduce efectele obositoare fără ca ecranul să schimbe culorile și tonurile imaginii. Pe parte de conectivitate, Honor Magic5 Lite vine cu 5G, o capabilitate care nu trebuie să mai lipsească de vreun telefon în 2023. Pe lângă asta, mai avem și Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.1, cu suport pentru LDAC, un codec gândit pentru a transmite muzică wireless la o calitate bună.

Și ajungem acum la autonomie și baterie, unde datorită chipset-ului mai slăbuț, acumulatorul imens de 5,100 mAh rezistă eroic chiar și la utilizare intensă și continuă. Deci rar m-am jucat atât de mult pe un telefon fără să-mi pedepsească drastic bateria. Nu am avut deloc probleme cu autonomia pe toată perioada testului și telefonul m-a ținut fără probleme 2 zile. Suportă încărcare rapidă la 40W, deci dacă rămâi totuși fără baterie, îl poți încărca într-un timp rezonabil.

Afirmația cum că autonomia lui Honor Magic5 Lite este din altă ligă este cimentată de cei de la DXOMARK, care au pus acest model în vârful clasamentului când vine vorba de baterie. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

Ce nu mi-a plăcut este faptul că nu primești un adaptor în cutie, așa că dacă vrei să te bucuri de toți cei 40W, va trebui să-ți cumperi un brick separat. Pe lângă asta, încărcarea wireless lipsește. Și dacă tot am lăudat bateria, i-am dat să facă și un test PCMark Work 3.0, unde a obținut un timp de puțin peste 14 ore. Iar asta este dovada clară că Honor Magic5 Lite este battery champ când vine vorba de utilizare normală și office. Am zis mai înainte că, în timpul jocurilor, telefonul nu s-a încălzit mai deloc. Ei bine, s-a văzut și în rezultatele testului, unde telefonul nu a trecut de 37 de grade.

Camerele lui Honor Magic5 Lite

Și acum ajungem la camerele acestui telefon și hai să vedem dacă acest modul baban își justifică sau nu existența. Avem așa: o principală de 64MP cu expunere f/1.8, un ultrawide de doar 5MP cu f/2.2 și o cameră macro de 2MP. În lumină bună, Honor Magic5 Lite se descurcă bine. Nivelul de detalii obținut de camera principală este bun iar gama dinamică, deși nu este cea mai largă, nu e nici rea.

 

Culorile sunt reprezentate corect iar balansul de alb nu are de suferit. Situația se schimbă când duci telefonul mai la întuneric, deci în lumină slabă pozele nu ies grozav. Se pierd multe dintre detaliile fine, cum ar fi textura blănii animalelor de companie iar culorile capătă o tentă roșiatică.

Apoi trecem la camera ultrawide, care din păcate este un downgrade sesizabil față de lentila principală. Tonurile sunt mai șterse, detaliile sunt slăbuțe, iar culorile un pic supraexpuse. Unghiul vizual este destul de larg dar, în general, vei obține rezultate mult mai bune cu camera principală în cam orice scenariu.

Deci eu pe aia o recomand. Iar senzorul de 2MP pentru pozele macro este… și el acolo. Nu prea ce s-a mai adaug pe lângă ceea ce cred că s-a înțeles deja. Când trecem la partea de video observăm încă un let-down. În timp ce calitatea imaginii este fără discuție ok, Honor Magic5 Lite poate înregistra la doar 1080p/30fps. Asta înseamnă că orice i-ai face, clipurile filmate nu vor fi la fel de fluide cum probabil ai vrea.

Dar dacă preferi mai mult stilul cinematografic când vine vorba de video, atunci nu va fi o problemă pentru tine. Camera selfie de 16MP face poze decente în lumină bună și se descurcă surpinzător de bine și în lumină slabă. Imaginile rezultate păstrează tonul corect al pielii, chestie importantă pentru o camera frontală, iar nivelul de detaliu este și el acceptabil. Mi-a plăcut să văd că funcția de înfrumusețare a venit dezactivată by default, dar dacă vrei să o folosești pentru pozele tale, tot ce trebuie să faci este să o activezi printr-o simplă atingere în interfață.

