SecuritateRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Have I Been Pwned – Aplicația care îți arată dacă datele tale personale au fost compromise

După ce am vorbit ieri despre scurgerea de date de la Facebook, eram curios să aflu dacă și datele mele sunt parte din leak-ul masiv care a avut loc în 2019. Și pentru a verifica asta, am folosit o unealtă numită Have I been pwned care îți arată dacă ai fost victima unei scurgeri de informații și în plus, detectează și în ce atacuri sau leak-uri a fost implicată adresa ta de email sau numărul de telefon.

Mi-am verificat adresa de mail de pe care mi-am creat contul de Facebook și se pare că „I have been pwned„, adică datele precum mail-ul și parola asociate cu anumite site-uri au fost compromise. Din fericire, este vorba de site-uri vechi, iar între timp oricum am apucat să îmi schimb parola. Însă în continuare, datele personale ar putea fi undeva pe internet.

Un hacker a spart securitatea Facebook și a publicat peste 533 de milioane de numere de telefon

Have I Been Pwned – Ce este și cum funcționează?

Have I Been Pwned a fost creat de un expert în securitate de la Microsoft în urma celui mai mare atac cibernetic care a vizat colectarea datelor personale. Compania care a căzut victimă acestui atac a fost Adobe, iar de atunci, Troy Hunt vrea să le ofere tuturor utilizatorilor ocazia să afle dacă adresele lor de email sau numerele de telefon au fost compromise.

Site-ul Have I Been Pwned folosește un istoric al tuturor atacurilor descoperite și colectează datele publicate de acestea. După aceea, în momentul în care îți introduci adresa de email, sistemul verifică dacă aceasta se află printre adresele incluse în pachetele de date apărute pe internet în urma diverselor atacuri.

Până și Mark Zuckerberg a căzut pradă hackerilor

Chiar dacă este unul dintre cei mai puternici oameni de pe internet și a clădit imperiul Facebook, nici măcar Mark Zuckerberg nu este protejat împotriva hackerilor. Aparent, datele acestuia au fost publicate alături de ale altor 500+ milioane de utilizatori, doar că odată cu asta am descoperit încă o parte interesantă a poveștii.

Mark Zuckerberg folosește la rândul său o aplicație securizată care nu este deținută de Facebook. Este vorba despre Signal, unde acesta are un cont. Numărul de telefon asociat contului sau de Signal este același de pe Facebook și oamenii și-au dat seama de asta în urma leak-ului masiv.

Ce poți face dacă datele tale personale au fost compromise?

Din fericire, nu este foarte greu să îți păstrezi datele în siguranță pe internet, doar că este nevoie de ceva răbdare. După ce ai verificat dacă datele tale sunt compromise, poți foarte ușor să îți schimbi parola adresei de email și să activezi și autentificarea Two-Factor, pentru a avea încă o linie de apărare. Iar dacă vrei să duci lucrurile la următorul nivel, poți oricând să folosești o aplicație precum Dashlane care nu doar că îți păstrează informațiile în siguranța propriului dispozitiv, ci îți oferă și parole generate random pe care le completează automat.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button