Experiența în utilizarea Honor Magic5 Lite

În utilizarea de zi cu zi, Honor Magic5 Lite se comportă bine-bine. Telefonul se mișcă fluid și vine cu Android 12 cu interfață MagicUI 6.1 peste. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd Android 13, deoarece asta i-ar mai fi oferit un an în plus de viață telefonului atunci când vine vorba despre suport software, dar e ok și așa. MagicUI a fost o experiență bună overall, chiar dacă am mai găsit pe ici-colo ciudățenii. Nimic deranjant, și pot să zic că am fost mulțumit de modul în care acest telefon se mișcă și arată.

Serviciile Google sunt prezente din plin, ba chiar majoritatea aplicațiilor gen Google Maps, YouTube sau Google Drive vin preinstalate. Și că tot am menționat aplicațiile preinstalate, Honor Magic5 Lite vine și cu destul de mult bloatware. Pe lângă aplicații precum Netflix și Booking, am găsit și câteva jocuri. Bine, jocuri e mult spus, ținând cont că ce e instalat nu face altceva decât să te trimită în magazinul de aplicații. Dacă îți dedici vreo 10-15 minute să faci curat, ai rezolvat și problema bloatware-ului, dar cred că merită totuși menționata.

Un lucru pe care l-am observat și care mi-a plăcut este modul în care MagicUI 6.1 gestionează memoria RAM. Pe lângă cei 6GB disponibili, telefonul mai poate să transforme o parte din stocare în memorie RAM în caz de nevoie. Practic, dacă ești genul care își lasă aplicațiile deschise, vei fi plăcut de surprins să intri într-o aplicație deschisă cu mult timp în urmă, și s-o găsești perfect funcțională.

M-am uitat pe Honor Magic5 Lite la niște seriale și la un film, și în timp ce experiența vizuală a fost bună, difuzorul mono amplasat pe muchia de jos a telefonului cam lasă de dorit. Vocile se aud destul de clar și difuzorul poate ajunge la un volum respectabil, dar imersiunea oferită de un sistem de difuzoare stereo lipsește. Nici la capitolul muzică nu grozav, spațialitatea și diferențierea între instrumente având de suferit din cauza set-upului mono.

Un lucru pe care l-am mai observat este că, din cauaza lateralelor mult curbate, am apăsat de câteva ori din greșeală pe margini. Probabil o husă ar rezolva asta, dar cum telefonul nu vine cu una în pachet, am zis că trebuie menționat și acest aspect. În schimb, Honor Magic5 Lite vine cu o folie preinstalată pe ecran, așa că nu trebuie să îți faci griji că telefonul se va zgâria prea ușor.

Concluzie și prețul lui Honor Magic5 Lite

Și am ajuns în final și la întrebarea decisivă: merită sau nu să îți cumperi un Honor Magic5 Lite? Ca multe altele în viață, răspunsul este dat… de preț. În România, telefonul costă 1.800 de lei și la banii ăștia, eu zic că e o variantă bună dacă lucrurile care te interesează la un telefon sunt design-ul, bateria și ecranul.

Honor Magic5 Lite arată bine și se simte foarte bine în mână. Experiența este fluidă și lipsită de probleme, iar bateria imensă este un mare plus și poate fi motivul principal   pentru achiziția unui astfel de telefon. Și nu în ultimul rând, ecranul este luminos, viu și mare. Camera în schimb lasă de dorit iar performanța în jocuri este mai degrabă acceptabilă decât grozavă.

Dacă ești gamer înrăit, pe la 1.800-1.900 de lei găsești și alte variante, dar care sacrifică alte capitole în favoarea performanței brute. Așa cum ziceam și mai înainte, este o chestiune de nevoi. Dacă vrei un telefon cinstit, bun la toate, cu o autonomie imensă și construit bine, atunci Honor Magic5 Lite este de luat în calcul.

Design și construcție - 8.5
Specificații tehnice și performanțe - 7.5
Camere - 8
Experiența în utilizare - 8

8

Honor Magic5 Lite impresionează la câteva capitole importante (baterie, ecran, construcție) și, pentru prețul pe care îl cere, îl consider o variantă chiar ok. Mai puțin dacă ești gamer, caz în care mai bine te-ai uita la altceva.

User Rating: Be the first one !

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button